Tujina

Nekdanji protikorupcijski preiskovalec na Malti se boji za svoje življenje: Če se mi kaj zgodi, bo v hipu vse objavljeno

Valletta, 09. 01. 2018 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia se zdaj tudi nekdanji malteški protikorupcijski preiskovalec boji za svoje življenje. Zaprosil je za polno policijsko zaščito. Prepričan je namreč, da je med preiskovanjem tudi sam dregnil v osje gnezdo. "Če se mi bo kaj zgodilo, bodo vsi podatki, ki sem jih zbral, takoj javno objavljeni," je dejal.

Nekdanji protikorupcijski preiskovalec na Malti Jonathan Ferris je za BBC dejal, da se boji za svoje življenje vse odkar se je seznanil s tem, kaj je preiskovala umorjena novinarka Daphne Caruana Galizia. Ferris je zaprosil za polno policijsko zaščito, saj je prepričan, da bi ga lahko pričakala podobna usoda. Pri sebi pa ima vse od novinarkinega umora tudi orožje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novinarko so 16. oktobra lani umorili s podstavljeno bombo v avtomobilu, nedaleč od njenega doma. V zadnjem letu je 53-letnica na svojem blogu objavljala zgodbe o vpletenosti visokih politikov in vplivnih ljudi v korupcijo. Pisala je tudi o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata in njegovih tesnih zaveznikov, ki je najprej prišla na dan z objavo t. i. panamskih dokumentov aprila lani. Caruana Galizia je med drugim razkrila, da je Muscatova soproga Michelle po sumljivih kanalih prejela milijon dolarjev od hčerke azerbajdžanskega predsednika.

Tožilstvo naj bi raziskovalo tudi možnost, da so umor novinarke izvedli plačani morilci, naročil pa naj bi ga nekdo, ki ga je motilo njeno pisanje. Malteška vlada pa je obljubila nagrado v vrednosti milijona evrov tistemu, ki bi podal koristne informacije glede umora. 

Daphne Caruana Galizia je na svojem blogu pisala o prepletenosti politike in korupcije.
Daphne Caruana Galizia je na svojem blogu pisala o prepletenosti politike in korupcije. FOTO: AP

Šest kuvert s podatki razdelil med bližnje

Caurana Galizia je v času pred smrtjo preiskovala tudi sumljive posle Keitha Schembrija, vodjo kabineta predsednika vlade, in ministra Konrada Mizzija. Novinarka je pisala o tem, da naj oba imela t. i. "slamnato" podjetje na Panami. Njuni imeni sta se pojavili tudi v panamskih dokumentih. Oba sta zanikala, da bi bilo njuno delovanje nezakonito, ter dejala, da nikoli nista uporabljala teh podjetij. 

Tudi Ferris je lansko leto preiskoval ta primer, ko je bil zaposlen na malteški agenciji FIAU, ki se ukvarja s preprečevanjem pranja denarja. Junija so ga odpustili. Ferris verjame, da so ga odpustili, ker bi s svojim delom razkril občutljive skrivnosti. "Verjamem, da je imela politika prste vmes," je dejal. Na agenciji so njegove navedbe zanikali in dejali, da je bil odpuščen zgolj zaradi "objektivne ocene njegovega dela"

Ferris je zato zagrozil, da bo objavil ugotovitve, ki jih je zbral med svojim delom, če se mu karkoli zgodi. "Po 16. oktobru in tistemu, kar se je zgodilo Daphne Caruana Galizia, sem svoje delo in zbrane podatke razdelil v šest kuvert z določenimi zapiski. Razdelil sem jih med šest družinskih članov in bližnjih prijateljev. Če se mi nenadoma kaj zgodi – denimo, da bi me ubili – bodo vsi ti podatki v hipu javno objavljeni," je dejal. Jason Azzopardi, tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva v senci, pa meni, da so skrbi Ferrisa zelo realne. 
  
Na Malti so sicer za umor obtožili tri brate – Georgeu in Alfredu Degiorgiu in Vincentu Muscatu. Vsi trije so krivdo zanikali.

Novinarka je 16. oktobra lani umrla v eksploziji avtomobila nedaleč od svojega doma.
Novinarka je 16. oktobra lani umrla v eksploziji avtomobila nedaleč od svojega doma. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
09. 01. 2018 13.59
+15
aha in zakaj ne bi kar takoj objavil?? Ne pa da skriva!!! podatke o korupcij!?
flojdi
09. 01. 2018 16.43
+5
.natanko taka je bila moja prva in edina misel
Turo
09. 01. 2018 11.52
+9
More se zgoditi konec sveta ni več poštenja. Kajti šele takrat bomo vsi enaki.
Salamandros
09. 01. 2018 11.31
+24
Škoda, da Slovenci ne premoremo niti enega raziskovalnega novinarja.... Samo FDVjevke, ki pišejo po naročilu...
deratizacija
09. 01. 2018 11.24
+19
Pri nas ni nevarnosti za novinarje. Pa ne zato, ker pri nas ni korupcije in kraje državnega premoženja, ampak zato, ker ne premoremo raziskovalnega novinarstva.
pankration
09. 01. 2018 11.32
+14
Pri nas je 99% novinarjev študentov, ki ne znajo niti pravilno prevesti članek iz tujih medijev. Tisti novinarj, ki pa so zaposleni pa že pišejo, kar elita zahteva.
emilzapata
09. 01. 2018 11.16
+19
pred nekaj dnevi sem se sprehajal med zidovi zapuščenega srednjeveškega gradu, ki je sicer še kar v dobri formi, kjer je je vonj po vlagi, plesni, praznoti, trohnobi, in se mislil: koliko je bilo med temi zidovi pohlepa, zarot, obrekovanja, strasti, in vsega tega, kar zmore človeški arzenal, sedaj pa je za njimi samo ta neprijeten vonj.Tako bo tudi s sedaj živečimi ljudmi, in vsemi naslednjimi. Torej dajte svojim živalskim nagonom prosto pot.Saj je vse minljivo, še najbolj pa tisti trenutni lažen občutek sreče, uspeha in pomembnosti.
pankration
09. 01. 2018 11.22
+14
Vse to , kar si naštel je po vsej Sloveniji v izobilju.