Tujina

'Nasilno proti Srbiji'

Priština/Beograd, 02. 02. 2007 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
15

Srbsko zunanje minisrstvo je sporočilo, da je odposlanec ZN Ahtisaari prekoračil svoja pooblastila.

Martti Ahtisaari je srbskemu predsedniku Borisu Tadiću predstavil svoj predlog o statusu Kosova
Martti Ahtisaari je srbskemu predsedniku Borisu Tadiću predstavil svoj predlog o statusu Kosova FOTO: Reuters


Posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari je v Beogradu srbskemu predsedniku Borisu Tadiću v manj kot enournem pogovoru uradno predstavil in tudi izročil svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova.

ZDA so opisale predlog o Kosovu pozitivno. "To je načrt za stabilno, uspešno in večetnično Kosovo," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Sean McCormack. Poudaril je še, da si ZDA želijo si izid, ki bo omogočil stabilnost regije, spodbujal večetničnost in ki bo sprejemljiv za prebivalstvo Kosov

Kot je poudaril, je njegov "predlog za prihodnji status Kosova kompromis". "Gre za osnutek in ne končen predlog," je poudaril in napovedal, da bodo ta mesec potekali nadaljnji posveti, tudi z Beogradom in Prištino. Ahtisaari je še dodal, da bo Kosovo mednarodno nadzorovano, v pokrajini pa bodo še vedno prisotne Natove sile. Srbi in Albanci imajo o prihodnji ureditvi Kosova 'še eno možnost' za kompromis, še dodaja. "Položaj obeh strani je izjemno trden ... vsem dajemo še eno možnost v februarju," je povedal v Beogradu.

Na spletni strani urada posebnega odposlanca ZN za Kosovo so prvič uradno objavili dele predloga o prihodnjem statusu Kosova. Predlog vsebuje temelje za stabilno in večetnično Kosovo, ki si bo ob nadaljnji mednarodni in vojaški navzočnosti "samo vladalo na demokratičen način", ob tem pa zagotavljalo pravice srbske manjšine. V delih predloga neodvisnost ni omenjena.

Končna odločitev bo padla v Varnostnem svetu ZN, je poudaril Ahtisaari in dodal, da se želi o predlogu še pogovarjati z Beogradom in Prištino. Izrazil je upanje, da bo predlog dokončno oblikovan spomladi, ni pa želel govoriti o morebitni neodvisnosti Kosova. Kot je dejal, bo natančneje o statusu Kosova lahko govoril, ko bo predlog v končni fazi pred VS ZN, kar se bo, upa, zgodilo spomladi.

Kosovski Srbi pred srbskim predsedstvom v Beogradu držijo slike sorodnikov, ki so pogrešani ali umrli na Kosovu
Kosovski Srbi pred srbskim predsedstvom v Beogradu držijo slike sorodnikov, ki so pogrešani ali umrli na Kosovu FOTO: Reuters
Profesor mednarodnega prava na ljubljanski Pravni fakulteti Danilo Tuerk je ocenil, da je predlog predstavnika ZN Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova "povsem v skladu z resolucijo ter tehten in skrbno pripravljen dokument, ki je zelo dobra podlaga za ureditev statusa Kosova".

Kot je pojasnil, pričakuje, da bo predlog dokončal po februarskih posvetih. "Tokratni predlog je moja prvotna ideja, videli pa bomo, kaj se bo zgodilo po posvetih z zainteresiranimi stranmi. Takrat bomo dokončno določili časovne roke," je dejal. Kot je še povedal, mu je Tadić v pogovoru ponovil srbsko stališče, da neodvisnost Kosova za Beograd ni sprejemljiva.

Britanski dnevnik Financial Times, ki je navajal vire ZN, ZDA in Evropske unije, je v današnji izdaji poročal, da naj bi predlog vseboval 120-dnevno prehodno obdobje in odprl pot za razglasitev neodvisnosti julija, če bodo seveda ZDA in EU uspele prepričati Rusijo in Kitajsko, da v VS ZN ne bi dali veta na predlog.

