Tujina

'Ne bomo dopustili, da Trump zmaga v tej psihološki vojni'

Washington, 09. 05. 2018 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump izkazal, da ne bo poslušal nikogar, in ZDA umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma, so zdaj vse sile preostalih podpisnic usmerjene k ohranitvi sporazuma. Največ obžalovanja je bilo seveda slišati iz ust evropskih voditeljev, Iran pa je sporočil, da bo, kljub napovedanim ameriškim sankcijam, vztrajal pri dogovoru.

"Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo odločitev ZDA o umiku iz JCPOA. Režim neširjenja jedrskega orožja je na kocki," je na Twitterju zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Visoka zunanjepolitičnega predstavnica EU Federica Mogherini je sporočila, da je Evropska unija odločena ohraniti zgodovinski sporazum iz leta 2015. Sporazum po njenih besedah izpolnjuje svoj cilj, ki je zagotoviti, da Iran ne razvije jedrskega orožja. "Evropska unija ga je odločena ohraniti," je zatrdila Mogherinijeva, ki je dodala, da je posebej zaskrbljena, ker je Trump napovedal nove sankcije proti Teheranu.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je po Trumpovi potezi pozval vse ostale podpisnike sporazuma naj se ga držijo. Sporazum je opredelil kot velik dosežek diplomacije in prizadevanj proti širitvi jedrskega orožja, ki prispeva k regionalni in mednarodni varnosti. Zaradi Trumpove odločitve pa je globoko zaskrbljen.

Iz Slovenije se je odzval predsednik državnega zbora Milan Brglez in izrazil obžalovanje zaradi Trumpove odločitve. "Gre za hud udarec vladavini mednarodnega prava," je ocenil in pozval preostale pogodbenice k nadaljnjemu spoštovanju sporazuma.

Iran bo vztrajal 

Iranski predsednik Hasan Rohani je sporočil, da bo Iran vztrajal pri jedrskem sporazumu z veliki silami kljub umiku ZDA iz dogovora. "Namesto sporazuma s šestimi državami imamo zdaj takšnega s petimi," je dejal v televizijskem nagovoru.

"Ne bomo dopustili, da Trump zmaga v tej psihološki vojni," je dejal iranski predsednik. Ob tem je napovedal, da se bodo diplomati iz Teherana v prihodnjih tednih posvetovali s preostalimi petimi podpisnicami sporazuma o nadaljnjem izvajanju sporazuma.

Rohani je tudi dejal, da bi lahko Iran v odgovor na Trumpovo odločitev obnovil bogatenje urana. "Naročil sem iranski organizaciji za jedrsko energijo, naj sprejme potrebne ukrepe za bodoča dejanja, tako da lahko, če bo potrebno, obnovimo industrijsko bogatenje brez omejitve," je dejal iranski predsednik.

Hamenej: Iran bo brez evropskih zagotovil izstopil iz jedrskega sporazuma

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes dejal, da bo Iran izstopil iz jedrskega sporazuma, če mu evropske podpisnice dogovora ne bodo dale trdnih zagotovil o nadaljevanju gospodarskega sodelovanja po umiku ZDA iz sporazuma. Po njegovih besedah sporazum po izstopu ZDA nima pravega smisla.

"Če vam ne bo uspelo dobiti dokončnih zagotovil – in resno dvomim, da vam bo – v tem trenutku, ne moremo nadaljevati tako," je Hamenej sporočil vladi pod vodstvom predsednika Hasana Rohanija.

"Nobene logike ni vztrajati v sporazumu, če evropska trojka ne more zagotoviti njegovega izvajanja," je dodal Hamenej v govoru, ki ga je prenašala iranska televizija. Prav tako je podvomil v logiko zaupanja trem evropskim podpisnicam jedrskega sporazuma Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji, saj da so vse ameriške zaveznice.

