Tujina

'Ne bomo sprejeli rigoroznega zakona'

Zagreb, 09. 09. 2008 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška pripravlja milejši protikadilski zakon. V restavracijah in večjih lokalih bodo tudi prostori za kadilce, medtem ko bodo lahko lastniki manjših lokalov izbirali.

Hrvaško ministrstvo za zdravje pripravlja milejši zakon o prepovedi kajenja, v skladu z izkušnjami Evropske unije, poroča Jutarnji list. Tudi drugi vodilni zagrebški časnik Večernji list na naslovnici poudarja, da Hrvaške ne bo "zadela" absolutna in popolna prepoved kajenja v javnih prostorih.

Na Hrvaškem bo zaživel milejši protikadilski zakon.
Na Hrvaškem bo zaživel milejši protikadilski zakon. FOTO: Reuters
Po podatkih hrvaškega ministrstva za zdravje, na Hrvaškem letno umre okoli 10.000 kadilcev, zaradi posledic pasivnega kajenja pa približno 3.000 oseb. Nekadilcev je na Hrvaškem približno 67 odstotkov.

Novi zakon verjetno ne bo izrinil kadilcev iz restavracij in kavarn v celoti, je potrdil hrvaški minister za zdravje Darko Milinović. "Spremljamo, kaj se dogaja v Evropi. Nemčija je sprejela rigorozen zakon, ki ga je pred kratkim delno razveljavilo ustavno sodišče. Ne želimo si ponavljati njihovih napak in čez tri ali šest mesecev spreminjati zakon," je izjavil. Minister je poudaril, da bo kajenje nedvomno prepovedano v restavracijah, čeprav bodo lastniki restavracij lahko imeli prostore za kadilce, ki bodo morali biti fizično ločeni od nekadilcev. Podobno naj bi veljalo tudi za kavarne večje od 50 kvadratnih metrov, medtem ko bodo manjši lokali lahko izbirali, ali bodo gostili zgolj nekadilce.

Nekateri izmed ustvarjalcev zakona o prepovedi kajenja v javnih prostorih ocenjujejo, da bi popolna prepoved kajenja v restavracijah in kavarnah izzvala veliki pritisk in nezadovoljstvo gostincev, navaja Večernji list. "Čeprav se zavedajo, da Hrvaška ne more biti izjema glede zakona o kajenju v primerjavi z obstoječimi pravili, je znano, da so gostinci prizadeti zaradi občutnega znižanja prometa," dodaja časnik.

Zakon bo začel veljati šest mesecev po tem, ko ga bodo sprejeli saborski poslanci. Če bo sprejet oktobra, bo v praksi zaživel spomladi, ko bodo lastniki gostinskih objektov lahko odprli svoje terase, do naslednje jeseni pa bi imeli dovolj časa za prilagajanjem novemu zakonu.

Kadilci, ki bodo prižgali cigareto v nasprotju z omenjenim zakonom, bodo plačali 1.000 hrvaških kun (139 evrov) kazni, delodajalci pa bodo plačali med 10.000 in 20.000 (med 1.390 in 2.780 evrov) kun kazni.

