Lokalne volitve 2018

'Za ponovitev volitev se morajo zgoditi nepravilnosti na volišču, teh pa ni bilo'

Šmarješke Toplice, 13. 12. 2018 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak/ STA
Komentarji
11

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah bo morala ponovno odločiti o ponovitvi drugega kroga županskih volitev na volišču v Beli Cerkvi. Upravno sodišče je namreč odpravilo sklep volilne komisije o ponovitvi volitev in ji zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Marjan Hribar
Marjan Hribar FOTO: POP TV

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah bo morala ponovno odločiti o ponovitvi drugega kroga županskih volitev na volišču v Beli Cerkvi. Kot je namreč potrdila zastopnica županskega kandidata Marjana Hribarja Klementina Zeme, je upravno sodišče odpravilo sklep volilne komisije o ponovitvi volitev in ji zadevo vrnilo v ponovni postopek.

"Na sklep občinske volilne komisije smo se pritožili, saj je bil njihov razlog neutemeljen. Za ponovitev volitev se morajo namreč zgoditi nepravilnosti na volišču, teh pa ni bilo," je za oddajo 24UR odločitev upravnega sodišča komentiral Marjan Hribar.

Spornost glasovnice je stvar volilnega odbora, ki mora na licu mesta odločiti o njeni veljavnosti. Postopek dela volilnega odbora pa je bil zaključen z oddajo poročila, v katerem sporna glasovnica ni bila zevedena.

Na obrazložitev sodbe sicer še čakajo

Zemetova je pojasnila, da bo občinska volilna komisija občine Šmarješke Toplice morala torej ponovno odločati o njenem ugovoru v delu, ki se nanaša na Belo Cerkev. "Vendar je treba počakati še obrazložitev sodbe, danes smo pridobili samo izrek sodbe. Upravno sodišče bo občinski volilni komisiji dalo natančna navodila, v kakšnem obsegu in kakšni vsebini mora ponovno odločati," je pojasnila.

Hribar je danes pojasnil, da je v ponedeljek od upravnega sodišča zahteval preklic ponovne izvedbe volitev v Beli Cerkvi. V njegovi ekipi namreč menijo, da je po vseh preštetih glasovnicah nedvoumni zmagovalec volitev v občini Šmarješke Toplice. Po njegovih navedbah niso bile ugotovljene nobene nepravilnosti.

Bela Cerkev v Šmarjeških Toplicah
Bela Cerkev v Šmarjeških Toplicah FOTO: POP TV

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so na volilno nedeljo sicer kazale na neodločen izid med Hribarjem in aktualno županjo Bernardko Krnc, kar bi zahtevalo žreb župana. A sta kandidata na delo volilnih odborov vložila ugovore.

Volilna komisija je Hribarju po ugovoru priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, kjer naj bi se volivka podpisala pod njegovim imenom, ni pa obkrožila številke. S tem je Hribar dobil glas prednosti pred Krnčevo.

Drugi Hribarjev ugovor se je nanašal na dogajanje na volišču v Beli Cerkvi, kjer naj bi prišlo do takšnih nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na volilni izid, zato se je volilna komisija odločila za ponovitev volitev na omenjenem volišču. Ravno ta sklep pa se je nato odločil izpodbijati. Ugovor Krnčeve je komisija zavrnila.

Predsednik občinske volilne komisije Fredi Bančov je danes dejal, da z odločitvijo upravnega sodišča še ni seznanjen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marmilan
13. 12. 2018 19.18
+49
Dajte se že streznit in podprite ukinitev te novo nastale občine oz miniaturne občine, saj so samo veliki strošek za državo. Na ta račun bi lahko ta denar namenili za zdravstvo, policijo, vojsko in socialo.
Pikabalonca
13. 12. 2018 19.11
+45
Po katerem zakonu so vsilili ljudem 180 Občin preveč..
tamiflu
13. 12. 2018 19.40
+17
po zakonu jaz tebi, ti meni...nekam je bilo treba porinit nessposoben vladni odpadek,v tistih letih,zdaj pa imamo..
Maxx365
13. 12. 2018 19.45
+24
Takega zakona ni, to pravico so si samovoljno vzeli poslanci. Zakonsko je namreč določeno minimalno število prebivalcev občin in to je 5.000.