Tujina

'Ne želite dogovora, ne podaljšanja, ne umika, quo vadis?'

Nottingham, 08. 10. 2019 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška kanclerka Merklova je bila v telefonskem pogovoru z britanskim premierjem jasna: dogovor je zelo malo verjeten, če Velika Britanija ne bo pristala na to, da Severna Irska ostane v carinski uniji EU. To pa je za Johnsona nesprejemljivo. Dogovor o brexitu je tako v bistvu nemogoč, pravijo viri iz britanske vlade.

Britanski premier Boris Johnson se je danes po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel o njegovih predlogih glede prihodnjih odnosov po britanskem izstopu iz Evropske unije. Merklova naj bi mu dala jasno vedeti, da je dogovor, ki bi vključeval njegove predstavljene rešitve, zelo malo verjeten. Poudarila je, da je dogovor že vnaprej obsojen na propad, če britanska stran ne bo pripravljena na dodaten kompromis glede vprašanja meje z Irsko. Evropska unija namreč vztraja pri tem, da mora Severna Irska ostati v carinski uniji EU, na kar pa Johnson ne pristaja.

Vir z Downing Streeta naj bi tako ugotovil, da je po tem telefonskem pogovoru jasno, da je dogovor med Evropsko unijo in Veliko Britanijo "v bistvu nemogoč ne le zdaj, pač pa kadarkoli".

Johnson EU obtožuje, da se ne želi pogajati.
Johnson EU obtožuje, da se ne želi pogajati. FOTO: AP

Novinar BBC Adam Fleming je sicer izpostavil, da so nekateri znotraj EU skeptični, da je Merklova dejansko uporabila takšen ton. Predstavniki nemške vlade pa so zgolj potrdili, da se je Merklova pogovarjala z Johnsonom, vendar pa o podrobnostih zaupnega pogovora ne morejo govoriti.

Johnson je prejšnji teden razkril svoje predloge glede brexita, s katerimi želi prepričati evropske pogajalce, da pristanejo na drugačen dogovor, kot ga je izpogajala njegova predhodnica Theresa May. Premier upa, da bodo dogovor dosegli do 31. oktobra, ko se izteče rok za izstop iz EU.

Premier je po telefonu Merklovi dejal, da je očitno, da se EU ne želi pogajati. Prav tako naj bi potarnal, da se mu zdi, da nekateri v EU upajo na nov referendum, ki bi ustavil brexit, a je zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

'Ne želite dogovora, ne podaljšanja, ne umika, quo vadis?'

Na te Johnsonove očitke se je odzval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je tvitnil, da naj preneha s to "neumno igro obtoževanja". "Na kocki je prihodnost Evrope in Velike Britanije, pa tudi za varnost in interese naših ljudi. Ne želite dogovora, ne želite podaljšanja, ne želite umika, quo vadis (kam greste)?" 

Irski zunanji minister Simon Coveney je dejal, da se je strinja s Tuskovim komentarjem. "Odraža frustracijo v EU in velikost grožnje za vse nas. Še vedno smo odprti, da zaključimo pravičen dogovor o brexitu, vendar potrebujemo britansko vlado, ki bo pripravljena sodelovati z EU, da to naredimo," je zapisal na Twitterju.

Britanska javnost je še vedno (ali pa vse bolj) razdeljena glede brexita.
Britanska javnost je še vedno (ali pa vse bolj) razdeljena glede brexita. FOTO: AP

Tudi znotraj Velike Britanije se slišijo kritični glasovi glede novega Johnsonovega poskusa prevalitve krivde za morebitni kaotični brexit na Evropsko unijo. Opozicijski laburisti menijo, da je Johnsonov predlog še en ciničen poskus sabotaže pogajanj. "Boris Johnson ne bo nikoli prevzel odgovornosti, ker mu ni uspelo predlagati verodostojnega dogovora. Njegova strategija od prvega dneva je bil brexit brez dogovora," je na Twitterju zapisal Keir Starmer, ki je pri laburistih pristojen za brexit.

Razkritje vsebine pogovora z Merklovo je povzročilo nov padec britanskega funta tako v primerjavi z evrom (1,11), kot z ameriškim dolarjem (1,22), saj so se možnosti za pozitiven razplet oziroma urejeni brexit 31. oktobra razblinile. 

Kaj se bo dogajalo zdaj?

Britanski parlament je z današnjo sejo znova začasno prekinil z delom, po tem ko je Johnson od kraljice Elizabete II. dobil novo zeleno luč za ustavitev parlamenta od 8. do 14. oktobra. 

17. oktobra bo potekal dvodnevni vrh Evropske unije v Bruslju, ki je zadnje predvideno srečanje pred izstopnim rokom.

Britanski premier bo imel nato do 19. oktobra čas, da EU zaprosi za novo preložitev brexita, če parlament ne bo potrdil dogovora in ne bo dobil dovoljenja za izstop iz EU brez dogovora.

31. oktober pa je dan, ko bo Združeno kraljestvo z dogovorom ali brez njega zapustilo Evropsko unijo (razen, če vmes ne zaprosijo za novo podaljšanje).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
09. 10. 2019 09.52
+8
Johnson in Grove sta izstop iz EU zgradila na laži in tem lažem je nasedlo večina Britancev in ko so izglasovali na referendumu izstop , jih je pričela boleti glava , ker so spoznali ( nekateri in žal prepozno !) , kaj bo vse to potegnilo s seboj . Čudi me pa to , da potem , ko jim je Johnson z lažmi ukrojil usodo države in eksistence bil še izvoljen za predsednika !!! Sedaj pa ne vedo kako iz te zagate Johnson laže naprej , narod je razdvojen , dogovorov ni in jih ne bo , oktobra bo hitro konec in z njim bo tu izsiljeni odhod iz EU BREZ DOGOVORA !
akmt
09. 10. 2019 07.59
-14
Eu je sr... Blagor Anglezem, ker odhajajo
scipio
09. 10. 2019 07.40
+21
Naj že odidejo in naj plačujejo desetletja za svojo odločitev. Kajti to se jim bo zgodilo, nekdanjega imperija nimajo več, evropski družini narodov pa so obrnili hrbet.
felixkp
09. 10. 2019 07.35
+6
Najbolj prav bi bilo, da Johnson razglasi, da ostajajo v EU, se opraviči za vso galamo in odide iz političnega parketa enako kot prijatelj Farange, ki sedaj sedi v parlamentu EU
Nimasmisla
09. 10. 2019 07.30
+20
sedaj se pa bosta škotska in s irska odcepili