Svet

Medvrstniško nasilje v porastu, lani so prostost odvzeli trem mladoletnikom

Ljubljana, 03. 10. 2019 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Živa Salobir
Komentarji
15

14-letnik, ki ga je na šolskem igrišču napadel in porezal 16-letnik, si ne upa več ven. To pa ni osamljen primer hudega nasilja, ki se dogaja med vrstniki. Več kot kot polovica slovenskih dijakov ter osnovnošolcev med sedmim in devetim razredom je že bila deležna ene izmed oblik nasilja, ki se pogosto začne tudi na družbenih omrežjih, nadaljuje pa s fizičnim obračunom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Borut Marolt o medvrstniškem nasilju
    01:32
    Iz SVETA: Borut Marolt o medvrstniškem nasilju
  • Iz SVETA: Medvrstniško nasilje
    02:24
    Iz SVETA: Medvrstniško nasilje
  • Iz SVETA: Koliko je nasilja na slovenskih šolah?
    02:20
    Iz SVETA: Koliko je nasilja na slovenskih šolah?

Še vedno odmeva pretresljiva zgodba o 14-letnem dečku, ki ga je dve leti starejši fant pretepel in porezal na šolskem igrišču. "Sin se je branil in nastavil roke, tako, da ga je porezal. Če ne bi nastavil rok, bi ga sigurno v vrat in bi otrok na licu mesta umrl," je pretresena mama 14-letnika.

Mama poškodovanega fanta trdi, da je šlo tokrat le za najhujši primer, ne pa osamljen. Povedala je, da se je podoben napad zgodil tudi deset dni pred tem, a ni napadla ista skupina.

Od začetka šolskega leta so ljubljanski policisti obravnavali že osem primerov medvrstniškega nasilja.
Od začetka šolskega leta so ljubljanski policisti obravnavali že osem primerov medvrstniškega nasilja. FOTO: iStock

Vzrok in motive za nasilja dejanja so na šoli tudi danes iskali policisti in kriminalisti, v pisarni ravnateljice pa so ves dan potekali razgovori z otroki in njihovimi starši. "To se mora končati, postalo je neznosno," je še dejala fantova mama.

Polovica vseh oblik nasilja je fizičnega

Inšpektor PU Ljubljana Ludvik Kastelic, eden tistih, ki šolam pomaga, ko pride do nasilja, potrjuje, da je nasilje statistično gledano nekoliko v porastu. Od začetka šolskega leta so ljubljanski policisti obravnavali že osem primerov medvrstniškega nasilja, lani pa nekaj več kot 140 primerov v celotnem letu.

Če so se otroci med seboj včasih dražili, zmerjali, zasmehovali in ustrahovali le v času trajanja pouka in na poti iz šole, se je z družbenimi omrežji to razvleklo čez ves dan.

"To so pa bolj skrite oblike, dosti težje jih najdeš in pustijo dosti težje posledice," je povedala podpredsednica Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol Špela Drstvenšek.

Tretjina medvrstniškega nasilja se zgodi že v osnovnih šolah.
Tretjina medvrstniškega nasilja se zgodi že v osnovnih šolah. FOTO: Profimedia

Fizično nasilje je najpogosteje le bolj vidna oblika dolgotrajnega psihičnega maltretiranja. Kastelic pravi, da je fizičnega nasilja za polovico vseh oblik nasilja. "Običajno gre za fizično silo, so pa tudi primeri, ko uporabijo tudi nože, boksarje, tudi kakšno drugo hladno orožje," je dodal.

Z združevanjem v skupine vzbujajo strah

Otroci, ki se znašajo nad drugimi otroki, se pogosto združujejo v skupine, s čimer pri drugih vzbujajo strah. "Vodja te skupine ali pa njegovi ožji pomočniki so običajno tisti, ki so nasilneži," je razložil Kastelic. Na to morajo biti pozorni sovrstniki, starši in šola.

Drstvenškova zatrjuje, da vsaj na njihovi šoli odreagirajo takoj, ko izvejo, da se je nekaj zgodilo. "Včasih nam še kakšen starš reče: Ali morate? - Ja, moramo! Pogovorimo se, poglejmo, kje je vzrok," je povedala.