Vrhovni voditelj, ki ima zadnjo besedo pri vseh strateških odločitvah Irana, je ameriškega predsednika Donalda Trumpa označil za lažnivca, ki se je z odločitvijo o izstopu iz sporazuma osmešil. "Tudi po Trumpovi smrti in njegovem razkroju bo islamski sistem še vedno obstajal," je dejal.

Razočarani tudi v Moskvi

Rusko zunanje ministrstvo je globoko razočarano zaradi odločitve Trumpa. V Moskvi so ocenili, da gre za očitno kršitev mednarodnega prava. Trumpova odločitev ne upošteva nobenih interesov drugih držav. "Nobenega razloga ni bilo za enostranski umik iz sporazuma in ga tudi ne more biti," je zunanje ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Dodali so še, da je Rusija pripravljena z ostalimi pogodbenicami še naprej spoštovati in izvrševati sporazum z Iranom.

Kitajska obžaluje izstop ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma

Kitajska je danes izrazila obžalovanje zaradi izstopa ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Kot so napovedali na kitajskem zunanjem ministrstvu, bo Peking ohranil "nepristransko, objektivno in odgovorno stališče, ostal v dialogu z vsemi stranmi in bo predan ohranitvi in uresničitvi dogovora".

Kitajska bo kljub odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da umakne ZDA iz leta 2015 doseženega sporazuma, ohranila "normalno ekonomsko in trgovinsko menjavo" z Iranom, je na rednem srečanju z novinarji dejal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Šuang.

Kitajska po njegovih besedah poziva vse vpletene strani, naj zavzamejo odgovorno stališče, da bi se lahko "kmalu vrnili na pravo pot uresničevanja dogovora".

Tiho ni mogel biti niti Obama 

Nekdanji predsedniki ZDA tradicionalno ne komentirajo politike naslednikov, vendar pa se je v tem primeru odzval Barack Obama. "Sporazum deluje, to mnenje delijo evropski zavezniki, neodvisni strokovnjaki in trenutni obrambni minister ZDA James Mattis. Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci," je med drugim sporočil Obama in dodal, da vztrajno kršenje sporazumov zmanjšuje verodostojnost ZDA.

Kaj je prebral Trump? 

Trump je v svojem govoru, ki ga je prebral, nanizal, zakaj vse je iranski jedrski sporazum zanj slab, pri čemer je privlekel na dan tudi nastop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred tednom dni, ko je prikazal goro domnevnih dokazov, da je imel Iran pred pogajanji o sporazumu, sklenjenem leta 2015, jedrski program. To je vedel ves svet in to je bil tudi razlog za pogajanja o sporazumu, s katerim se je Iran odpovedal jedrskemu orožju v zameno za ukinitev sankcij.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Trump je v govoru zagrozil vsemu svetu, da bo ponovno uvedel najostrejše sankcije proti Iranu in posvaril svet, naj ne skuša sodelovati z iransko vlado. "ZDA ne izrekajo praznih groženj," je dejal in zatrdil, da je sporazum grozen, enostranski in temelji na laži. Če bi ostal v veljavi, bi menda sprožil jedrsko tekmo na Bližnjem vzhodu. Nato je nanizal še, zaradi česa vse je Iran slab.

V nasprotju z vsemi znanimi dejstvi je Trump dejal, da Iran izsiljuje ZDA z jedrskim orožjem in celo dodal, da je odločitev sprejel po posvetovanju z zavezniškimi državami. Nobena od zavezniških držav razen Izraela mu ni svetovala umika iz sporazuma, pa še tam mnenje ni enotno, saj izraelski generali v nasprotju s premierjem menijo, da je sporazum koristna zadeva.

Nekatere države so bile seveda vesele 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pričakovano podprl Trumpovo odločitev. "Izrael polno podpira smelo odločitev predsednika Trumpa o zavrnitvi tega katastrofalnega dogovora," je dejal v televizijskem nagovoru.

