Tujina

'Ne bomo ju izročili!'

Amsterdam/Kartum, 02. 05. 2007 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Kazensko sodišče je izdalo nalog za prijetje sudanskega humanitarnega ministra in poveljnika milic.

Mednarodno kazensko sodišče je izdalo nalog za prijetje dveh osumljencev, ki bi se morala pred sodiščem zagovarjati zaradi svoje domnevne vloge pri vojnih zločinih v sudanski pokrajini Darfur. Gre za nekdanjega notranjega ministra Ahmeda Haruna, ki je danes humanitarni minister, in poveljnika milic džandžavid Alija Muhameda Ali Abdala Ramana, ki je znan tudi pod imenom Ali Kušajib.

Begunci v Sudanu
Begunci v Sudanu FOTO: Reuters
Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo v Darfurju ubitih okoli 200.000 ljudi, še okoli 2,5 milijona jih je moralo zapustiti svoje domove. ZDA so represijo uradnega Kartuma v Darfurju označili za genocid.

Sodišče je na podlagi dokazov, ki mu jih je predložilo tožilstvo po tem, ko je v okviru preiskave opravilo več kot 170 misij v 17 državah, opravilo pogovore z več sto možnimi pričami in pridobilo izjave več kot sto uradnih prič, odločilo, da obstaja utemeljen sum, da sta osumljena kazensko odgovorna za vojne zločine in zločine proti človečnosti, katerih ju bremeni obtožnica. Ta je sestavljena iz 51 točk in vključuje umore, mučenja in množična posilstva.

"Sodniki so izdali zaporne naloge. Vlada Sudana ima sedaj pravno dolžnost, da Ahmeda Haruna in Alija Košeiba aretira," je dejal tožilec ICC Luis Moreno Ocampo ter poudaril, da mora sudanska vlada spoštovati odločitev sodišča.

Sudanske oblasti pa so že sporočile, da osumljencev ne nameravajo izročiti. ''Sodišča ne priznavamo, zato ne bomo izročili nobenega Sudanca, pa četudi bi šlo za upornika, ki se bori zoper vlado,'' je dejal pravosodni minister Mohamed Ali Al Mardi.

Kriva umorov in posilstev?

Harun in Kušajib naj bi bila odgovorna za zločine proti človeštvu in vojne zločine, storjene v Darfurju v letih 2003 in 2004. Ali Kušajib naj bi v tem času vodil napade na številne vasi, v katerih so zverinsko umorili več sto moških. Prihajalo naj bi tudi do posilstev, mučenj in umorov.

Po ocenah je bilo od leta 2003 v Darfurju v spopadih med tamkajšnjimi uporniki in silami, ki jih je podpirala vlada v Kartumu, ubitih 200 tisoč ljudi, 2,5 milijona prebivalcev pa je moralo zapustiti svoj dom. Za večino grozodejstev naj bi bile odgovorne milice džandžavidov, ki jih je podpirala sudanska vlada. Kartum sicer trdi, da ni umrlo več kot 9.000 ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.