Zaradi nasilništva so ljubljanski policisti lani prostost odvzeli trem mladoletnikom.
Zaradi nasilništva so ljubljanski policisti lani prostost odvzeli trem mladoletnikom. FOTO: Kanal A

Kastelic je še razložil, da se napadi lahko nanašajo na gmotni položaj, premoženjsko stanje, spolno usmerjenost ali na nacionalno pripadnost ter da se kar tretjina medvrstniškega nasilja zgodi že v osnovnih šolah. V preteklem letu so na ljubljanskem območju zaradi nasilništva prostost odvzeli trem mladoletnikom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
04. 10. 2019 12.37
+12
V šolo naj gre otrok s 5 letom in dve leti naj ga učijo spoštovanja in pravilnega odnosa , do vsega kar ga obkroža brez ocen samo s pohvalami, drugič uvest uniforme v šole in vse potrebščine , od knjig pa do radirke naj priskrbi šola in naj bo za vse enako , tretjič mobiteli v šolah ne obstajajo , četrtič , nadzor s kamerami po celi šoli tako kot v zaporu , morda se čudno sliši tod disciplina mora biti . Učiteljem vrniti pristojnosti , ne pa da starši komandirajo učitelja , uvesti celodnevno šolo , tako , da se otrok , ki pride domov igra ne da naloge piše in s tem so potem običajno obremenjeni tudi starši.Skratka tule se še da mnogo debatirati in jaz sem povedal smo osnovne stvari , da bi šola bila čimbolj funkcionalna za vse.
tv1206802
04. 10. 2019 15.46
+5
Ja se strinjam ... skupaj z otroki hodimo v šolo... ( delamo referate, se učimo pesmice itd itd ). Okoli discipline je tako, da se govori samo o pravicah otrok...
gasper111
04. 10. 2019 12.15
+7
Vse je stvar vzgoje in ukvarjanja z otrokom. Če se ozrem nazaj v svoja najstniška leta je bilo tudi takrat kar nekaj takih "odpadnikov" in vsi prav vsi so prihajali iz družin z neurejenimi razmerami. In danes so te ljudje, če lahko temu tako rečem precej nižje na družbeni lestvici in so tudi danes kot starši v podobni situaciji kot so bili takrat njihovi starši. Medtem, smo ostali za razliko od njih načeloma dosegli nek željen nivo izobrazbe se zaposlili itd. Skratka tako je to, če ti otroka vzgaja ulica.
Periot222
04. 10. 2019 09.46
+17
Naduti nevzgojeni starsi pac vzgajajo novodobne kriminalce!
jarti?
04. 10. 2019 12.13
+2
in ne sposobni ravnatelji, plačo dobivajo. zraven so še vse pristojne inšpekcije krive. nobenemu od teh se ne da delati.
RUGIEVIT
04. 10. 2019 08.35
+6
To je rezultat vašega nepremišljenega zakona, ki ste ga sprejeli zaradi razburjenja javnosti ob zločinu nad jeseniško deklico!!!
RamzesII
03. 10. 2019 21.21
+19
"v pisarni ravnateljice pa so ves dan potekali razgovori z otroki in njihovimi starši" In, rezultat je bil? Nič.
mrtvi_macak
03. 10. 2019 21.08
-9
Tole mal pretiravajajo. Tud v mojem času je bilo nasilje prisotno, s tem da smo se sami zmenili brez strašev po šoli.
jg57
04. 10. 2019 08.34
+4
Tako je. Jaz sem jih enkrat dobil po grbi, sem pa tudi sam koga kresnil, če je bilo potrebno. Sicer pa ne podpiram nasilja.
RUGIEVIT
04. 10. 2019 08.37
+13
Tako je bilo ! Je pa bil red v razredu in spoštovanje staršev doma! Sedanji zakon pa potuha lenobi in razbojništvu!
NotMe
03. 10. 2019 20.53
+37
Produkt vsega pametovanja o nenasilni komunikaciji, socutni vzgoji, permisivni vzgoji, produkt neskoncnih prosenj za dostojno vedenje, produkt neskoncnega pacifizma on vbijanja v glavo, da se ni lepo tepst. A ja?? Ne, seveda se ne tepst, samo ce te kdo maltretira se brani, ce ne drugace z eno krepko nazaj. Vcasih so se na ta nacin otroci ze v vrtcu popeglali in postekali, da jih bodo slej ko prej dobili nazaj. No, zdaj se pa kao ne sme mahnit nazaj. In otroci zamudijo te zgodnje lekcije, ko so udarci se nenevarni in nedolzni.
brezimenomir
03. 10. 2019 20.48
+23
"Uspehi" lokalnih frajerjev...do 25 leta so največje propalice.
nevtroalko
03. 10. 2019 20.37
+32
hahah permisvna vzgoja na višku. Nasilje lahko uporabljajo samo otroci, ko dopolnejo 18 postajajo vedno večji problem. Bolj raste permisivna vzgoja več je nasilja. Tu veliko dodajo še feminsitke. Matere samohranilke zaslužne za 80% posiljevalcev, 63% samomorov, 80 % zapornikov, 90% pobeglih, 85 % otrok z vedenskimi težavami. Ostala statistika je na the fatherless generation.
jg57
03. 10. 2019 20.19
-6
Šola je že 70 let pod patronatom komunistov oz. levakov. Situacije očitno ne obvladajo.
KAPIBARA
03. 10. 2019 20.00
+25
A je bil med temi 3 tudi tisti zblojen sin sodnika.. nekega iz juga, na terotoriju bivše Jugoslavije ??