Tujina

Nekdanja Trumpova uslužbenka: Rusi se pripravljajo na ponovitev scenarija iz leta 2016

Washington, 22. 11. 2019 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
70

V nadaljevanju javnih zaslišanj pred ustavno obtožbo predsednika Donalda Trumpa je nekdanja članica Sveta za nacionalno varnost ZDA Fionna Hill prosila republikance, naj nehajo zavajati s teorijami, da se je kdo drug kot Rusija vpletal v ameriške volitve 2016. Trump medtem računa na "pomoč" senata, kjer imajo njegovi republikanci večino.

Zaslišanje Fionne Hill vrača preiskavo ukrajinske afere nazaj do njenega izvora – torej ruskega vpletanja v ameriške volitve, česar Donald Trump ne priznava. Namesto tega se je oprijel alternativne teorije, ki so jo lansirali desničarski blogerji in njegov odvetnik Rudy Giuliani, da se je v volitve na strani demokratov vpletala Ukrajina.

Giuliani je po besedah strokovnjakinje za Rusijo v Beli hiši širil zgodbo, za katero je bila velika verjetnost, da bo udarila nazaj, in to se sedaj dogaja. "Ruski cilj je bil leta 2016, da ustvari oblak dvoma glede zmagovalca predsedniških volitev. Ruska vlada je upala na natanko to, kar se sedaj dogaja – velike strankarske delitve," je dejala in dodala, da je absolutno v ruskem interesu, da se za vpletanje v volitve okrivi Ukrajino.

Hillova je posvarila pred ponovnim ruskim poskusom vpletanja v volitve.
Hillova je posvarila pred ponovnim ruskim poskusom vpletanja v volitve. FOTO: AP

Hillova je prosila republikance v ZDA, naj nehajo zavračati dejstva, ker ima to resne posledice v času, ko se ruske varnostne sile spet pripravljajo, da ponovijo to, kar jim je uspelo leta 2016. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi dejansko porabljal milijone dolarjev za ustvarjanje lažnih političnih zgodb v ZDA in za to, da še bolj skrega Američane med seboj.

"Ko nas požirajo strankarske delitve, se ne moremo uspešno kosati s temi zunanjimi silami, ki nas želijo spreti, uničiti naše institucije in vero Američanov v našo demokracijo," je dejala.

Pred Hillovo je pričal politični svetovalec veleposlaništva ZDA v Kijevu David Holmes, ki je opisal telefonski pogovor med Trumpom in veleposlanikom ZDA pri EU Gordonom Sondlandom. Pogovor je potekal iz kijevske restavracije dan po pogovoru med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, med katerim je ameriški predsednik ukrajinskega prosil za preiskavo svojih političnih nasprotnikov v ZDA, kar je sprožilo postopek ustavne obtožbe.

Sondland je klical Trumpa, ki je vprašal, ali bo Zelenski naznanil preiskavo, in veleposlanik mu je zagotovil, da se bo to zgodilo, ker "bo Zelenski naredil vse, kar bo želel Trump." Med pogovorom je Sondland Trumpu tudi zagotovil, da ima "Zelenski rad njegovo rit", torej da ga podpira.

Sondland je sicer bogati hotelir, ki si je veleposlaniški položaj prislužil z milijonom dolarjev donacije za Trumpovo inavguracijo. Trump sicer trdi, da Sondlanda skorja ne pozna, vendar je težko verjeti, da bi se ta potem počutil tako domačega s predsednikom.

Trumpu "dol visi" za Ukrajino

Holmes je od Sondlanda tudi slišal, da Trumpu Ukrajina po domače povedano "dol visi" in da je edino, kar ga zanima, to, da Zelenski uvede preiskavo Bidna in ukrajinskega vpletanja v volitve. Hillova je sicer dejala, da je Sondland že 10. julija na sestanku v Beli hiši člane Sveta za nacionalno varnost obvestil, da bo Zelenski dobil obisk Bele hiše, ker se je strinjal s preiskavama.

