Tujina

Odvetnik: Mladić ne bi preživel poti v Haag

Beograd, 30. 05. 2011 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.R./T.Še.
Komentarji
320

Mladićev odvetnik je v zadnjem trenutku poslal pritožbo na izročitev Mladića haaškemu sodišču. Sodišču po njegovem ne morejo izročiti človeka, ki se ne more zagovarjati in ki ne bi preživel poti v Haag.

Ratko Mladić po prijetju
Ratko Mladić po prijetju FOTO: Reuters
Na dan prihajajo podrobnosti iz življenja srbskega haaškega ubežnika Ratka Mladića. Leta 2006 se je skrival v ženskem samostanu svete Melanije v Zrenjaninu, kjer naj bi ga po smrti tudi pokopali. V samostan je prišel oktobra 2006, kmalu po infarktu, zaradi katerega je imel nekaj časa popolnoma ohromljeno desno stran telesa in povešena usta. V samostanu je bil zaprt v eno izmed sob, je za srbski časopis Blic povedal neimenovani vir blizu banatski škofiji, kateri pripada tudi omenjeni samostan.

V samostanu je imel Mladić ves čas tudi zdravniško oskrbo, kljub temu pa ni bilo jasno, ali bo preživel, še posebej so se za njegovo življenje bali prva dva tedna po prihodu v samostan. Po pričanju omenjenega vira so zaradi tega v samostanu začeli pospešeno pripravljati kripto, v katero bi ga pokopali, če bi umrl.

Tako so v samostan takrat prišli delavci, ki so morali odpreti kripto pod oltarjem, v kateri je bila pokopana nekdanja samostanska prednica. Kripta je bila zalita z betonsko ploščo, odpirali pa je niso skoraj 50 let. Delavci so kripto odprli, posmrtne ostanke redovnice pa so z vsemi cerkvenimi častmi in obredi premestili na drugo mesto.

Za tem so kripto očistili in jo zaščitili pred vlago, Blicev vir pa pravi, da bi Mladića tam pokopali brez vseh časti, o tem, da je v kripti njegovo truplo, pa bi vedela le peščica ljudi. Tudi delavci, ki so opravljali fizična dela, niso vedeli za načrte, ki naj bi jih poznali le določeni ljudje banatske škofije.

Sredi oktobra 2006 je Mladić začel okrevati, po treh tednih pa je že stal na nogah. Še vedno je imel težave pri govorjenju, težko pa je tudi hodil, je pa postalo jasno, da bo preživel. Včasih je stopil tudi na samostansko dvorišče, vendar le ob večerih, ko so bila vrata samostana že zaprta. Po več kot mesecu dni je samostan zapustil, kdo ga je odpeljal in kam, pa ni vedel nihče v samostanu. Preiskovalni organi pa menijo, da je Mladić začasno bival tudi v drugih samostanih.

Skrival se je tudi v okolici Beograda

Predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić pa je danes povedal, da se je Mladić po letu 2006 skrival na različnih lokacijah v okolici Beograda. Pri tem ni povedal, kje naj bi se skrival. "Mladića je skrivalo majhno število ljudi," je še dodal.

Veliki mufti BiH Mustafa Cerić je danes v Bruslju pozdravil prijetje Ratka Mladića. Predsednik konference evropskih cerkva, metropolit Emanuel, pa je v odzivu na očitke, da je pravoslavna cerkev pred leti blagoslovila Mladića, dejal, da v vojni na Balkanu ni bila bistvena religija, ki pa je bila zlorabljena kot sredstvo manipulacije.

