Tujina

NATO: Operacija proti ZRJ ne bo kratka

Bruselj, 19. 04. 1999 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, 16:30
Komentarji
0

Zveza NATO je danes znova opozorila, da vojaško posredovanje proti ZR Jugoslaviji ne bo kratko. Tiskovni predstavnik zavezništva Jamie Shea je omenil, da bi utegnilo trajati ''dva do tri mesece''. ''Nobenega diktatorja ni moč poraziti v 24 urah,'' je izjavil.

Poleg tega je bil Shea prepričan, da bo strategija zveze NATO, ki temelji na letalskih napadih, uspešna. Opozoril je, da bi v vsakem primeru, tudi ob morebitni napotitvi kopenskih sil v pokrajino, operacija terjala čas. Glede kopenskih enot je še opozoril, da bi bil potreben dodaten čas za njihovo sestavo.

Na zvezi NATO so danes opozorili na precejšnje premike jugoslovanskih enot na Kosovu. Spopadi z Osvobodilno vojsko Kosova (OVK), ki so bili večinoma omejeni na mejna območja z Albanijo, so se po besedah Sheaja razširili po vsej pokrajini, tudi na sever in vzhod.

Tiskovni predstavnik Shea je jugoslovanske sile obtožil, da so vzpostavile ''protičlovekoljubni'' koridor od Prištine proti albanski meji. V Prištini jugoslovanske sile kosovske Albance prisilno strpajo na vlak in jih deportirajo do Makedonije, je dejal Shea.