Tujina

Putin o Skripalovem odhodu iz bolnišnice: Če bi bil uporabljen bojni strup, bi umrl takoj

Salisbury, 18. 05. 2018 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bivši ruski dvojni vohun Sergej Skripal, ki je bil v Veliki Britaniji zastrupljen z živčnim strupom novičok, je zapustil bolnišnico v britanskem Salisburyju, kjer se je zdravil od napada nanj in njegovo hčerko Julijo 4. marca, so sporočile britanske zdravstvene oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes Sergeju Skripalu ob prihodu iz bolnišnice zaželel dobrega zdravja. "Bog mu daj dobrega zdravja. Če bi bil uporabljen bojni strup, bi umrl takoj. Hvala bogu, da je okreval in zapustil bolnišnico," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel v Sočiju.

Ponovil je, da so Londonu večkrat ponudili vso potrebno pomoč pri preiskavi napada. "Doslej nismo prejeli odgovora. Naša ponudba ostaja odprta," je dodal.

"To je pomemben korak v njegovem zdravljenju, ki bo nadalje potekalo izven bolnišnice," je ob tem dejala glavna sestra v salisburški bolnišnici Lorna Wilkinson. Zdravljenje Skripalovih je bilo po njenih besedah sicer "velik izziv in prvi takšen primer", poroča BBC.

Podrobnosti zdravljenja 66-letnika in njegove hčerke zaradi zaupnosti ne morejo razkriti, je dodala. "Zdravljenje ljudi, ki so tako akutno bolni zaradi zastrupitve z živčnim strupom, zahteva njihovo stabilizacijo. Potrebno jih je ohranjati pri življenju, dokler njihov organizem ni sposoben proizvajati encimov, ki nadomestijo tiste, ki so bili zastrupljeni," je pojasnila.

Nekdanji dvojni agent Sergej Skripal.
Nekdanji dvojni agent Sergej Skripal. FOTO: AP

66-letnega dvojnega agenta so skupaj z njegovo 33-letno hčerko Julijo 4. marca našli na klopi v parku v mestu Salisbury v Veliki Britaniji.

Tako Sergej kot Julija sta se zdravila v enoti za intenzivno nego v salisburški bolnišnici. V prvih dneh po zastrupitvi z živčnim strupom novičok so njuno stanje stabilizirali.

Julijo so nato iz bolnišnice odpustili 9. aprila, ter jo preselili na varno, kjer je nadalje okrevala. Ob tem je zavrnila pomoč ruskega veleposlaništva, to pa še zmeraj trdi, da jim je bil onemogočen konzularni dostop do ruskega državljana.

V bolnišnici se je sicer zdravil tudi policist Nick Bailey, ki je bil ob najdbi Skripalovih prav tako izpostavljen strupu, a so ga odpustili že po nekaj dneh.

33-letno Julijo Skripal so iz bolnišnice odpustili 9. aprila.
33-letno Julijo Skripal so iz bolnišnice odpustili 9. aprila. FOTO: AP

Britanska vlada je odgovornost za zastrupitev pripisala Rusiji, premierka Theresa May pa je napad označila za "brezsramen" in "odvraten". Rusija je medtem zanikala kakršnokoli vpletenost, Veliko Britanijo pa obtožila namernega širjenja laži.

Ruski dvojni agent Sergej Skripal je bil leta 2006 v Rusiji obsojen na 13 let zaporne kazni zaradi posredovanja indentitet oziroma osebnih podatkov ruskih vohunov britanskih obveščevalnim službam. Leta 2010 je bil nato del menjave zapornikov med Moskvo in Združenimi državami Amerike, nakar se je naselil v britanskem Salisburyju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
04. 07. 2018 20.17
+2
Jaz bi tale Putinov stavek takole zaključil , če bi bil uporabljen strup bi bil popolnoma upravičeno za vse kar je zahrbtnega storil Rusiji!
Ciymbalta
19. 05. 2018 20.00
+15
Saj ne vem zakaj se Putin sekira, itak vsi vemo da so Britanci lažnivci
jzkzfzmz
19. 05. 2018 17.44
+3
24 kur.... res ste kure. Pojma nimate.....
Strelec39
19. 05. 2018 12.34
+9
24ur še vedno trosi laži!!!
Frane Šajn
04. 07. 2018 20.19
+2
Ne mašaj z noro 24 ur lepo te prosim tam je itak taka novica namenjena preverjanju ali je podstrešje kandidata dovolj spolirano.....
detect
18. 05. 2018 15.31
+21
res čudno da ni nobene slike.
Frane Šajn
04. 07. 2018 20.21
+1
Čakajo na režiserske poskusne posnetke od tistih filamarjev čez lužo , da izbrejo najbolj udarne. Jaz bi jim svetoval nekaj kot v filmu možje v pajkicah!
bohinj je zakon
18. 05. 2018 14.39
-29
Rešil se je...........slabo opravljeno delo...............Putin bo jezen
+20
spletni_nepridiprav
18. 05. 2018 14.16
+48
zakaj pa britanci hčerki ne pustijo da gre v rusijo kot je sama izrazila željo? mogoče ker bo potem težko pripisat krivdo rusom če žrtev sama ve da rusi niso bili vpleteni...
+10
nightifly
18. 05. 2018 14.05
+54
Britanska sramota / Glede na to kar smo dobili informacij preko medijev v 2 1/2 mesecih je jasno ,da ima pol sveta to ali podobne substance -jasno / In prakricno ze uradno je jasno ,da si je vsaka drzava ,se posebno one prijateljeske med seboj - izmenjavale te kemicne agente med seboj kot tudi protistrupe ,da bi se druzno zascitili pred morebitnimi napadi . Zanimivo ,da Skripala ze veselo skaceta anokoli -oz . kar vsi skupaj tam v Salisburyju - po zastrupitvi z enim najbolj toksicnih zivcnih strupov - medtem ko sta zakonca zaradi napacno nabranih listov ene rastline kljub medicinski intervenciji umela .Tu pa res nekaj ne stima / Ne glede na vse , Britanci so dolzni podati verodostojne dokaze o vpletenosti nekoga ali neke drzave ,preden jo dajo levom v amfiteater -javni linc /Neverjetni so /Pa niti to ni bilo dovolj /Da bi zakrili to sramoto so uprizorili se sirsko podobno avanturo ,ki spet ni producirala nobenega dokaza / Niti zrtev ,ne corpus habeas ali karkoli ni videti / Ciste izmisljotine / Je mogoce kraljico Betko kaj sram ,da je na celu takih ljudi - eminentnih -lordov , peerov , grofov ,baronov in kdo ve cesa se , ki naj bi bile osebe casti ,gentlemanstva ze po naravi in nazivu / Ja ,zdaj pa verjamem ,da tega ni niti na papirju -in si vsi ti lordi s s vojimi titulami na listinah obrisejo njihovo temno plat corpusa .
+37
😁😁😁Angleži anako kot Aneričani najprej lažejo nato ubijajo in nato pokradejo ja ja zahodna demokracija...🔫☠👽🤢😈👺👹😡🇨🇰🇱🇷
marmilan
18. 05. 2018 15.29
+19
Isti so kot sđs s svojim kaplarom lažnjivim.