Tudi Savdska Arabija, glavna tekmica Irana v regiji in dolgoletna zaveznica ZDA, je pozdravila odločitev ameriškega predsednika. "Iran izkorišča gospodarske koristi in jih uporablja za nadaljnje dejavnosti za destabilizacijo regije, posebej skozi razvoj balističnih raket," so dodali. Oblasti v Rijadu obtožujejo Iran, da podpira upornike v Jemnu, proti katerim Savdska Arabija izvaja vojaško kampanjo.

Nemčija in Velika Britanija ponovili zavezo iranskemu jedrskemu sporazumu

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zagotovila, da bo Nemčija skupaj s Francijo in Veliko Britanijo ostala zavezana iranskemu jedrskemu sporazumu. Britanski zunanji minister Boris Johnson je opozoril ZDA pred kakršnimikoli potezami, ki bi ostale vpletene ovirale pri izvajanju sporazuma.

Merklova je danes izrazila obžalovanje nad odločitvijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA izstopile iz sporazuma z Iranom. Ob tem je Teheran pozvala, naj se drži svojih obvez v okviru sporazuma, kar je sicer Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) večkrat potrdila.

Pred svojim srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prihodnji teden v Moskvi, je poudarila moč diplomacije v reševanju konfliktov. "Pot rešitve je v medsebojnem dialogu," je dejala.

Iran izpolnjuje svoje zaveze iz jedrskega sporazuma, povezane z jedrskim orožjem, je danes potrdila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Generalni direktor IAEA Yukiya Amano je ob tem ponovil, da je v okviru sporazuma "Iran deležen najstrožjega jedrskega preverjanja na svetu".

Johnson je danes v britanskem parlamentu posvaril ZDA pred dejanji, ki bi druge vpletene omejevale pri delovanju iranskega jedrskega sporazuma. Obenem je zagotovil zavezanost Velike Britanije sporazumu, ki po Jonhsonovih besedah ostaja nujno potreben za nacionalno varnost.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer že v torek sporočil, da Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo Trumpovo odločitev. Predvidoma danes popoldne bo po telefonu govoril z iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek uresničil svojo obljubo in kljub pozivom zavezniških držav sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, ki so ga ZDA leta 2015 podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Hkrati je napovedal ponovno uvedbo sankcij proti Teheranu. Gre za velik diplomatski poraz za Evropo, katere voditelji so v zadnjem času skušali prepričati ameriškega predsednika, naj ne uresniči grožnje o izstopu iz sporazuma.

