Tujina

Nekdanji prvi mož Nissana že kmalu na prostosti?

Tokio, 05. 03. 2019 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot kaže, se bo nekdanji šef Nissana Carlos Ghosn, ki je na Japonskem zaradi domnevnih malverzacij pridržan že vse od novembra, že kmalu znašel na prostosti. Tamkajšnje okrajno sodišče je namreč šokiralo z odločitvijo in odobrilo, da poslovneža izpustijo iz pripora v zameno za plačilo varščine v višini milijarde jenov (približno 7,9 milijona evrov).

Okrajno sodišče v Tokiu je presenetilo s šokantno odločitvijo in nekdanjemu šefu Nissana, Carlosu Ghosnu, odobrilo izpustitev iz pripora v zameno za plačilo varščine v višini milijarde jenov oz. 8,9 milijona dolarjev (približno 7,9 milijona evrov).

Tamkajšnji mediji poročajo, da bi lahko Ghosna, ki je na Japonskem pridržan že vse od novembra zaradi domnevnih finančnih malverzacij v podjetju Nissan Motor, na prostost izpustili že v torek. Je pa danes tožilstvo vložilo pritožbo zoper odločitev sodišča, tako da menedžer zaenkrat še ostaja v priporu, kjer je že več kot tri mesece.

Bo Carlos Ghosn že kmalu na prostosti?
Bo Carlos Ghosn že kmalu na prostosti? FOTO: AP

Sodišče bi lahko še danes presodilo o pritožbi in tako bo jasno, ali je tokratni poskus, da Ghosn zapusti pripor, uspel. Sodišče je sicer že dvakrat prej zavrnilo prošnji za dodelitev varščine, saj je ocenilo, da bi lahko Ghosn, ki še naprej vztraja, da ni storil ničesar narobe, zapustil državo in potencialno skril dokaze. Zadnjo prošnjo za varščino je vložila nova ekipa pravnikov, ki jo je Ghosn najel prejšnji mesec. 

V ponedeljek je vodja njegove obrambe, Junichiro Hironaka, sicer znan po tem, da zmaguje najtežje pravne primere, dejal, da je optimističen glede tega, da bo sodišče Ghosnu odobrilo varščino. 

Podrobnosti o pogojih za varščino še niso znane. Tudi sicer se na Japonskem redko kdaj zgodi, da sodišče odobri varščino brez priznanja krivde.

64-letnik je sicer v priporu vse od aretacije 19. novembra lani zaradi obtožb, da je lagal o svojih dejanskih prihodkih na čelu Nissana. Te naj bi podcenil za desetine milijonov dolarjev, prav tako pa naj bi naredil prenos osebnih trgovalnih izgub na podjetje. Če bo obsojen, bi lahko v ječi preživel desetletja. 

64-letnik je januarja odstopil s položaja predsednika in izvršnega direktorja največjega francoskega proizvajalca avtomobilov.
64-letnik je januarja odstopil s položaja predsednika in izvršnega direktorja največjega francoskega proizvajalca avtomobilov. FOTO: AP

Ghosn sicer velja za arhitekta zavezništva med Renaultom in Nissanom. Leta 2016 pa je avtomobilskemu konglomeratu priključil še Mitsubishi. Po aretaciji sta Nissan in Mitsubishi Ghosna umaknila s predsedniškega mesta, januarja pa je sam odstopil še s položaja predsednika Renaulta.

Ghosn, otrok libanonskih staršev, se je rodil v kraju Porto Velho v Braziliji. Nekoč se ga je omenjalo tudi kot potencialnega predsednika Libanona, a je to ambicijo sčasoma opustil, ker je imel po njegovem že "preveč delovnih okupacij".

Ghosn je vladal avtomobilskemu imperiju, ki se je razprostiral čez ves planet, vse od Rusije do ZDA in Japonske, in je vključeval ne le Renault, ampak tudi njegova zaveznika Nissan in Mitsubishi Motors. Največje avtomobilsko partnerstvo na svetu je v letu 2017 prodalo 10,6 milijona vozil, več kot Volkswagen ali Toyota.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
05. 03. 2019 10.54
+7
Ampak vidite. japonci korupcijo jemljejo huje kot umor. brez priznanja krivde ni varscine in ce dokazejo krivdo, gre podjetnik za desetletja v zapor. Japonci se zavedajo koliko škode lahko naredi en pe*de. Pri nas pa nikom ništa. Unicili so pol Slovenije in se prosto sprehajajo. To je ta razlika.
lilihip
05. 03. 2019 09.46
+8
pravnik kateri išče dlako v jajcu in kriminalce rešuje na podlagi napak v postopku zame ni pravnik, če si kriminalec si kriminalec ne glede na to kako so dobili dokaze bi morali odgovarjat, zato pa tejle veliki nikoli ne nastradajo
siFBI
05. 03. 2019 09.45
+4
Denar, denar, denar....veze,veze,....korupcija,korupcija. In pol smo mi tamal.
Aijn Prenn
05. 03. 2019 09.33
+2
Pol pa naj pride v SLO, da spodbudi avto industrijo pri nas.