Tujina

Ona: Potisnil me je v sobo in začel otipavati. On: Nisem takšen človek

Washington, 27. 09. 2018 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred odborom ameriškega senata za pravosodje se je pojavil kandidat za vrhovnega sodnika Brett Kavanaugh, ki se spopada z obtožbami, da je za funkcijo neprimeren. Vsaj tri ženske ga namreč obtožujejo spolnega nasilja, sam pa obtožbe odločno zavrača in pravi, da pod pritiski ne bo klonil.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh FOTO: AP

Kavanaugh je dogajanje še pred pričanjem označil za cirkus, potem pa je prisegel, da se boju za sodniški stolček ne bo odrekel. "Ne boste me prestrašili,  čeprav ste se resnično potrudili. Vendar me vaš poskus, da uničite moj ugled in mojo družino, ne bo ustavil," je dejal in dodal, da je proces "sramoten".

Zanikal je obtožbe dr. Christine Blasey Ford, da jo je pred štirimi desetletji skušal posiliti na srednješolski zabavi, ko je bila ona stara 15, on pa 17 let: "Nisem takšen človek."

Kasneje sta se sicer oglasili še Deborah Ramirez, ki mu očita, da jo je spolno nadlegoval v 80. letih – takrat sta bila študenta na univerzi Yale, in Julie Swetnick, ki trdi, da je bila v 80. letih žrtev skupinskega posilstva na zabavi, na kateri je bil tudi on.

V uvodnem nagovoru je omenil tudi svojo 10-letno hči Lizo. "Ko je molila, je dodala, da bi morali moliti tudi za te ženske. Veliko modrosti za 10-letnega otroka," je dejal vidno ganjeni Kavanaugh, ki je ob nekaterih delih govora skoraj jokal. Vir iz njegovega kroga je povedal, da je govor napisal sam, prav tako ga ni pregledal ali odobril nihče iz Bele hiše.

Izrazil je tudi skrb, da bodo imele obtožbe dolgoročne posledice, ne le, ko gre za sodniško nominacijo, ampak da bo ostal brez možnosti, da še naprej poučuje ustavno pravo na univerzi Harvard: "Res rad poučujem, vendar mi bo to morda zdaj onemogočeno."

Pred stavbo, v kateri so se zbrali na zaslišanju, se je sicer zbralo precej protestnikov, opremljenih s transparenti. Potem ko jih je policija nekaj aretirala, so vzklikali "aretirajte posiljevalce, ne protestnikov".

Mislila je, da bo umrla

Medtem ko Kavanaugh vztraja, da je žrtev "skrbno preračunanega in zrežiranega političnega napada", Fordova, ki je prav tako pričala, pravi, da je "100-odstotno prepričana", da je Kavanaugh tisti, ki jo je napadel na zabavi. S prijatelji naj bi se nato še norčeval na njen račun.

Dejala je tudi, da je bila zaradi pričanja zaskrbljena, je pa podrobno opisala napad, ki naj bi se zgodil v hiši v Marylandu. Kavanaugh naj bi jo potisnil v neko sobo in jo začel otipavati: "Mislila sem, da me bo posilil. Hotela sem poklicati na pomoč, ampak mi je dal roko čez usta. To je tisto, kar je na meni pustilo najbolj dolgotrajne posledice. Nisem mogla dihati in mislila sem, da me bo po nesreči ubil."

Dejala je, da je o dogodku molčala, ker njeni starši ne bi odobravali, da je bila na zabavi, kjer je bil prisoten alkohol in ker je Kavanaugh "ni dejansko posilil". Prvič naj bi dogodke opisala leta 2012 svetovalcu na terapiji za pare.

Boj med republikanci in demokrati, ko gre za Kavanaugha, je sicer srdit, saj bi se z njegovo potrditvijo vrhovno sodišče nazorsko premaknilo v desno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
29. 09. 2018 21.28
-1
Čisto mogoče je, da se je to dogajalo v njegovih mladih letih. Zdaj se je človek umiril, ustalil, napredoval, ženski pa so ostale travme, o katerih bi morala spergovoriti takoj in fanta prijaviti. Verjetno bo sedaj težko vse dokazati.
Čriček mali
28. 09. 2018 14.44
+3
Že na slik se mu vid da je 🤬🖕 rdečo knjižico in ravs ven
Novi uporabnik
28. 09. 2018 09.33
+1
Brez dokazov je zadeva izpred 30-ih let brezpredmetna.
Novi uporabnik
28. 09. 2018 09.31
+3
Zadeva je precej tragikomična, gospod je obsojen dejanja izpred 30 let dokazov pa ni. V zahodni civilizaciji velja princip nedolžnosti dokler tožitelj ne predstavi dokazov. V tem primeru pa je obtoženi dolžan dokazati nedolžnost, kako lahko dokaže še da nekaj ni naredil 30 let nazaj? Izkaže se da ima tip dejansko koledar izpred 30-ih let, kamor je vsak dan pisal kaj je počel. Obtožba je popolnoma brez predmetna saj ni nobenega dokaza ki bi kriminal dokazal.
Apostol1
28. 09. 2018 13.51
+2
Novi uporabnik ......Nisem za Kavanaugha, se pa 100% strinjam s tvojim komentarjem in to z obema➕➕➕➕
Aijn Prenn
28. 09. 2018 09.06
+7
Admin mi je zbrisal komentar z naslednjo vsebino: "Težava je v tem, da so ženske začele grobo izkoriščati institut "spolne nedotakljivosti" in zaradi izrazito "nesimetričnega" ponderiranja izjav obeh spolov s strani pravosodja, par ženskih besed lahko moškega spravi v zapor." Admin, tebi so se očitno tudi merila razštelala
Aijn Prenn
28. 09. 2018 07.38
+1
Ko je bil mlad je bil durhmustau, zdej mu pa to hodi v napoto... ;-))
dule100
28. 09. 2018 07.29
+17
Imate pa dela z Ameriko! Saj imamo doma podoben primer - Janković! Kaj, ko bi se ga lotili z enako vnemo!?
Mali medo
28. 09. 2018 07.44
+3
pri nas dokaze uničijo če se prav pišeš
Karantanija
29. 09. 2018 21.30
+1
... in potem si že tretjič, četrtič izvoljen za župana "najlepšega mesta".
KeyKeyKeyZdej
28. 09. 2018 07.16
+26
Jaz sem ženska in mi je to patetično "gibanje" žensk odvratno! Ta feminizem, ki se dogaja v zadnjem času je pa že preveč. Žal mi je! HEŠTEG: Pravica za moške
Aijn Prenn
28. 09. 2018 08.02
+3
Težava je v tem, da so ženske začele grobo izkoriščati institut "spolne nedotakljivosti" in zaradi izrazito "nesimetričnega" ponderiranja izjav obeh spolov s strani pravosodja, par ženskih besed lahko moškega spravi v zapor.
murate
28. 09. 2018 07.02
+15
MA prepričana je da jo je pred 30 leti prav on posilil videla ga pa ni,niti ne ve če je bil on ,sam vprašanje je kdaj se bodo takšne scene preselile tudi k nam ,zamislite si lepotice,ki naj bi seksale z kučanom in janšo
acco98
27. 09. 2018 22.40
+23
Točno.Cirkus,v katerem nastopajo pokvarjenci in ga organizirajo in plačajo pokvarjenci(-ke).