Nasmejani Kim Džong Un odprl 'rajsko mesto', ki so ga gradile delovne brigade

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
L.Š.
KOMENTARJI
148
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v bližini svete gore Paektu slovesno odprl mesto Samjiyon, znano tudi kot "rajsko mesto". Gre za njegov največji gradbeni projekt, ki ga sestavljajo apartmaji, hoteli, smučišča in drugi objekti. Njegova izgradnja se je zavlekla zaradi pomanjkanja gradbenih materialov in delovne sile. Te težave so rešili z rekrutiranjem mladinskih delovnih brigad, njihovo delo pa so borci za človekove pravice označili za suženjsko.

Severna Koreja je v ponedeljek slovesno obeležila zaključek velikega gradbenega projekta v bližini severnokorejske gore Paektu, imenovane tudi "sveta gora", ki velja za mitološki kraj rojstva vsega korejskega naroda.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala o množičnem praznovanju z ognjemetom, režimski časopis Rodong Sinmun pa je objavil fotografije severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, kako z nasmehom na obrazu reže slavnostni trak.

Mesto Samjiyon, poimenovano tudi"socialistična utopija", sestavljajo apartmaji, hoteli, smučišča ter trgovski, kulturni in zdravstveni objekti. Sprejme lahko 4000 družin, na več sto hektarjih pa se razprostira tudi 380 blokov in industrijskih zgradb.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Izgradnja mesta sicer velja za eno največjih gospodarskih pobud, ki jih je sprožil aktualni severnokorejski voditelj kot del njegovih prizadevanj za vzpostavitev samozadostnega gospodarstva. Njegova gradnja se je sicer zavlekla, predvsem zaradi pomanjkanja gradbenih materialov in delovne sile zaradi mednarodnih sankcij, ki so posledica zaostrovanja odnosov med Severno Korejo in ZDA glede severnokorejskega jedrskega programa.

Zamude pri gradnji so tako reševali z mobiliziranjem delovnih mladinskih brigad, ki so jih borci za človekove pravice označili za "suženjsko delo", saj za svoje delo niso prejeli nobenega plačila, poleg tega so bili prisiljeni delati več kot 12 ur na dan – vse to v zameno za zagotovitev boljših možnosti za vstop na univerzo ali za vključitev v močno severnokorejsko delavsko stranko.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V torek je uradni Pjongjang znova opozoril, da se približuje konec roka, do katerega imajo ZDA čas, da spremenijo "sovražno politiko", ki jo uprabljajo v odnosu do njih. Povedali so, da je sedaj na Washingtonu, da odloči, kakšno božično darilo bo podaril ob koncu leta.

Ri Thae Song, podpredsednik ministrstva za zunanje zadeve Severne Koreje, zadolžen za odnose z ZDA, je ocenil, da je bil poziv Washingtona k intenzivnejšim pogovorom"nič drugega kot nespametna prevara, da se naša država zavezuje k dialogu in ga uporabi v korist političnih razmer ter volitev v ZDA". Kot je še dejal, so naredili vse v največji možni meri, da ne bi odstopili od pomembnih korakov, ki so jih sprejeli na lastno pobudo.