Ponovil je, da se je Mladić do junija 2002 skrival v vojaških objektih, do decembra 2005 pa je bil v nekem beograjskem stanovanju. Dodal je, da se o skrivanju Mladića v vojaških objektih in beograjskih stanovanjih ve bolj ali manj vse, proti tistim, ki so mu pri tem pomagali, pa je bil uveden postopek. Še naprej pa preiskujejo, kje se Mladić skrival od leta 2006 in kdo mu ji pri tem pomagal

Prijeli so ga, ko je ostal brez denarja

Blic pa tudi piše, da so Mladića prijeli šele potem, ko jim je uspelo pretrgati verigo, ki je financirala njegovo skrivanje. Zadnja tri leta je ostal tudi brez vseh vojakov, ki so ga prej ves čas varovali. Ko je zmanjkalo denarja, je Mladić sčasoma spoznal, da bo zanj najvarneje, če je sam in če nihče ne ve, kje je. Ob prijetju sicer ni želel povedati, kje se je ves čas skrival, kdo mu je pri tem pomagal in kdaj je prišel k bratu Branislavu Mladiću v vas Lazarevo, kjer so ga pretekli četrtek tudi prijeli.

S pritožbo čakali do zadnjega trenutka

Mladićev odvetnik Miloš Šaljić je danes okoli 17.15 s priporočeno pošto poslal pritožbo na izročitev nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov haaškemu sodišču. Šaljić je pojasnil, da v pritožbi navaja, da se sodišču ne more izročiti človeka, ki se ne more zagovarjati in ki ne bi preživel poti v Haag.

Ko bo pritožba prispela do sodišča, kar bi se lahko zgodilo že v torek, bo o njej odločal tričlanski sodni senat, ki mora odločitev sprejeti v treh dneh. Če bo zavrnil pritožbo, bo odločitev o izročitvi postala pravnomočna, nakar bo posredovana ministrici za pravosodje, ki bo imela zadnjo besedo o izročitvi Mladića Haagu.

Odločitev, da so pogoji za izročitev Mladića izpolnjeni, je minuli petek sprejel preiskovalni sodnik oddelka za vojne zločine višjega sodišča v Beogradu.

Šaljić je sicer že pred tem na sodišču vložil zahtevo za oblikovanje neodvisne zdravniške ekipe, ki bi ugotavljala Mladićevo "resnično zdravstveno stanje". Ne verjame, da bo dočakal zaključek sojenja. Njegova družina meni, da zaporniški zdravniki ne morejo podati prave diagnoze, zato zahteva strokovno ekipo, ki bi jo sestavljali kardiolog, nevrolog, ortoped in gastroenterolog.

Šaljić je napovedal pritožbo na odločitev o izročitvi Mladića. Vložil naj bi jo pisno, tik pred iztekom pritožbenega roka.
Šaljić je napovedal pritožbo na odločitev o izročitvi Mladića. Vložil naj bi jo pisno, tik pred iztekom pritožbenega roka. FOTO: Reuters

Zdravniška komisija je ugotovila, da je Mladić sposoben prisostvovati sojenju. Ugotovili so, da ima psihoorganski sindrom, zaradi katerega težko prepozna ljudi in izgublja spomin, kljub temu pa menijo, da bo lahko spremljal sojenje. Njegova družina pa se s tem ne strinja, hkrati pa je tudi pozvala Haag, naj pošlje svoje strokovnjake in sami preverijo zdravstveno stanje nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov.

Šaljić je prav tako dejal, da je zdravstveno stanje njegovega klienta "alarmantno", da dobiva morbidne ideje in da z njim ni mogoče razpravljati o obrambi pred haaškim sodiščem. Neprestano naj bi govoril o smrti svoje hčerke in zahteva, da mu prinesejo krsto z njenim truplom, če mu že ne omogočijo obiska njenega groba.

Za priče želel Clarka, Bildta in oba Clintona

"Ko je bilo govora o morebitni ekipi pravnikov, je začel govoriti, da bo poklical Weslyja Clarka, Carla Bildta, Billa in Hillary Clinton, da bodo pričali o njegovem primeru," je novinarjem povedal Mladićev odvetnik. Zelo naj bi bil občutljiv tudi, ko je govora o njegovih vnukih, zato je sodnik dovolil, da ga lahko obiščejo, kar se je tudi že zgodilo. Okoli 15.ure sta tako sin Darko in snaha Biljana na obisk pripeljala vnuka Stefana in Anastasijo.