Hillova je dejala, da je takratni Svetovalec za nacionalno varnost John Bolton naravnost otrpnil in ji naročil, naj gre do pravne službe in pojasni, da on nima nič s tem "mamilarskim poslom", ki ga kuhata Sondland in vršilec dolžnosti šefa kabineta Bele hiše Mick Mulvaney. Bolton naj bi potem še označil Giulianija za ročno granato, ki da jih bo vse skupaj raznesla.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je ponovila, da je povsem jasno, da je Trump zlorabil položaj za osebno korist in s tem spodkopal nacionalno varnost ZDA. Sama še ne ve, kakšne vse obtožnice bodo pripravili za "sodni" proces v senatu, niti ali bodo še skušali dobiti dodatne priče. Ne bodo pa čakali sodišč, da odločijo oziroma določene priče prisilijo v udeležbo. Demokrati bi sicer zanesljivo najraje slišali kaj od Boltona.

Ameriški predsednik polaga upe v senat, kjer imajo republikanci večino.
Ameriški predsednik polaga upe v senat, kjer imajo republikanci večino. FOTO: AP

Trump računa na "republikanski" senat

Sondland se je v sredo povsem otresel Trumpa in javno povedal, da je predsednik zadrževal vojaško pomoč proti Rusiji in obisk Zelenskega v Beli hiši z uvedbo preiskav. Trump je medtem tvital, da so imeli republikanci v lovu na čarovnice izjemno dober dan. Njegovi tviti in alternativne teorije imajo učinek. Republikanska stranka je oktobra zbrala 25 milijonov dolarjev donacij za svoje politične kandidate, kar je trikrat več kot oktobra 2017.

Intenzivno tvita tudi naprej in poziva republikance, naj se trdo borijo še naprej zanj, ker da bo zadeva kmalu "na domačem igrišču". S tem je najverjetneje mislil na senat, kjer imajo republikanci večino. Trump upa, da mu bodo republikanci omogočili klicanje svojih prič in zaslišanje ljudi kot je na primer Joseph Biden. Bela hiša pričakuje, da bodo v senatu zaslišali tudi Bidnovega sina Hunterja in med drugim predsednika odbora za obveščevalne zadeve, demokrata Adama Schiffa.