SORODNI ČLANKI

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jonson
10. 09. 2008 15.53
boštjan Naš zakon je boljši iz perspektive zdravja. Iz perspektive kadilca je naš zakon slabši. Čisto razumljivo. Šteje edino perspektiva zdravja. Ker je objektivna. Kadilčeva perspektiva je preveč subjektivna in zato neutemeljena.
jonson
10. 09. 2008 15.50
deadea gostinci nimajo znanja, pristojnosti in interesa, da odločajo o zdravju ljudi! Kajenje škoduje zdravju. To niso samo besede, to je pomembna informacija, ki vpliva konkretno na naše zdravje.
bostjan@kocevje.com
10. 09. 2008 13.49
hrvati majo lepše mojre od nas, boljši so v fuzbalu, v smučanju so nas prehiteli, pa je bil to naš nacionalni šport, zdej majo pa še boljši zakon o kajenju...pa kje mi te naše politike najdemo...
gnu
10. 09. 2008 13.31
deadea: Vsak gostinec bi moral imeti pravico izbrati sam ce se lahko (pretepa, serje in seksa) ali pa ne v njegovem lokalu. to je demokracija moznost izbire.
deadea
10. 09. 2008 02.32
vsak gostinec bi moral imeti pravico izbrati sam ce se lahko kadi ali pa ne v njegovem lokalu. to je demokracija moznost izbire.
ServerAUTOMATIC
10. 09. 2008 00.03
Ja, dober zakon.
4evercvicek
09. 09. 2008 16.38
aja, si mislil na hrvat2 ker ne vidim da piše ustaš2?
4evercvicek
09. 09. 2008 16.35
jonson - sem vedel da boš napač zastopil, nič ni letelo na tebe, daleč od tega. spoštujem tvoje mišljenje in imaš prav glede cig.dima in zdravja. pravico do prostora in odločitve imajo kadilci in nekadilci. sladoled - preberi si moj komentar na komentar hrvata...imaš ga na 1.str kom. Ne prehitevaj z zaključki in beri kar piše in ne kar želiš da piše...k? poz
sladoledcebula
09. 09. 2008 16.14
Hrvat2 haha BANANA REPUBLJIK hrvaška je država z 15% brezposelnostjo hrvašaka je prava država z 300€ plače 4evercviček čudno takos e imaš za *človeka* pa bedaka kot je ustaš 2 nič ne obsojaš. ahhh svi ste isti
jonson
09. 09. 2008 16.08
cviček Sem kdaj napisal, da ti prepovedujem kadit? Ti zakon na splošno prepoveduje kajenje? Zakaj potem misliš, da ti kdorkoli govori, da moraš opustit kajenje? Kadilci nikoli niso bili strpni in razumevajoči do nekadilcev. Šele nov protikadilski zakon je moral poseči vmes, da so 'morali' postati stpni do nekadilcev. In tudi, če so nekadilci strpni do kadilcev in dihajo tisti dim, to ne spremeni dejstva, da pasivno kajenje škoduje zdravju. Zato beseda nestrpnost ni na mestu, ker ne govorimo o nestrpnosti do sočloveka, ampak o nestrpnosti do cigaretnega dima. Če pa kadilec to zelo osebno vzame, je to pač njegov problem. Zato ne pametuj, ko govoriš o kajenju v prostorih ali zunaj njih. Zato, če si strpen do sočloveka, potem mu nikoli ne boš ničesar vsiljeval - v zaprtem ali odprtem prostoru.
damirg@email.si
09. 09. 2008 15.51
stran s kadilci smrdilci. naj gredo smrdet v svoje hiše, ne pa na javne prostore.
4evercvicek
09. 09. 2008 15.51
jonson - meni pa zdrava pamet ne dovoljuje da mi nekadilec diktira kdaj prižgati in kje. Da mi diktira kje se bom zadrževal in koliko časa, da mi bo nabijal neke moralne šeme. Sori če si nekadilec ali če si pač pred mano nehal je to tvoja stvar. Svaka čast in skidam kapu, ko se bom pa sam odločil se ti/vam pridružiti bom pa takrat užival "prostost" kot ti praviš. Do takrat bom spoštoval zakon in želje nekadilcev vendar v mejah normale. Ali to pomeni da si kadilci ne moremo privoščiti jutranje nedeljske kavice na terasi dokler nekadilci uživate te "gušte"? Ma dej no človek mal strpnosti, če kadilci imajo do nekadilcev potem je lahko tudi obratne, mar ne? Preveč me spominjaš na kolega ki je pred kratkim nehal kaditi po dooolgih letih...sedaj je pa mi pametuje...kot sem že omenil: ko se SAM odločim nehati!
