Tujina

'Nekdanji premier je terorist'

Bangkok, 13. 04. 2010 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajska vlada je tako obtožila nekdanjega premierja Šinavatro, da stoji za nemiri v Bangkoku. Umrlo je 21 ljudi, prek 800 pa je bilo ranjenih.

Taksin Šinavatra
Taksin Šinavatra FOTO: Reuters

Tajska vlada je danes nekdanjega premierja Taksina Šinavatro obtožila, da stoji za nemiri, ki so bili konec tedna v Bangkoku in v katerih je umrlo 21 ljudi. Zunanji minister Kasit Piromya je med obiskom v Washingtonu Taksina označil za terorista, ki neti nasilje, poročajo tuji mediji.

Taksin je bil odstavljen po prevratu pred štirimi leti in se je zatekel v tujino, da bi se izognil prestajanju kazni zaradi obtožb o korupciji.

Vodja tajske diplomacije se je sicer zavzel za temeljit premislek o prihodnosti tajske družbe. "Mislim, da bi morali govoriti o instituciji monarhije, o tem, kako se mora preoblikovati, da se bo prilagodila moderni družbi po vzoru monarhij v Evropi," je dejal.

Pritisk se vse bolj krepi

Tajska
Tajska FOTO: Reuters
82-letni tajski kralj Bhumibol je zaradi bolezni že od septembra lani v bolnišnici, velja pa za ključno osebnost za zagotavljanje enotnosti Tajske. Institucionalno sicer nima pristojnosti, je v pa v preteklosti že večkrat posredoval pri reševanju kriz, ki so pretresale državo, a v tokratni se še ni oglasil.

Konec tedna je v nemirih med t.i. rdečesrajčniki in varnostnimi silami umrlo 21 ljudi, med njimi pa naj bi bil tudi snemalec tiskovne agencije Reuters. Prek 800 ljudi pa je bilo ranjenih.

Rdeče srajce, privrženci odstavljenega premierja Taksina, s protesti že več tednov zahtevajo odstop trenutnega premierja Abhisita Vejjajive in razpis predčasnih volitev. Napovedujejo, da bodo proteste nadaljevali do uresničitve njihovih zahtev.

Pritisk na tajskega premierja se sicer vse bolj krepi. Volilna komisija je tako v ponedeljek presodila, da je stranka zlorabila sredstva, namenjena predvolilni kampanji leta 2005, zato je predlagala njeno razpustitev, vendar odločitev še ni dokončna.

Abhisit za zdaj ne popušča zahtevam in je v sobotnem televizijskem nagovoru poudaril, da ne namerava odstopiti s položaja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abeceda123
13. 04. 2010 10.11
Taksin je bi odstavljen po puču, medtem, ko je bil uradno v New Yorku. Novi predsednik je bil inavguriran preko zahoda in je angleški državljan............
krutirealizem
13. 04. 2010 09.48
Taksin Šinavatra je dejansko prebegnil v "tujino", oz. natančneje Črno goro, ki vse bolj postaja mafijska država in varen pristan vsem vrstam prebežnikov, utajevalcev davkov, mafijskigh osumljencev, tihotapcem mamil, ipd.