Postopek v senatu bo vodila republikanska večina in vse kaže, da skupaj s Trumpom upajo vsaj na delno preusmeritev pozornosti. Najbolje, kar lahko Biden stori, je, da pride v senat in priča pod prisego. Seveda, če ima skupaj s sinom Hunterjem, ki je v času, ko je bil oče podpredsednik ZDA, zasedel dobro plačani položaj v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma, res čisto vest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mega100
22. 11. 2019 18.11
+4
Levaki imajo debiloze in privide vse povsod vidijo Ruse.....torej CIA, FBI, Pentagon, Obveščevalne službe,..itd...tam so zaposleni vsi neki nesposobneži, če jim vse v Ameriki tko Rusi stvari obvladajo .lol.
nikhrast
22. 11. 2019 19.02
-4
Levaki, v Ameriki jih ni, tu smo desničarji, samo nekateri smo bolj socialno usmerjeni posebno na vzhodu Amerike, pa od Pacifiku, v Kanadi. No, mogoče res Rusi obvladujejo Trumpa, sprejel bo pomoč kogarkoli, tudi hudiča, za Trumpa morala ne pomeni nič.
Mega100
22. 11. 2019 19.35
+1
Trump za Ameriko še do sedaj nič slabega ni naredil, da bi mu bilo kaj očitati....je najboljši predsednik katerega so Američani kdaj imeli. V tem je največji problem levakov, vsi levi politiki so bolno čudni in radikalni, stalo neki sanjajo o paradah in protestih. Glede moralnosti levih politikov, pa naj se sami pogledajo v ogledalo, ker na teh zaslišanjih se vidi kakšna sama hinavščina, zavist, zavajanje in laganje jih je.
nikhrast
22. 11. 2019 20.08
-6
Mega, kdaj poslušaš Trumpa, govori kot osnovnošolec, razdvojil je narod, hujska folk, sej sovraštvo med drugačnimi, v biznis krogih pa tudi ni priljubljen, obkoljen je s "fixerjem" to je odvetnikom da ga rešujejo na sodiščih. Pa kakšni levaki v Ameriki, kje jih vidiš, zavzemaj se za pravno državo.
Mega100
22. 11. 2019 18.06
+2
Ta Fionna Hill izgleda na videz kot transvestit...jao.
mackintosh
22. 11. 2019 17.14
+0
rusom je zgleda uspelo. kaj si bi lahko boljšega želeli kot tega butla za ameriškega predsednika. če bodo hoteli pa mu bodo še drugi mandat zrihtali :)
Aijn Prenn
22. 11. 2019 19.31
+0
M teorija
22. 11. 2019 16.28
+0
Zmirej bolj smo lahko ponosni na prvo damo zarad moža!? Lisjak in Mahnič sta bila na slavnostni večerji očitno preroško oblečena v pogrebna oblečila!?
nikhrast
22. 11. 2019 16.24
-10
Res se čudim da kdo še zagovarja Trumpa, lopov je bil že desetletja nazaj, takrat vam bi moralo biti to že jasno. Trump skrbi samo za sebe, sebičnež, narcis, lažnivec..., promovira samo sebe, no. 1 bi rad bil n Forbes lestvici, Amerika, Ukrajina... ga pa ne brigajo. Naivneže vleče za nos, obljublja jim nebesa kot kakšen pridigar v protestantski sekti, potem pa bankroti, sodišča, kazni...
M teorija
22. 11. 2019 16.30
+2
M teorija
22. 11. 2019 16.33
-2
ne rabimo predsednika
22. 11. 2019 17.06
+5
Veles_zaš?itnik
22. 11. 2019 17.15
+11
Nikhrast, tebi se Trump verjetno že prikazuje v sanjah. In kateri politik pa ne vleče naivneže za nos? Zakaj je že Obama dobil Nobelovo nagrado,..., samo za obljube, ki jih ni nikoli izpolnil. Pa Clinton ali Bush? Pa cela drugih pleada predsednikov, strankarskih voditeljev, kanclerjev in premierjev,..., saj so vsi isti.
?uknaveji
22. 11. 2019 17.15
+1