Evropske zaveznice Trumpovo odločitev obžalujejo, Iran pa je sporočil, da bo vztrajal pri dogovoru. Ostale podpisnice bi lahko tehnično ignorirale Trumpa, vendar tiste države, ki želijo še naprej normalno poslovati v ZDA, tega praktično ne bodo mogle že zaradi bančnih sankcij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MicMicMic
10. 05. 2018 09.10
+6
Tole so zadnji prdci ZDA in njihovih izraelskih podgan... Svet ni več neumen, da bo padal na false flag in podobne nebuloze. Najpozneje čez 20 let bodo ZDA povsem nepomembna država.
Opazujemvas
10. 05. 2018 08.39
+6
Zgleda, da se imperij ZDA počasi ruši, žal me je tudi Trump razočaral, tipu zgleda ni jasno, da vodi sedaj, ponavljam še sedaj, eno od velesil, kar kmalu glede na tokove in sporazume, ter geste prijateljstva med narodi, ki so bili do nedavnega zapriseženi sovražniki, ZDA več ne bodo.Propad ZDA bo pomenil kolaps vsega, ko ZDA ne bodo mogle več dominirati svetu in ustvarjati politiko po svojih željah, se bo ta država gospodarsko zlomila, posledice tega bo čutil ves svet. Če bodo to državo vodili taki kot je Trump bodo s svojo nesposobnostjo , samo še pospešili razkroj te države, ki se je že začel. Če se bo to res zgodilo, pride gospodarska kriza,za njo lakota in vojna.
FlatyEric
10. 05. 2018 07.27
+13
Tale Trumpl zelo učinkovito zmanjšuje moč in vpliv ZDA v svetu, kar he vida na mlin Kitajski, ki postaja vedno močnejša. Človek je dejansko popolnoma nesposoben za predsednika.
tamiflu
09. 05. 2018 22.24
+1
me zanima, če bi evropa upala ignorirati tega ameriškega škodljivca, saj amerika ni samozadostna in je tudi odvisna od nje
Mogočnež
09. 05. 2018 22.11
-22
Bog blagoslovi Izrael in Ameriko!
AntiNATO
09. 05. 2018 22.51
+11
BUONcaffee
09. 05. 2018 21.53
+5
ZDA bodo uspešno prodale še več orožja svojim zaveznicam proti Iranu. Sedaj pa si priznajmo, da je Trump biznis man!
StAnalitik
09. 05. 2018 20.38
+26
Pa kaj bota serator amerikanski naredil? Podelal se bo v hlače.Zdaj gre k tistemu tamalnu šefu severne koreje in ga bo lepo prosil,če lahko neha raketice v luft pošiljat.Gobezdalo amerikansko.Ni vreden da ga pes poščije.
Bott
09. 05. 2018 20.36
+20
Izrael je slab, umetno ustvarjena drzava, ki sploh ne bi smela obstajati saj so jo za ozemlje danasnjega Izraela za pomoc v drugi svetovni vojni aglezarji obljubili palestincem potem pa so jo predali judom...cas je da se ves svet postavi proti ameriki, ker so brez nafte katere prodajajo drzave za dolarje mrzli in jih ne bi mogli vec tiskati...dolarckov. In potem naj se bonujejo na svojem ozemlju med sabo kolikor jih je volja....
korintos23
09. 05. 2018 20.31
+14
Kaliber 7.62 bi bil dovolj za toto teslo?
nnanna
09. 05. 2018 22.08
+3
Maxx365
10. 05. 2018 17.30
-1
acco98
09. 05. 2018 18.40
+4
Izrael in Iran se bosta "počila" in bo "štala".
korintos23
09. 05. 2018 20.32
+6
korintos23
09. 05. 2018 20.32
+10
Maxx365
10. 05. 2018 17.31
+1
Ne pozabit na Kitajsko, ki je največja uvoznica nafte iz Irana.
BUONcaffee
09. 05. 2018 15.44
-3
Iran lahko reši le tista igralka, če vrže Trumpa iz položaja. A bodo potem predvajali njene filme na iranski televiziji????
korintos23
09. 05. 2018 20.33
+12
Trumpeka v kupleraj zapreti pa bo na svetu mir.
Maxx365
10. 05. 2018 17.32
+0
Bolj pa,metno da se s svojim pimpekom igra kot s svetovno politiko, kateri še zdaleč ni dorasel.
BUONcaffee