Mladić bo pričal o zločinih nad Srbi

Preiskovalni sodnik je sicer odločil, da so izpolnjeni pogoji za Mladićevo izročitev Haagu. Mladića bodo v Haagu najprej namestili na posebnem oddelku, kjer bo ločen od preostalih pripornikov. Takoj bo opravil zdravstveni pregled, če bo treba, pa bo dobil tudi zdravstveno oskrbo. Po nekaj dneh naj bi ga premestili na oddelek s preostalimi priporniki.

Danes pa bodo Mladića zopet zaslišali. Namestnik tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je dejal, da ga bodo zaslišali kot pričo v primerih preiskave domnevnih zločinov nad Srbi med vojno v BiH. Tako naj bi pričal o domnevnih zločinih Naserja Orća nad Srbi in tudi o domnevnih zločinih, storjenih pred pokolom muslimanov v Srebrenici.

V Haagu ga že čakajo

Po besedah predstavnika srbske vlade Slobodana Homna Mladića ne bodo izročili prej kot v dveh dneh in ne pozneje kot v štirih. Danes bo sodišče pritožbo čakalo do 17. ure, nato pa mora počakati še 24 ur, da se prepričajo, ali je bila pritožba poslana.

Sicer pa je haaško sodišče že pripravljeno na izročitev Mladića. Predstavnica sodišča Nerma Jelačić je dejala, da čakajo le še na odločitev srbskih oblasti. Najprej ga bo pregledala posebna ekipa zdravnikov, potem pa bo v dveh ali treh dneh prvič stopil pred sodišče.

Družinska hiša Mladićevih v Beogradu.
Družinska hiša Mladićevih v Beogradu. FOTO: Reuters

'Bil je normalen človek'

Mladić je do leta 2002 živel v svoji hiši v Beogradu, pogosto je sprejemal obiske, ki jih je gostil z obedi, rakijo in glasbo, je povedal njegov prijatelj Aleksandar Mihajlović. ''Takrat je bil zelo angažiran človek. Oboževal je pesmi, hrano in žganje. Bil je normalen človek,'' je dejal Mihajlović, ki živi le nekaj hiš stran od Mladićeve.

''Vsi so mu prihajali izražat spoštovanje. Ni bil človek, ki bi posedal okoli in nič ne delal. Normalno je živel do leta 2002, takrat pa je nekega dne izginil,'' je še dejal njegov prijatelj, ki je za Reuters spregovoril po tem, ko je dobil dovoljenje od Mladićeve družine. ''Kaj se je zgodilo po tem, pa ve le on sam,'' je še dejal.

