Tujina

Nekateri voditelji 'veliko boljše volje', Mayeva stopila korak nazaj

Bruselj, 18. 10. 2018 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav voditelji 27 držav članic na evropskem vrhu v Bruslju konkretnega preboja glede vsebine pogajanj o ločitvenem sporazumu Združenega kraljestva in unije niso dosegli, pa so ga nekateri voditelji vendarle zapustili z manj grenkobe ter več optimizma.

EU je pripravljena podaljšati prehodno obdobje, a le če si tega želi tudi Velika Britanija. Tako se glasi eden izmed sklepov oktobrskega vrha EU, na katerem so voditelji 27 članic, med njimi tudi slovenski premier Marjan Šarec, razpravljali o nerešenih vprašanjih na temo brexita. 

Theresa May je vrhu EU pristala na podaljšanje prehodnega obdobja.
Theresa May je vrhu EU pristala na podaljšanje prehodnega obdobja. FOTO: AP

Kot je znano, bi po trenutnem načrtu prehodno obdobje, ki se bo začelo 29. marca, trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. Ampak glede na to, da dokončnega dogovora EU in Velika Britanija še nista dosegli, ter se že pripravljata na brexit brez dogovora, je britanska premierka Theresa May na koncu sama predlagala podaljšanje prehodnega obdobja "za nekaj mesecev". Na njeno odločitev pa so se medtem že jezno odzvali nekateri goreči zagovorniki brexita in jo pospremili z besedami, da gre za "slab poskus brcanja pločevnike po cesti navzdol". Po informacijah neimenovanega vira, ki ga navaja britanski BBC, bodo morali še pred sprejemom končne odločitve preveriti tudi finančne učinke predloga daljšega prehodnega obdobja.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je tako novinarjem ob koncu oktobrskega vrha v Bruslju dejal, da "če se bo Velika Britanija odločila za podaljšanje prehodnega obdobja, bo to samo pomagalo pri dosegu dogovora". 

Navkljub temu, da tokratni evropski vrh ni postregel z velikim prebojem glede same vsebine pogajanj, pa je Tusk po njem "veliko boljše volje", kot po zadnjem srečanju v Salzburgu. 

Juncker: Podaljšanje prehodnega obdobja je zelo dobra ideja

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je v Bruslju poudaril, da se bo predlog o podaljšanju prehodnega obdobja "najverjetneje uresničil" in da je dobra ideja, saj bo omogočil več časa za vzpostavitev pogojev daljnosežnega nadaljnjega sodelovanja med Veliko Britanijo in EU. 

Jean-Claude Juncker je prepričan, da se bo predlog o podaljšanju prehodnega obdobja najverjetneje uresničil.
Jean-Claude Juncker je prepričan, da se bo predlog o podaljšanju prehodnega obdobja najverjetneje uresničil. FOTO: AP

Britanska premierka pa je na novinarski konferenci po koncu vrha izpostavila, da sta se obe strani zavezali k čimprejšnji rešitvi odprtih vprašanj. Dodala je, da trenutno obstajajo zelo resne namere pri ljudeh, da "bo končni dogovor vendarle dosežen".

Irski premier Leo Varadkar pa je dejal: "Dogovorjenih je bilo že veliko stvari, a so še vedno luknje tako glede prihodnjega sodelovanja kot glede vprašanja ohranitve odprtosti meje med Republiko Irsko in britansko Severno Irsko."  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihajlodm
19. 10. 2018 12.46
May je plačana , od koga ne vemo , da izstopi iz EU. Referendum pravic enih ne sme kršiti pravice drugih. Protiustavno !!! Isto je bilo v SFRJ. Upam do jo bodo odstranili ter EU homogenizirali ( plače , pokojnine , stroški , možnosti)
puspan
18. 10. 2018 22.35
+1
Tej kavki se se star ljubimec Juncker izmika poljubom.
MKII
18. 10. 2018 22.02
+1
Ne vem, zakaj stara babura ne gre v pemzijo, kaj ma babica za delat v politiki mi ni jasno...