Tujina

Našli črno skrinjico indonezijskega letala

Džakarta, 01. 11. 2018 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potapljači so 15 kilometrov od obale našli črno skrinjico strmoglavljenega indonezijskega letala letalske družbe Lion Air. Črna skrinjica je v dobrem stanju in preiskovalci upajo, da bo pomagala razjasniti, kaj se je dogajalo na letalu.

Kot poroča BBC, so potapljači tri dni po strmoglavljenju našli črno skrinjico nesrečnega letala letalske družbe Lion Air. 

Predstavnik indonezijskih oblasti Soerjanto Tjahjono je potrdil, da so našli eno od obeh črnih skrinjic in dodal, da še ni jasno, ali gre za zapisovalnik podatkov o letu ali tonski posnetek pogovorov v pilotski kabini.

Predstavnik indonezijskih oblasti Soerjanto Tjahjono je potrdil, da so našli eno od obeh črnih skrinjic.
Predstavnik indonezijskih oblasti Soerjanto Tjahjono je potrdil, da so našli eno od obeh črnih skrinjic. FOTO: AP

Našli so jo 15 kilometrov od obale, je v dobrem stanju

Črno skrinjico, ki je v dobrem stanju, so našli približno 15 kilometrov od obale. Potapljač, ki je našel črno skrinjico na dnu Javanskega morja, je povedal, da je bila ta zakopana v razbitinah na morskem dnu in da so morali potapljači kopati po morskem dnu, da so jo našli. Po svetu je zaokrožil tudi posnetek trenutka, ko so potapljači izvlekli črno skrinjico, ki so jo prenesli na ladjo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg tega so včeraj sporočili, da je vojaška ladja, opremljena s sonarji, zaznala 22 metrov dolg predmet v globini 32 metrov, ki naj bi bil ostanek trupa letala.

Vzrok še ni znan

V nesreči letala boeing-737 MAX 8 nizkocenovne letalske družbe Lion Air je v ponedeljek umrlo vseh 181 potnikov in osem članov posadke. Letalo je samo nekaj minut po vzletu v indonezijski prestolnici Džakarta nenadoma začelo izgubljati višino in je padlo v morje. Domnevajo, da je vzrok za nesrečo tehnična okvara. Dan pred nesrečo je imelo letalo na letu težave z inštrumenti v pilotski kabini. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
01. 11. 2018 20.07
-2
Oooo the best in kaj je not? Nakonc pa vidis bombo kabum 🤣 Se bl bi se pa vam smejala da notri ni NIČ ama NIŠTA
putinj
01. 11. 2018 19.19
-9
RITA ORA ŠIPTARKA
golf-tdi
01. 11. 2018 10.51
+17
ne vem,kaj je tako smešnega reševalcu na prvi sliki-glede nato,da jih je toliko umrlo???
MKII
01. 11. 2018 10.56
+12
Isto sem se sam spraševal. Kot bi našli 50 kil zlata.
RMCF4ever1
01. 11. 2018 14.21
+7
Cilj njim je da najdejo to skrinjico in s podatki ki so na njej najdejo morebitno napako letala oziroma vzrok zakaj je le to strmoglavilo. S tem bodo v bodoče lahko potencialno rešili več letal in več 100 ljudi. Zato mu je mogoče šlo malo na smeh. T9 je po strmoglavljenju največja proriteta. Najti vzrok nesreče in preprečiti več nesreč z istim vzrokom.
Ramzess
01. 11. 2018 10.31
+20
"da še ni jasno, ali gre za zapisovalnik podatkov o letu ali tonski posnetek pogovorov v pilotski kabini" Kaj da ne, politik ni strokovnjak za dotično, seveda mu ne more biti jasno. Strokovnjaku za dotično pa je seveda jasno. Res ne vem zakaj se politiki ukvarjajo z vprašanji stroke, če se pa ve, da manipulirajo z javnostjo. Zakaj se dovoli njihovo vpletanje v dogodke, zakaj se mediji sploh obračajo nanje. Za strokovna vprašanje je stroka, dotična stroka, ne politika, ta ima čisto druge interese, njen vpliv na nek dogodek res ni potreben, vemo kakšen je potem rezultat.
KungFuPanda
01. 11. 2018 11.02
-1
Ne vem, zakaj se tudi ti vedno ukvarjaš z vprašanji stroke...
borec91
01. 11. 2018 10.28
+4
dandanes bi lahko bila skrbnica izdelana iz neuničljivega materiala in taka. da se jo kjerkoli bež problema najde s pač to ni v interesu denarja
KungFuPanda
01. 11. 2018 11.13
+3
Očitno ti ni jasno, kako deluje zapisovanje podatkov. Zanima me, kako boš uredil zapisovanje podatkov na neuničljivi matrial? Kadarkoli potrebuješ za dosego rezultata (v tem primeru zapisovanje podatkov) spremembo stanja, ki naj bi bilo kasneje berljivo (recimo zapisovanje na magnetni trak ali ssd), material ne more biti neuničljiv, saj posledično nanj ne moreš shranjevati podatkov. Najbližje neuničljivemu bi bilo, če bi nekdo na kamne graviral sproti podatke, pa še kamen se lahko raztrešči pri padcu. Če je pa ohišje neuničljivo, pa še ne pomeni, da je vsebina tudi.
anakondabox
01. 11. 2018 09.27
+21
Šlamparija ne pozna meja. Zato, ker 'nekdo' ni v detajle pregledal tehnične naprave in 'usmerjevalne' naprave v pilotski kabini, je to zahtevalo 181 življenj. Kako se ljudje igrajo z življenji in smrtjo. Seveda, znova ne bo kriv nihče, kot že pri mnogih letalskih nesrečah, tudi pri tisti, ko so naši potovali na A. na Korziki. Rekli pa bodo, Indonezijci namreč: ' Iz skrinjice se ni dalo razbrati ničesar, ker je bila delno poškodovana!' #površnost
abc123def456
01. 11. 2018 10.46
+6
sslamparija je v cclovesski naravi. in tehnik je verjetno "izgoreval", ker misli, da ima premajhno placco.