Temu se reče barvna slepota. "Svojemu" dovolijo vse, tudi če jim neposredno v fris laže. Nezavedajoč se, da je letvica vse nižje in nižje in da bo tam tudi ostala, ko Trumpa že dolgo ne bo več v Beli hiši. J... ga, bo pač padec na realna tla toliko bolj boleč.
M teorija
22. 11. 2019 16.17
-1
Cel zahodnib Svet blesavi zarad Trupovanja!?
smlatna
22. 11. 2019 15.56
+2
kak so bogi toti levuharji..
M teorija
22. 11. 2019 15.54
+2
Vse v čuzo, Tramp, Gilliani,..Salman,...Netanjahu,...vse tiče na osi zla!?
Razumnež
22. 11. 2019 14.27
+15
Eh ti demokrati.... Naj se najprej skupaj usedejo in si zamislijo, kakšno agendo želijo furati... Ali so krivi Ukrajinci ali Rusi? To, da se sprenevedajo preko medijev je prav smešno. :)))
Ost1234
22. 11. 2019 13.44
-2
To pa me kar zabava : Med pogovorom je Sondland Trumpu tudi zagotovil, da ima "Zelenski rad njegovo rit"... Zato tako vanjo leze ??
trumpet2018
22. 11. 2019 13.13
+13
"pozabili" ste napisati, da je Fionna Hill več delala za Obamo, je Obamina operativka, je tipični krt, podtaknjen s strani globoke države v Trumpovo ekipo, totalno nekredibilna priča, takšnih krtov je v Trumpovi ekipi še nekaj, če jih Trump ne bo izbezal ven, se mu slabo piše. Pa ne brišite komentarjev, ki niso v skladu z vašo agendo, vemo katero. če ne želite slišati drugačnega menja, pa zaklenite komentarje za vse, pa naj potem obvelja samo vaša resnica
dannyer
22. 11. 2019 12.51
+6
Ne pomembna oseba v tej pravljici. bluzila je svoje prepričanje svoje politično baies in ne dejstv , demokrati so sodelovaliz ukrejinci res demokrati so tipični radiklni L ki rušijo demokracijo.
dannyer
22. 11. 2019 13.13
+1
rojters ukrejinski poslanec zahteva preiskavo ker naj bi ukrejinski davkoplačevalski denar končal pri bajdnu. cel kup pričanja smo videli ko so se sami zašili bolj govorijo o čustva in mnenjih kot pa o dejstev. slišal sem da je en slišal nek pogovor o predsedniki. to ni dokaz. ukrejinslo sodišče pa je potrdilo zgodbo o barizmi.
Ost1234
22. 11. 2019 12.23
-8
Računica z Ukrajinci se Trumpu ne bo izšla ...
slovenc59
22. 11. 2019 11.44
+14
To je šele ena prava greznica !!@
Uporabnik443897
22. 11. 2019 11.41
-21
Interesantno, tako Trump v Ameriki, kot v Severni Koreji Kim Džong Un un v Sloveniji Janez Janša. Kaj je njihova skupna TOČKA. Vsi trije so za vse KRIVI, zaradi vseh treh VSE STRADAJO in zaradi njih so njihove državljani ubogi. Pa čeprav so bili pred njimi drugi predsedniki, so vso ZLO tega sveta, naredili prav prej omenjeni TRIJE. Kako preprosta je logika LJUDSTVA, kako preprosto je ljudstvo VODITI. Pa če se omejim bolj na Trampa in našega Janeza. V Ameriki jim vse teče kot po MASLU, saj Trumpova agenda Amerika 1, dela izključno za Američane. Prav tako ni zanetil še dobene vojne. Janez pri nas pobudnik in OSAMOSVOJITELJ in pod njegovo vlado baje vsi STRADALI, pol leta po drugem premieru, pa taisti otroci PREDEBELI. Slovenci možganov nimate samo za to da je glava polna in ne VOTLA. Res da bi noter lahkodali tudi SLAMO. Ker pa imaate noter možgane, vas prosim začnite z NJIMI tudi logično RAZMIŠLJATI. Pa brez zamere za malo dalšo NAKLADANJE :) p.p. Lep konec VIKENDA !!
felixkp
22. 11. 2019 11.46
+9
Slovenija bi se osamosvojila tudi brez JJ. Proces se je začel že prej z spori v CK. JJ je pač le padel noter. V Ameriki gre gospodarstvu dobro, ker gre povsod dobro. Dober začetek pa mu je zagotovil Obama. Njegovi ukrepi z raznimi carinami itd. gospodarstvu škodijo.