Kot je še dejal, dokumenta v celoti ne bodo objavili, ga pa bodo izročili zainteresiranim stranem, pa tudi članicam Varnostnega sveta ZN, EU in NATO. Ahtisaariju stališč Beograda in Prištine v več kot letu dni pogovorov ni uspelo zbližati, tako da še naprej ostajata vsaka na svojih bregovih - Srbija odločno nasprotuje samostojnosti Kosova, albanska stran pa vztraja pri neodvisnosti.

13. februarja za pogajalsko mizo?

Ahtisaari pričakuje, da bo posvete z Beogradom in Prištino o svojem predlogu o prihodnjem statusu Kosova začel 13. februarja, sicer pa pred tem od obeh strani pričakuje uradne odzive na predlog.

Tadić je po srečanju z Ahtisaarijem v prvem odzivu zavrnil njegov predlog o prihodnjem statusu Kosova. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, predlog sicer izrecno ne omenja neodvisnosti Kosova, ne omenja pa niti srbske suverenosti na Kosovu in ozemeljske celovitosti Srbije, "zato odpira možnost za neodvisnost Kosova". Povedal je še, da je Ahtisaariju v pogovoru ponovil, da Srbija ne bo nikoli pristala na neodvisnost Kosova. "Vsiljena neodvisnost Kosova bi bila v nasprotju s temeljnimi načeli mednarodnega prava in bi pomenila zelo nevaren političen in pravni presedan," je poudaril Tadič.

Srbski premier Vojislav Koštunica, ki posebnega odposlanca  Ahtisaarija v Beogradu ni hotel sprejeti, je njegov predlog o prihodnjem statusu Kosova označil kot nelegitimen, saj po njegovem mnenju krši ustanovno listino ZN ter načela mednarodnega prava. Ahtisaari ni pooblaščen za poseganje v suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, je dejal Koštunica. Ahtisaari prav tako ni pooblaščen, da "deli ozemlje Srbije in prireja njene mednarodno priznane meje". "Takega mandata mu ni dal nihče, še najmanj pa Srbija kot suverena demokratična in evropska država," je dejal srbski premier.

Srbija: Ahtisaari je prekoračil pooblastila

S predlogom, "naj pokrajina Kosovo postane neodvisna država", je Ahtisaari prekoračil svoja pooblastila, saj je pogovore o spremembi statusa Kosova obrnil v pogovore o spremembi statusa mednarodno priznane države Srbije, so sporočili s srbskega zunanjega ministrstva.

Ahtisaarijev predlog tako "nasilno", proti volji Srbije in v nasprotju z ustanovno listino ZN "dramatično" spreminja sedanje državne meje srbske države, menijo na ministrstvu, kjer so izrazili "najodločnejši protest" proti nasilju nad ozemeljsko celovitostjo Srbije. Obenem pa srbsko zunanje ministrstvo zagotavlja, da bo Srbija zavzela kar najbolj konstruktivno stališče do vsakega Ahtisaarijevega predloga, ki ne bo ogrožal statusa Srbije oziroma njene ozemeljske celovitosti.

Albanec na Kosovu
Albanec na Kosovu FOTO: Reuters

Nasprotovanje kakršnikoli neodvisnosti Kosova je v imenu Srbske radikalne stranke (SRS) danes ponovil tudi namestnik predsednika stranke Tomislav Nikolić. Obenem je naznanil, da SRS zahteva sklic nujnega zasedanja parlamenta, na katerem bi sprejeli resolucijo o Kosovu.

Sejdiu: Ahtisaarijev predlog vodi k neodvisnosti

Ahtisaari je v Prištini predstavil svoj predlog kosovski pogajalski skupini, političnim predstavnikom kosovskih Srbov, predstavnikom Srbske pravoslavne cerkve ter predstavnikom organizacij manjšin. Ob prihodu sta ga sprejela vodja misije ZN na Kosovu (UNMIK) Joachim Ruecker in poveljnik sil KFOR, general Roland Kather.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je ocenil, da predlog Ahtisaarija o prihodnjem statusu pokrajine vodi k neodvisnosti Kosova. "Pogajalci kosovskih Albancev so globoko prepričani, da bo mednarodni pristop k določitvi statusa (Kosova) pod pastirsko palico gospoda Ahtisarija pripeljal do neodvisne države Kosovo," je dejal Sejdiu po srečanju z Ahtisaarijem v Prištini. Predsednik Kosova je obenem ponovil stališče kosovskih Albancev, da je ustanovitev neodvisne države Kosovo "edina rešitev" vprašanja statusa te pokrajine.