09. 05. 2018 15.43
-3
Ali se bliža nova vojna???????
tamiflu
09. 05. 2018 21.06
+11
če še nisi opazil smo že dolgo v vojni, vojna že dolgo časa ni več samo orožje in bojno polje
KavčStrokovnjak
10. 05. 2018 08.24
+5
Samo bedaki, ki ne vidijo celotne slike ne vidijo da že nekaj časa teče svetovna vojna. Glavni terrorist pa ZDA!
M_teorija
09. 05. 2018 15.34
+8
Le zakaj bi sodelovali za novo vojno zaradi problemov Trumpa s prsato Nevihto in korupcijskih škandalov Netanjahuva!?
olimpija35
09. 05. 2018 14.07
-24
bravo trump!! merklova,macron in ostali so pripeljali migrante v eu...so totalno nesposobni in uničevalci evrope..hvala ti trump ker si!! upam,da bo vojaška akcija čimprej in da se sesipa vse kar je jederskega v iranu in upam,da ne spustite med bombandiranjem hard core islamiste
nikhrast
09. 05. 2018 16.54
+10
Severna Amerika, pa zahodna Evropa tudi, že polne migrantov, zdaj bi pa zapiral vrata. Malo na sprehod po Londonu, New Yorku, Berlinu..., pa boš videl kako se prodaja sushi, souvlaki, burrito..., wiener schnitzel ali pa veal parmigiano boš pa težko našel.
Shaikan
09. 05. 2018 17.24
+11
Zradi tekih bebcev k si ti bomo dobil se migrante iz Irana. Kakor opazam si ena mevza ki se skriva za rac. in hujska. k bo pa prslo do kej bos pa takoj na vseh stirih in prijemal mesnate rakete samo da bos prezivel.
Chon
10. 05. 2018 07.17
-2
Zardi takih bebcev kot sta vidva bomo obdržali še te ki so že prišli, namesto da bi ji naterali tja od koder so prišli! Naši predniki so žrtvovali vse kar so imeli za to, da sta lahko vidva zdaj skrivača v slogu "samo da jih ni še več"!
Shaikan
10. 05. 2018 16.25
-1
Ti teslo,beri malo bol natančno preden ti dr.k iz ust pade. Kje pa sem napisal da podpiram migracije?? Ali da se strinjam da so tu?? Sam dokler bodo ljudje take podpiral da se vmesavajo v posla drugih drzav oz. jim vsilujejo njihovo ideologije so bo ravno to zgodilo. Da povem svoje stališče da nav nakdanjih pomot: Sem proti migrantom in proti multikulti sranjem.
jzkzfzmz
09. 05. 2018 13.28
+9
Iran je bil vedno tarča... po Libiji, Iraku, Siriji,... Še obama je javno o tem govoril.. vi mediji pa ste plačani d alažete in prirejate, to kar vam vaš gospodar pove. Iran je opustil dolar.... Hezbolah postaja vs emočnejši.... Sirija zmaguje proti američanom in NATO glavorezcem.... IN prišel bo dan ko boste morali predvajat tudi politika Ivana Pernarja iz Hrvaške... človek, ki govori resnico in dela dobro za ljudi. Iz teden v teden je močnejši... vse več naroda ga podpira... Lep pozdrav Fake njus!
AntiNATO
09. 05. 2018 22.56
+4
leta 2001 ze 1 mesec pred napadi 11/9 je imel wesley clark v rokah nacrt za napad na 7 drzav....afganistan...irak....libijo...somalijo....sk....iran...sirijo...teh 7 drzav edinih takrat se ni imelo rotschildove nacionalne banke....lahko ugibate kazere drzave so se na spisku:) ko jim to uspe...bo tik.pred uvedno nwo-ja.
KavčStrokovnjak
10. 05. 2018 08.26
+2
NWO je že sproveden in teče kot podmazan. Človeštvu se slabo piše. Vse v interesu profita.
Zmaga Ukrajini ..
09. 05. 2018 10.32
+12
Trump je žid (četudi se javno sicer razglaša za kristjana), v židovsko vero je ob poroki morala prestopiti tudi Melanija, prav tako je v židovsko vero ob poroki prestopila hči Ivanka in kdo ve kdo še vse od bližnjih Trumpovih, .... in to pove vse.
nikhrast
09. 05. 2018 16.56
-3