O haaškem obsojencu je še povedal, da je bil zagrizen nogometni navdušenec, da je do 2002 občasno hodil tudi na tekme, večkrat je obiskoval tudi restavracije, živel pa je od svoje vojaške pokojnine. Mnogi so vse do konca prihajali k njemu po nasvet in pomoč, je še dodal Mihajlović.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
31. 05. 2011 18.21
Nevem zakaj takšen cirkus.Lepo z njim v Haag kamor pač spada.Sigurno pa ni toliko bolan da nebi prestal vožnje saj ne traje cel dan.Če bi pa bil še svoboden bi pa bil čisto zdrav,kakor hitro so ga pa prijeli ima pa vse bolezni.Če bo zdrav naj mu sodijo če je pa res tako bolan pa tudi sodbe nebo treba.
Slovanec
31. 05. 2011 09.53
A:L:O Po čem sklepaš da nisem Slovenec? Po zvezdi? Po a-ju namest e-ju ? Hudooooo sigurno si doktor znanost! hahahaha Da je pa nekdo preglup da bi bil slovenec? Kake izjave pa so to? Veliko je "glupih" ( neumnih, da te malo slovensko naučim;) Slovencev, Italjanov, Nemcev; Hrvatov, Srbov.... čakaj malo... Ubistvu vseh, zato pa živimo v svetu v kakem živimo... Pa leb dan tudi tebi
zulj001
31. 05. 2011 05.58
+1
Ni potrebno ,da ga peljejo v Haag,dovolj bo do Srebrenice...
YUGO45
31. 05. 2011 02.37
Ce si clovek ni vazno kateri potni list nosis v zepu! Posasti jih lahko imajo vec samo nikoli ne bojo ljudje!
A.L.O.
31. 05. 2011 01.17
alah je zapisu da ne bom :)
color
31. 05. 2011 01.16
ja ALO.... pazi kaj pises, lahko ze jutri fases hernio
crnkamn
31. 05. 2011 01.15
color: Mladica pa cimprej materam Srebrenice iz te moke ne bo kruha :) ker gre v hotel na nizozemsk.
A.L.O.
31. 05. 2011 01.14
dober da imaš hrbtenico,velik uspeh
color
31. 05. 2011 01.14
grem v horizontalo... bye... p.s. tega Mladica pa cimprej materam Srebrenice
crnkamn
31. 05. 2011 01.14
color: o pa sem, ker imam svojo hrbtenico, medtem ko je mnogi od vas nimate ;) prvic sploh ne ves, kaj pomen imet hrbtenico, ce bi jo imel se ne bi skoz hvalil do neba.
A.L.O.
31. 05. 2011 01.12
še ste kle, kje je ta slovanac,sam da ni slovenc,preveč je g.lup za kaj tazga
crnkamn
31. 05. 2011 01.12
color: kompleks fousije. mah to je kr neki clovek bozji. to je isto kot pregovor da so gorenci najbolj skrti. to so iz trte izvite fore, k si jih je spomnu tist ki je v bistvu sam najbolj fousarin oziroma skrt.
color
31. 05. 2011 01.11
o pa sem, ker imam svojo hrbtenico, medtem ko je mnogi od vas nimate ;)
crnkamn
31. 05. 2011 01.10
color: lahko pa s ponosom napisem da nisem slovenske krvi. sej da se nebova narobe razumela, jest spostujem to. sam ti tud druge spostujem pol. ne se imet zdej za nekej vec, ker nis :)
color
31. 05. 2011 01.10
crnkamn... to se ne hvalim, ampak ti nabijam kompleks fousije heheheh... sej je itak to vas nacionalni sport
Jokerr
31. 05. 2011 01.10
crnkamn - gdo je prvi lizu rit evropski uniji ? Slovenija velka država 2x2 metra.
color
31. 05. 2011 01.09
pa sej jaz privoscim da je tudi slovencev veliko odlicnjakov... samo tole "ponizevanje" je pa podenj.Ma sej men je itak vse jasno ker sem tukaj od rojstva, lahko pa s ponosom napisem da nisem slovenske krvi ;)
crnkamn
31. 05. 2011 01.08
color: a da jih prekosas? lepo pol. sam ne vem kva se skoz hvalis neki da ste vi vecji itd pa najvecji itd., k ste proti drugim nacijam isto kot mi, eno indijansko pleme :) sam da mi vemo da nismo pomembni, vi pa mislite da ste.
malena155
31. 05. 2011 01.04
dalow ja res. skoz več jih je, ja sej slovenci jih majo najraj:)) najbol jim je
kleopatra-1
31. 05. 2011 01.03
kar hudo mi je, ko berem te nestrpne komentarje. Pa saj smo vsi ljudje, ne glede na narodnost. Pomirite se malo. Imamo dobre in slabe Slovence, pa dobre in slabe <Srbe, pa dobre in slabe Nemce, pa dobre in slabe Bosance itd - kjer vlada nestrpnost, ni sloge, kjer ni sloge, ni napredka. Lepo bodite vsi skupaj in imejte se radi!