Predsednik Demokratske stranke Kosova Hashim Thaqi, sicer član albanske pogajalske ekipe, pa je ocenil, da poslej Srbija nad Kosovom ne bo izvajala več nikakršne suverenosti. "Ozemeljska celovitost je zagotovljena. Kosovo bo dobilo svoj mednarodni status," je še dejal.

Odposlanca pričakali protestniki

Ahtisaari, ki ga spremljajo tudi njegov namestnik Albert Rohan in skupina strokovnjakov, je v srbsko predsedstvo vstopil na stranskem vhodu, saj je pred glavnim vhodom protestiralo kakih sto članov Združenja družin pogrešanih Srbov s Kosova.

Ahtisaari je svoj predlog prvič uradno predstavil 26. januarja razširjeni kontaktni skupini za Kosovo, v kateri so poleg ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Rusije še EU in NATO. Marca naj bi o Ahtisaarijevem predlogu odločal VS ZN.

Na transparentih so zahtevali odhod kosovskega premiera Agima Cekuja in predsednika Demokratske stranke Kosova Hashima Thaqija na haaško sodišče ter zahtevali rešitev vprašanja pogrešanih pred statusom Kosova. Po podatkih združenja je bilo na Kosovu leta 1998 in 1999 ugrabljenih več kot 1200 Srbov, doslej pa že skupno 1300. Za varnost je skrbel kordon policistov. Po srečanju z Ahtisaarijem je predstavnike združenja že sprejel Tadić, so sporočili iz njegovega urada.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avava
04. 02. 2007 09.03
KAR SE TIČE VOJNE V BIVŠI JUGOSLAVIJI SE VE KDO JE KRIVEC ME PA BOLJ MOTI TO ZAKAJ SE NE ISPLAČA VOJNA ODŠKODNINA ZA VSE KAR SO NAREDILI NO PA ŠE NEKAJ O veliki srbiji srbi SO HOTELI SVOJO veliko srbijo DO TOKIJA AMPAK ONA JE RATUJE KOT NOKIA VSAK DAN MANJŠA IN DRUG MODEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ernest83
02. 02. 2007 22.15
Čist vseeno je kakšne barabe so Srbi, to nima nobene veze s tem čigavo je Kosovo.
anzi_mahackala
02. 02. 2007 20.41
mkoc: tega se ne more zgoditi!!! Kako lahko delajo skupaj, ce so si pobijal clane familije. Si normaln. Tega se nikol ne odpusti. Sam vraca. Srbi ne bojo dal Kosova, ce bojo pametni. Itak se pridruzim, ce bo treba it dol kot 1999.
zaprec@yahoo.com
02. 02. 2007 19.48
Večina Srbov si še ni priznalo krivde in odgovornosti, nacionalizem je v Srbiji še zelo živ! Zmagali so šešljevi radikalci in v parlament je bila izvoljena bivša Miloševičeva socialistična stranka!
ja_valda
02. 02. 2007 19.30
ej pa kdo je sanju o veliki Srbiji, če je bla to že nekako želja nekega človeka...to sedaj, ni več želja Republike Srbije danes!!!..., ampak gre za neko sestavljanje srbije, jo sosedje ne tisto kar ji je vedno pripadalo še kot kraljevini..u ostalom če nebi blo srbije, Hrvati in Slovenci bi bili le še kot manjšina oz kot nek narod v leksikonih in tovrstnih knjigah!!
victoriosus
02. 02. 2007 18.25
Ej, če bi morali mi dati občino Jesenice Bosancem samo zato, ker jih je 90 notr.... bi tut jst pop*****!!!!!!!! (nacionalizem tle ne igra nobene vloge, gre se za okupacijo s folkom, da jih je čim prej čim več.... groza, ti Albanci so še hujši balkanci....)
zaprec@yahoo.com
02. 02. 2007 18.20
Srbom je treba dokončno izbiti iz glave sanje o Veliki Srbiji in že zato bi bilo prav, da Kosovo postane neodvisno. Še Republiko Srbsko v BIH bi mogli razveljaviti. Treba jim je pokazat, da so posredno oni krivi za vojno v Jugoslaviji, če se je že Milošević temu izmazal.