jonson
09. 09. 2008 15.45
cviček: potem pa ne vsiljuj cigaretnega dima nekadilcu in razumi, da je tudi on samo človek, ki je vsa ta leta do tega zakona moral prenašati cigaretni dim in mu je prekipelo. Kot nekadilcu pa tudi meni ne bo nihče vsiljeval cigaretnega dima kjerkoli, v prostoru ali zunaj! Razumeš? Zdrava pamet mi ne dovoljuje, da mi nekdo vsiljuje cigaretni dim, v zaprtem prostoru ali na odprtem prostoru.
jonson
09. 09. 2008 15.42
vinadap Seveda, da bi nekadilci najraje videli, da kadilcev v lokalih ne bi bilo, ker se jim non-stop vsiljuje tisti ogabni dim, ki je povrhu še strupen. In če želijo biti v miru pred dimom, potem so \'prisiljeni\' v poletnih mesecih sedeti v prostoru namesto zunaj na poletnem zraku... zakaj? Zaradi kadilcev! Kajenje škoduje zdravju. To je že dokazano od poznih 40-ih letih prejšnjega stoletja. V teh 60 letih pa je bil že čas, da se na tem področju kaj konkretno naredi. Kot sem že rekel: kadilci napačno dojemajo svobodo. Mislijo, da je svoboda, da lahko kadijo kjerkoli kadarkoli. Ampak v resnici svoboda pomeni, da niso več odvisni od cigaret.
4evercvicek
09. 09. 2008 15.37
jonson - zastopim te, vem kaj želiš povedati, vem kaj je cigareta, z njo sem kar precej ampak dokler se ne odločim prenehati (a upam da bom kmalu) mi ni potrebno poslušati moralnih vzklikov ne od tebe ne od nikogar...kolega je pred kratkim nehal kaditi, takoj za tem mi uletava z raznimi knjigami, informacijami...kako kajenje škoduje...halo, zavedam se jaz kaj in kako vpliva ampak kot sem že omenil...dokler se SAM ne odločim nehati mi nima NIHČE kaj za omenjati, ne tukaj ,ne v gostilni (na terasi kjer JE dovoljeno kaditi) ne nikjer...kužiš? Prepove mi lahko samo zdrava pamet...
jonson
09. 09. 2008 15.28
cviček Če boš pošten in znaš razmišljat, potem ne boš kot kadilec imel občutka, da ti je okrnjena svoboda. Svoboda je v tem, da nisi odvisen od cigaret in ne v tem, da lahko kadiš kjerkoli in kadarkoli (na račun nekadilcev). Če je komu odvzeta svoboda je to in kadilcem in nekadilcem. Kadilcem zato, ker postanejo odvisni od nikotina v cigareti in zraven še vdihnejo cel kup strupenih snovi, ki povzročajo en kup bolezni. Nekadilcem pa zato, ker jim je v bližini kadilca vsiljen dim (ki je strupen). Tako zelo preprosto za razumet.
vinadap
09. 09. 2008 15.24
jonson - daj nehaj,mislim,da je ravno obratno. Nekadilci bi najraje videli,da kadilcev ni v gostinskih lokalih. Kadilcem po zakonu ni dovoljeno kaditi v samem notranjem lokalu,jim pa za enkrat še dovoljeno na gostinskih vrtovih. Zato naj se nekadilec ne smraduje kadilcu,če kadi na gostinskem vrtu,ker za enkrat ima še vedno to pravico.
4evercvicek
09. 09. 2008 15.17
jonson - kadilci so razumeli sporočilo, pa naj še nekadilci : vsi drugačni vsi enakopravni...seveda odvisno od prostora. A naj nam nekadilci še prosto prostost odvzamejo? Kaj je naslednja poteza?
jonson
09. 09. 2008 15.17
vinadap Kadilci so vedno na slabšem (ker kadijo). Nekadilci pa tudi, ker morajo dihati zrak poln cigaretnega dima, če so v prostoru s kadilcem ali na prostem, če dim leti v njih. Če pa bi kadilci nehali kaditi, potem bi in nekadilci in bivši kadilci bili na boljšem. Kajenje škoduje zdravju. Dokazano. Ni dokazanih pozitivnih učinkov kajenja. Samo negativni. Ko bodo ljudje nehali kaditi, bodo vsi na boljšem.
jonson
09. 09. 2008 15.10
vinadap Zato, ker so nekadilci tudi ljudje, ki radi v poletnih mesecih sedijo na svežem zraku. A zdaj bodo morali zaradi kadilcev sedeti v prostoru, če imajo na voljo zunanji vrt??? Če je komu odvzeta svoboda je to nekadilcem. Kadilcem zakon sporoča, da je nekaj hudo narobe s kajenjem in pasivnim kajenjem. So kadilci razumeli sporočilo??