Tujina

Nekdanja uslužbenca Twitterja obtožena vohunjenja za Savdsko Arabijo

Washington / Riad, 07. 11. 2019 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja uslužbenca družbenega omrežja Twitter in še enega posrednika so v ZDA obtožili vohunjenja za savdsko monarhijo. Trije osumljenci so nepooblaščeno dostopali do osebnih podatkov uporabnikov Twitterja in informacije posredovali savdskim oblastem.

Obtožnica, ki so jo razkrili v sredo v San Franciscu, navaja, da sta domnevna savdska agenta nezakonito pridobila podatke uporabnikov družbenega omrežja Twitter. V večini primerov je šlo za osebne podatke znanih kritikov savdske monarhije. 

Vohunjenja za Savdsko Arabijo so obtožene tri osebe. Ahmad Abouammo, državljan ZDA, in Ali Alzabarah ter Ahmed Almutairi, oba državljana Savdske Arabije. 

Almutairi naj bi deloval kot posrednik med dvema zaposlenima na Twitterju in savdskimi oblastmi. Abouammo se je v sredo pojavil na sodišču v Seattlu, do ponovnega zaslišanja v petek pa bo ostal v priporu. Poleg vohunjenja je obtožen tudi ponarejanja dokumentov in dajanja lažnih izjav FBI, poroča BBC

Alzabarah in Almutairi naj bi bila v Savdski Arabiji. Alzabarah, nekdanji inženir pri Twitterju, je obtožen, da je nepooblaščeno dostopal do osebnih podatkov več kot 6.000 uporabnikov Twitterja. Ko so ga ujeli, je z ženo in hčerko pobegnil v Savdsko Arabijo. 

Savdske oblasti so se do podatkov kritikov monarhije prikopale preko svojih agentov, zaposlenih pri Twitterju.
Savdske oblasti so se do podatkov kritikov monarhije prikopale preko svojih agentov, zaposlenih pri Twitterju. FOTO: AP

New York Times poroča, da gre tokrat za povsem prvi primer, ko so savdski državljani obtoženi vohunjenja v ZDA. Savdska Arabija je sicer ključen zaveznik ZDA na Bližnjem vzhodu. Predsednik Donald Trump ohranja dobre odnose s savdskim prestolonaslednikom princem Mohamedom bin Salmanom, kljub številnih očitkom po okrutnem umoru novinarja in velikega kritika savdskih oblasti Džamala Haškodžija lani jeseni v Istanbulu. 

"Razumemo neverjetna tveganja, s katerimi se soočajo mnogi, ki uporabljajo Twitter za to, da svoje poglede delijo s svetom. Na voljo imamo orodja za zaščito svoje zasebnosti. Zavedamo pa se, kako daleč bodo šli 'slabi igralci', da spodkopljejo naše storitve," je v izjavi za javnost zapisal Twitter. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
07. 11. 2019 08.35
+28
No sedaj pa vidimo na tem primeru, da se vstopa v račune uporabnikov tako ali drugače in prečekirajo vse podatke. Posledično se tako izsiljuje uporabnike. Zato je ta primer samo dokaz, da se to dogaja.
Andree
07. 11. 2019 08.47
+26
Ljudje pa so naivni in vse objavljajo na FB, Instagramu, Twitterju itd
Rde?iAlarm
07. 11. 2019 08.09
+28
pokvarjeni američani preko družbenih omrežij vohunijo po celem svetu.........NSA zbira podatke po logaritmu prepovedanih besed in si na muhi kjerkoli na svetu se nahajaš........potem pa trumpek nabija o kitajcih in Huaweiu ,samo da pozornost spreobrne drugam........
Rde?iAlarm
07. 11. 2019 08.13
+28
Besede ki sem jih napisal (trump,NSA,kitajci Huawei)......v tem trenutku en agent NSA na Havajih že vse ve o meni.............
Andree
07. 11. 2019 08.27
+18
Misija1
07. 11. 2019 09.07
+10
Verjemi, da to velja za vse globalne igralce. Sploh Rusija je vedno bila močna v vohunjenju in je, kar se tega tiče, enaka kot ZDA. S to razliko, da takšne zadeve pri njih ne pridejo v javnost, tako kot to v ZDA. Ali pa naprimer Velika Britanija, ki je tudi vedno bila močna v vohunjenju, predvsem zaradi svojih kolonij, kjer so preventivno marsikdaj preprečili marsikateri puč v teh državah pod njihovo vladavino. Na Kitajskem grejo še dlje, kjer vlada skupaj s Huaweijem implementira sistem, ki bo preko tisočih kamer nameščenih v večjih kitajskih mestih sam prepoznaval obraze in na podlagi logaritma iskal tiste njihovemu sistemu nenaklonjene. Pač, lahko smo srečni, da živimo v Sloveniji, kjer vsaj za zdaj, imamo neko svobodo. Relativno.
User1538643
07. 11. 2019 10.43
+1
User1538643
07. 11. 2019 10.43
+1
Misija1
07. 11. 2019 11.39
+1