Kaj pa klamfaš, zakaj je pa prisegel z biblijo, pa sem in tja gre v kakšno protestantovsko cerkev.
Zmaga Ukrajini ..
09. 05. 2018 19.33
+7
Če tebe to prepriča.... izvoli. Mene pač ne. Ja, seveda razglaša, da je (ne glede na prisego) biblija zanj najpomembnejša knjiga in logično je, da prav iz teh razlogov ne bo odkrito priznal. Ampak dejstva, ki niso tako zelo očitna, ostajajo. Malce "globje"poguglaj in ugotovil boš, zakaj se te zadeve tako lepo "poklopijo". To, da gre sem in tja v kakšno protestantsko cerkev, ni noben dokaz. Lahko najdeš tudi zanimive slike Trumpa pred Zidom objokovanja v Jeruzalemu, kjer si je nadel jarmulko (kippah - značilno židovsko čepico), kar seveda ni dokaz, vseeno pa pove veliko. V vednost pa še to - približno 3/4 ameriške administracije je židov, da ne omenjam ogromnega števila znanih oseb. Kar poguglaj.
Al83
09. 05. 2018 10.21
+19
Zidi ze napadajo Iranske vojaske baze v Siriji. Hocejo spravocirati Iran v vojno.
KavčStrokovnjak
10. 05. 2018 08.29
+0
Kdo pa misliš, da je sprožil kemični napad na Sirijo, da smo lahko po medijih gledali male otroke s kemičnimi opeklinami?!? Zi đermans? Mossad! Sirija ni imela kemičnega orožja. To je bil dober povod za vojno in tako lahko ZDA nadzirajo cel bližnji vzhod od Pake pa do Turčije. Seveda pa s tem vsa naftna črpališča in makova polja.
Maximus
09. 05. 2018 10.19
+22
Kaj Trump reče sploh nima veze ne spremljat ne poslušat. Je patološki lažnjivec in resnica zanj nima pomena. Ampak ni pomembno. O njemu je dovolj vedeti, da je brezpogojno vdan moči in kapitalu. Zatorej karkoli se dogaja, samo sledite denarju pa bo vse jasno. Sirija, Iran, trgovinske vojne, zeleni sporazumi. Zakaj? Poglejte ceno nafte. 80 dolarjev sodček. Zaradi njegovih odločitev se naftni in orožarski lobiji kopajo v denarju v velikih bazenih. Vse ostalo? Pesek v oči.
KladivoSi
09. 05. 2018 11.52
+8
Sej v Eu niso boljši,mu prikimavajo in hrati pljuvajo v lastno skledo.
Uporabnik113189
09. 05. 2018 10.09
-25
Odločitev ki jo je sprejel Trump ni brez trdnih temeljev, za kar pač ni mogoče trditi (za sicer glasno ugovarjanje s strani članic EU in drugih držav). Pokazalo se bo na koncu, da ima Trump v ozadju svoj velikanski orožarski proračun, da ne omenjamo posebej še NATO, kar je dovolj moči da drugim vsiliš "nov pogled na svet". Kdo pa je v bistvu začel pogajanje z Iranom glede jedrske tekme, je bila to Francija, Nemčija? Rusija? Ali so bile to ZDA? Skratka, moč je na strani ZDA, ki se zanašajo na "obveščevalne podatke" o lažeh Irana s strani Izraela. Moram priznati, da bolj verjamem Izraelu, kot islamskim verskim državam, tam je laž v bistvu vgrajena v sistem. Da ne bo pomote, laže ves svet, ampak te vrste kultura pa goji laž kot nacionalno umetnost.
dostojevski II
09. 05. 2018 10.58
+21
Ne nakladaj. Če ima Izrael kakršnekoli podatke, da Iran krši sporazum, se to lahko vedno preveri. Na licu mesta. V Iranu. Mednarodne agencije imajo stalni dostop do vseh mest, krajev, kjer naj bi Iran počel nekaj, kar je v nasprotju s sporazumom.
Uporabnik113189
09. 05. 2018 11.08
-9
Iz izkušenj je videti, da si Izraelski obveščevalci bistveno boljši od ostalih ( ki so zadnja leta trosili lažne izsledke in se potem opravičevali pri milijonskih žrtvah vojn). Netanjahu je imel kar zanimivo predstavitev. Sicer pa bomo videli, kdo se bo od te "pravičniške" mednarodne elite jutri uklonil in prišel v Trump-ovo cerkev molit. Moja teorija je, da jih bo kar precej. Minusi gor ali pa dol..