civitasstain@gmail.com
02. 02. 2007 17.53
Kosovo je zibelka Srbije in pripada Srbiji . Samo malo v zgodovinsko knjigo poskili, pa bos videl. Ce bodo Srbi mal pametni, bojo poskrbel, da ostane njihovo. Zivljenskega prostora pa je dovolj za oba naroda.
aaliyah
02. 02. 2007 17.37
morasrbadija vedno bit glavna? popušili so povsod zarad svojih idej o veliki srbiji, pa še kr sanjajo, da bi mel to pa uno...ku***, nema više...
tomazbodner
02. 02. 2007 17.30
Res z lahkoto podeljujete ozemlje drugih... ce je srbsko, naj se da albancem. Poskusite Jorasovo bajto dati hrvatom, pa bomo vidili, kak kraval bo... Seveda dvomim, da bo to prineslo trajni mir. Verjetno bodo v naslednjem planu zeleli polovico Crne Gore. Potem pa se Bosne in Hercegovine, pa del Hrvaske in koncno Jorasovo bajto... no, zadnja niti ne bi bila tako slaba ideja...
ernest83
02. 02. 2007 16.03
mkoc, si pa res naiven. So imeli vsi Jugoslavni 45 let delat, si izboljševat standard in takoj naprej, še Slovenija in Hrvaška je morala z denarjem podpirat nerazvite, in kaj so naredili? Ostali so na 500 dolarjih BDP-ja. Ni jim to v interesu, na žalost ne. Vsaj Albancem ne.
mkoc@email.si
02. 02. 2007 15.51
Ali je torej res, da na tistem območju prevladuje primitivizem, zabitost, nacionalizem in vpliv religioznih skrajnežev? Ali je res nemogoče potisniti nacionalne, religijske, zgodovinske in druge bedarije v ozadje, se začeti zavedati da so na eni in drugi strani ljudje s skupnimi interesi (delati, sodelovati, zaslužiti, si dvigniti življensko raven, zagotoviti mirno sobivanje z drugimi, prihodnost za otroke...)? Ali res na tistem območju ni pametnih, globaliziranih, sodobno-mislečih in praktičnih posameznikov, temveč le kmetavzarji in fanatiki, ki niso sposobni videti bolj daleč, kot sega lastni nos (ali lastna rit?)? Žalostno. A ko vidim nekatere druge (naprimer Slovenci - Hrvati ipd.) tudi ne preseneča. Včeraj smo izstopili iz jam in se še lovimo. Elektrika in računalniki pa očitno še ne zadostujejo, za ustvariti homo SAPIENSA iz zabitega opičjaka... Nacisti in religiozni skrajneži se pobijajo med seboj in jih imajo za heroje. Zato pa tu pa tam za eno leto zapremo kakšnega pijančka, ki je ubil potepuškega psa - in si s tem pomirimo slabo vest, češ kako smo blazno napredni in HUMANI??? Zakaj se to ne dogaja v Hongkongu ali Singapurju?
andrej.rajh@ibe.si
02. 02. 2007 12.04
g. Djordjević Dejan, Kosovo dejasnko že leta ni več del Srbije. Srbija na tem delu ozemlja ne izvaja juresdikcije. Pravtako na tem ozemlju dejansko ne živijo več Srbi (tisti ki so stali živijo v eksklavah, ki so zelo podobne getom v katerih so živeli Židje). Dejansko je Kosovo rak rana za Srbijo. Prej ko se Srbi rešite(jo) Kosova prej boste zaživeli nepreobremenjeno. Dejstvo je tudi, da Kosovo od kosovske bitke ni več Srbsko. Naliti si čistega vina je včasih zelo teško
djordjevic.dejan@triera.net
02. 02. 2007 11.35
Pokrajina Kosovo je uradno še zmeraj del Republike Srbije, kakor je Štajerska del Slovenije.
Maltežan
02. 02. 2007 08.53
Kosovo si ne zasluži pogojne neodvisnosti, ampak popolno neodvisnost od Srbije. Končno bodo lahko zaživeli v miru, saj ne bodo več podrejeni Srbiji. Sanje o Veliki Srbiji so se končno razblinile, saj so to bile njihove sanje, ki pa nikoli niso postale resnične.