Uporabnik443897
22. 11. 2019 12.11
-10
Res s Kućanom na čelu, katerega njegova imtimna želja ni bila SAMOSTOJNA Slovenija. Res si GENIJALEC, s tako MISELNOSTJO !!!
Kollerik
22. 11. 2019 13.02
+7
Škoda, ki jo je povzročil tvoj mali orban Sloveniji, je ogromna.
Uporabnik1152447
22. 11. 2019 13.15
+9
Ameriško gospodarstvo nosijo firme, ki imajo bolj malo veze s tem, a so na oblasti republikanci ali demokrati. Apple, Microsoft, Amazan, kaj imajo te firme veze s čimerkoli? Uspevale so pod vsemi režimi in sprememba režima v skoraj ničemer ni vplivala na njih. Edino, kar je pod Trumpom drugače, je, da želi, da bi ameriške firme več vlagale v proizvodnjo v Ameriki. Logično, Kitajska je med vodilnimi državami in obvlada elektroniko.
felixkp
22. 11. 2019 13.48
+9
Rafaelus....Kučan je bil eden od prvih, ki je zastavil svojo glavo...z protestnim odhodom iz CK KPJ. Po mojem je bilo za tisti odhod potrebno več poguma, kot ga je JJ takrat in kasneje pokazal. Kar se intimnosti ideje tiče...mogoče si takrat Kučan ni predstavljal Jugoslavije brez Slovenije, a je takrat tudi že vedel, da je, kar so si Srbi zamislili neuresničljivo.
CtrlDelete
22. 11. 2019 11.37
+6
Kaj je Donald naredil dobrega za Slovenijo?
Uporabnik443897
22. 11. 2019 12.12
-3
Zakaj pa naj bi, medtem ko pljuvate po njegovi ženi Slovenki. Da je žleht bi nam vrnil z OBRESTMI, MAMO SREČO DA GA NE zanimama država s 2 miljoni večinoma levih FANATIKOV :)
KAPIBARA
22. 11. 2019 12.34
+3
Kaj je Slovenija dobrega naredila za Donalda ? Še zmeraj nič ! Samo cisterne gnojnice polivajo čezenj+ Melani..
KAPIBARA
22. 11. 2019 11.10
+17
vSEM KOMENTATORJEM V VEDNOST: oČITNO SEM TRN V PETI TEM PRODANIM MEDIJEM, KAJTI KADARKOLI OMENIL vELIKEGA dONALDA ME BRIŠEJO... IN MI DAJO 1 MESEČNO DOPUST..
crazy but true
22. 11. 2019 11.13
+22
Nisi edini. Sej bi te poslali na "prevzgojne pocitnice na golem otoku", pa nimajo vec te moci.. tako te lahko samo dajo na dopust zaradi "sovraznega govora (definiranega s strani njih seveda)"
Uporabnik443897
22. 11. 2019 11.44
-4
Začni omenjati Kućana, pa ti bodo dostop VZELI :)
Principat
22. 11. 2019 12.16
+3
ko ne moreš doma spustiti frustracij , potem prideš na 24ur nakladat o osemkolesniku in neverjetni sposobnosti sveče ,, ravno nesposobnost je kronana v neprestanih porazih
KAPIBARA
22. 11. 2019 12.36
+2
@ raf - glede njega imam pa drugačen pristop..
proofreader
22. 11. 2019 10.56
+16
Potem pa oni druge učijo, menjajo predsednike vlad po svetu, povzročajo proteste in nemire, ... "Sondland je sicer bogati hotelir, ki si je veleposlaniški položaj prislužil z milijonom dolarjev donacije za Trumpovo inavguracijo."
Uporabnik443897
22. 11. 2019 10.48
-3
Tudi men dol visi za Ameriko, pa kaj hočem. Glavno da nam Slovencem gre DOBRO. To da imajo eni male POKOJNINE in da so eni bolj LAČNI kot SITI. Tako je na celem SVETU. Samo da nas še naprej vodi premier Šarec.
NPC24ur
22. 11. 2019 10.44
+11
Tak pateticnih demokratov ne pomnim. Kera komedija in polizicni samomor.... ahahha. Vejo, da nimajo sanse, da zmagajo pa igrajo na umazane karte. Vse se jim bo odbilo kot bumerang
crazy but true
22. 11. 2019 10.56
+14
Ce mora Obama prositi levicarje da naj ne bodo tako ekstremni, potem se ve da imajo resne probleme.