Tujina

Nebo nad Pekingom se je zjasnilo. Preklicali pa so tudi rdeči alarm zaradi onesnaženosti zraka

Peking, 10. 12. 2015 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prebivalci Pekinga so namesto debele plasti smoga znova ugledali jasno nebo. Preklicali pa so tudi rdeči alarm zaradi onesnaženosti zraka, zaradi katerega je bila lahko na cestah le polovica avtomobilov. V tovarnah in gradbiščih, ki močno onesnažujejo zrak, pa lahko zdaj znova delajo.

Nebo nad Pekingom se je po ukrepih zaradi rdečega alarma znova razjasnilo.
Nebo nad Pekingom se je po ukrepih zaradi rdečega alarma znova razjasnilo. FOTO: Reuters

V Pekingu se je danes končal rdeči alarm zaradi onesnaženosti zraka, ki so ga oblasti razglasile v ponedeljek. Nad kitajsko prestolnico je namesto debele plasti smoga danes znova videti jasno nebo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rdeči alarm so v Pekingu razglasili teden dni potem, ko je mesto zakril gost, siv oblak, v katerem so koncentracije nevarnih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, znašale celo 634 mikrogramov na kubični meter zraka.

Ta koncentracija, ki jo je objavilo ameriško veleposlaništvo v Pekingu, močno presega najvišjo vsebnost, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija, to je le 25 mikrogramov trdih delcev na kubični meter.

Danes okoli poldneva po krajevnem času je bila koncentracija trdnih delcev po podatkih ameriškega veleposlaništva 22 mikrogramov na kubični meter.

Smog pogosto onemogoči takšen pogled na kitajsko prestolnico.
Smog pogosto onemogoči takšen pogled na kitajsko prestolnico. FOTO: Reuters

Pekinške mestne oblasti so danes na spletu sporočile, da so ukrepi "učinkovito prispevali k upočasnjevanju procesa kopičenja smoga" ter se prebivalcem zahvalile za njihov prispevek pri tem. Napovedali so še, da se bo mesto odločno borilo, da prepreči in ustavi onesnaževanje zraka.

V skladu z ukrepom je bila lahko od torka na cestah le polovica zasebnih avtomobilov v Pekingu, po sistemu parnih oz. neparnih registrskih tablic, v garažah je ostalo tudi 30 odstotkov vladnih vozil. Poleg tega so morali ustaviti delo v tovarnah in na gradbiščih, ki močno onesnažujejo zrak. Prepovedani so bili ognjemeti in žari. Pekinški urad za zaščito okolja je za to obdobje pozval k zaprtju vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

A prizadevanja v Pekingu morda ne bodo zadostovala, saj večina onesnaženega zraka v prestolnico pride z bližnjih območij, kjer je onesnaženje še vedno nevarno visoko.

Pekinški rdeči alarm je sovpadel s podnebnimi pogovori v Parizu, na katerih je kitajski predsednik Xi Jinping obljubil ukrepanje na področju toplogrednih plinov.

Kitajska večino toplogrednih plinov pridela s termoelektrarnami na premog, ki so glavni vir smoga, vrhunec pa dosežejo pozimi, ko je povpraševanje po električni in toplotni energiji najvišje.

Onesnažen zrak je vir jeze prebivalstva Kitajske, ki je v zadnjih desetletjih gospodarsko rasla, a za ceno hudega škodovanja okolju. Onesnaženosti pripisujejo krivdo za več sto tisoč smrti letno.

Peking je zaradi gostega smoga v ponedeljek razglasil rdeči alarm, ki se je končal danes.
Peking je zaradi gostega smoga v ponedeljek razglasil rdeči alarm, ki se je končal danes. FOTO: Matjaž Tančič

Kitajska je po ocenah leta 2013 izpustila skoraj dvakrat več ogljikovega dioksida kot ZDA oz. okoli dvainpolkrat več kot celotna EU.

Peking je napovedal, da bodo izpusti vrhunec dosegli okoli leta 2030, ni pa razkril v kakšni meri, prav tako pa je dal vedeti, da bi lahko nato emisije rasle še nekaj let.

Kitajske oblasti so sicer obljubile zmanjšanje porabe premoga za 100 milijonov ton do leta 2020 – kar je le pičel delež 4,2 milijard ton, kolikor so jih porabili leta 2012, in 60-odstotno skrčenje glavnih onesnaževalcev, kot so termoelektrarne.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 12. 2015 15.37
+1
..le Kam je zaPihal veter.., in Kam JE odneslo LepoSivino..
artus
10. 12. 2015 12.41
+2
Pri nas je pa vse bolj megleno, od vlade navzdol.
hotchilipoper
10. 12. 2015 12.15
+3
Samo začasno
loznjak
10. 12. 2015 11.28
+5
Zdaj pa jovo na novo onesnažujejo
deathbite
10. 12. 2015 11.07
+12
Koncentracija industrije in ljudi, brezbrižen odnos do okolja.... Vpliv kapitala na okolje.
vsevidi
10. 12. 2015 10.18
+2
A zato, ker je en socialc iz Slovenije tam dol in ker vam servira novice od dol, nam boste zdej dnevno utrujali s tem.
deathbite
10. 12. 2015 11.03
+2
Ti si socialc. Oni je vsaj za pot do Pekinga zaslužil.
babicagrenajug
10. 12. 2015 10.10
-3
Koliko škode je komunizem naredil človeštvu.
CtrlDelete
10. 12. 2015 10.31
+3
Ja, ti pa si res...za to je kriv pretiran kapitalizem, pretirano število kapitalističnih tovarn in preveliko število avtomobilov. To glih ni obeležje komunizma, a ne?
Daoist
10. 12. 2015 14.23
+4
Komunizem je samo še na papirju na Kitajskem, komunistične simbole imajo samo še v državnem zboru in ponekod vendar so izgubili prvotno simboliko..Uporabljajo jih samo še zato, da medejo ljudstvo. Kitajska je trenutno po delovanju azijska Amerika.... imajo namreč ultra kapitalizem...
bus303
10. 12. 2015 09.56
+5
Malo vetra ane, v ponedeljek bo že spet po starem ..
ADRR
10. 12. 2015 09.32
+7
Ja, zapihal je veter in odnesel smog nad morje. In zdaj ga lahko nadomestijo z novim smogom.
me987
10. 12. 2015 09.13
+4
Zadnjič so me nasmejali, ko so omenili pričetek največjih zemeljskih del na območju Pekinga. Da bodo naredili "prepih", bodo podrli goro na obrobju mesta.. :)) toliko o opuščanju premoga, raje goro zravnajo..
emilzapata
10. 12. 2015 09.09
+2
to je okoljski komunizem: vsi bomo deležni malo tega kitajskega blagoslova

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.