Tujina

Nekdanjega šefa kriminalistov iščejo s tiralico

Zagreb, 06. 02. 2019 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je sodišče nekdanjega šefa zagrebških kriminalistov spoznalo za krivega vloma v pisarniški sef in kraje dveh kilogramov zlata in več sto evrov gotovine ter ga za šest let poslalo v zapor, se je za njim izgubila vsaka sled.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kriminalist na begu
    02:35
    Iz 24UR: Kriminalist na begu
  • Iz SVETA: Kriminalist izginil
    02:25
    Iz SVETA: Kriminalist izginil
Rop na sedežu kriminalistične policije je osramotil hrvaško policijo. Nazadnje se je izkazalo, da je storilec iz njihovih vrst.
Rop na sedežu kriminalistične policije je osramotil hrvaško policijo. Nazadnje se je izkazalo, da je storilec iz njihovih vrst. FOTO: iStock

Nekdanji šef zagrebških kriminalistov Željko Dolački, ki ga je sodišče včeraj obsodilo na šest let zapora zaradi vloma v policijski sef, je danes uradno - begunec. Sodišče je za njim razpisalo tiralico, potem ko ga danes ni bilo na prestajanje kazni, na vseh znanih naslovih, kjer so ga iskali, pa ga ni bilo. 

Sodba sicer še ni pravnomočna, a ker je bil obsojen na več kot pet let zapora, bi moral do začetka prestajanja kazni v pripor. 

Njegov odvetnik Veljko Miljević je dejal, da sta se zadnjič slišala v torek ob 14.30 in da ni rekel nič takega, kar bi dalo slutiti, da načrtuje pobeg. Njegov drugi odvetnik Davor Cahun pa je povedal, da se od torka zjutraj nista več slišala. So pa z njim še po razglasitvi sodbe govorili novinarji Jutarnjega lista. "Ne bom bežal. Ne bom bežal, ker nimam dvojnega državljanstva kot nekateri. Ko dobim nalog za prijetje, se bom srečal z odvetnikom in opravil svojo dolžnost," je dejal in dodal, da ga na razglasitev sodbe ni bilo, ker je bil prepričan, da bo spoznan za nedolžnega. 

Sodišče je ugotovilo, da je Dolački leta 2016 uprizoril vlom v svojo pisarno in vlomil v sef, ki se je tam nahajal. Ukradel je dva kilograma zaplenjenega zlata, okoli 640 tisoč kun (86 tisoč evrov) in 290 tisoč evrov, ki jih nikoli niso našli. Poleg zaporne kazni mora 47-letni Dolački vrniti ukraden denar in pokriti stroške postopka. 

Dogodek je sprožil številne dvome v sposobnost hrvaške policije, saj sta bila zlato in denar ukradena na sedežu policije v Zagrebu. Zaradi ropa so spomladi 2016 odstopili direktor hrvaške policije Vlado Dominić ter še trije visoki policijski uradniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
07. 02. 2019 13.13
-1
Lepoglava je kraj, kjer je znam po nečem ...
Perrun
06. 02. 2019 20.44
+5
tipa hocejo utisati saj je imel spisek vseh povezav podzemlja s hrvasko aktualno politiko. oh ta Hrvaška, tone in tone..
alenka.NN
06. 02. 2019 20.21
+2
prepričana sem da je že v deželici, tu ga nihče ne bo preganjal, če ga pa dobijo nas bo pa tožil kot vsi nam znani lumpi...
BobbyP
06. 02. 2019 19.54
+7
Če mu je ostal keš in zlato, mu bo 6 let Remetinca prijeten dopust. 😏
StAnalitik
06. 02. 2019 19.01
+23
Hrvati iščejo šefa kriminalistov z tiralico.Pri nas so šefi tudi drugih panog kar v parlamentu zaposleni.