DAEMONIUM
09. 05. 2018 11.17
+19
A ni laz vgrajena v ameriski sistem? Kaj je bilo z Irakom? Kaj je bilo z laznim obdolzevanjem Alsada da je uporabil bojne strupe proti dzihadistom v Siriji? Kaj je z laznim raketnim napadom? 105 raket pa nihce tudi ranjen ni?? Kaj je z ameriskimi prisluhi Merklove? Verjetno so tudi nase salabajzerje prisluskovali in dali prisluhe Hrvatom. Pred Rusi so kwo eno leto in pol bombardirali ISIS in popolnoma nic naredili, potem pridejo Rusi in v slabem letu unicijo ISIS. In nazadnje kdo je ustvaril ISIS?? Amerikanci dokler jik potem niso vsli izpod nadzora, popolnoma enako kot Talibani. In potem ti pravis da so Iranci laznivci hkrati ko americani vsrskozi ze patalosko lazejo, zaveznikom mecejo polena pod noge in sedaj povrhu vsega ogrozajo se svetovni mir. In hvala bogu da so Rusi razvili nove rakete, drone, da se laznivi amerikanci drzijo nazaj, ker se jim lahko zgodi da bpdo prvic in zadnjic videli tisocero sonc ko se jim bo hkrati potapljal kontinent!
dostojevski II
09. 05. 2018 11.57
+13
NI TRUMP EDINI KRIVEC, TEMVEČ JASTREBI, KI KRMILIJO ZUNANJO POLITIKO ZDA.....Rusija se sicer zavzema za omejitev jedrskih raket in je za razliko od ZDA vztrajala pri ohranitvi sporazuma o omejitvi antibalističnih raket ABM (po tem sporazumu je vsaka država lahko imela samo eno območje s takšno obrambo), vendar so ZDA od tega sporazuma leta 2002 odstopile. Podobna usoda pa sedaj čaka tudi vse podobne sporazume, tudi zadnji sporazum START, podpisan leta 2010, ki bo prenehal veljati leta 2021. Na odstop ZDA od sporazumov se je Rusija odzvala s »Sarmatom« in podobnimi orožji. Prav to pa svetu prinaša nove nevarnosti. Novih sporazumov med Rusijo in ZDA glede jedrske oborožitve še ni na vidiku, čeprav so očitno zelo potrebni...... ZDA SO Z ODSTOPOM OD SPORAZUMA PRISILILE RUSIJO, da je razvila jedrsko orožje Sarmat - Satan 1 in 2. In podobno skušajo prisliliti Iran v oboroževalno tekmo.
Uporabnik113189
09. 05. 2018 12.08
+3
S komentarjem se strinjam..Očitno obstajajo mogočne sile, ki vztrajno potiskajo svet v vojno, za katero pa ne verjamem, da se bo dogajala z jedrskim orožjem. Prej gre v ozadju za načrt kako preprečiti da bi se določeni deli sveta ali celo celine "osvobodili izpod jarma velesile", na ta način da jih z vojno potisneš v stoletje revščine in dolgov. Skratka za to gre kdo bo gospodar in kdo suženj še nekaj sto let vnaprej..
Maxx365
10. 05. 2018 17.37
Maxx365
10. 05. 2018 17.39
+1
nightifly
09. 05. 2018 09.43
+9
Nastaja tudi novi razhod -ali pa locitev v UE - poleg tega da Briti ´´baje´´ zapuscajo barko -se krhajo odnosi med Nemci in Francozi - ker je Merklova postala zelo ljubosumna na Macrona -ker je pokazal prevec naklonjenosti Trumpu / Torej -dve lokomotivi bosta sli vsak svojo pot - kaj pa ostali minorni narodi v UE bodo samo gledali in cakali drobtinice z mize ? Jaz ze 30 let skusam povedati -da bi se morala slovenija diverzificirati po svetu /Tudi ce skripne kaj v UE -imas hrbet krit drugje / Danasnji trgi so kot loterija -nic ni fiksno - igrati moras stavni listek vsak dan /To je realnost / Edino da stavis na dobrega konja -pravzaprav vec konj / manjse tveganje -ne tako velik dobitek -toda dobitek je -in to je vazno /