Tujina

Nekdanji rudarji dobili zeleno luč za skupinsko tožbo zoper delodajalce

Johannesburg, 13. 05. 2016 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče v južnoafriški prestolnici je odločilo, da imajo nekdanji rudarji, ki so delali v rudnikih zlata, pravico do skupinske tožbe zoper lastnike rudnikov. Delavci so namreč utrpeli trajne poškodbe pljuč, tožba pa je po mnenju sodišča njihova edina realna možnost.

Lastniki rudnika zlata v Južni Afriki se pripravljajo na skupinsko tožbo nekdanjih delavcev, poročajo tuji mediji. Nekdanji rudarji, ki so med delom utrpeli neozdravljivo bolezen pljuč silikozo, so namreč od sodišča v Johannesburgu danes prejeli zeleno luč, da lahko gredo v skupinsko tožbo. Sodišče namreč meni, da je to edini realni način, da nekdanji delavci izterjajo svoj prav.

Mediji poročajo, da bo to doslej največja skupinska tožba v zgodovini države.

Silikoza je poklicna bolezen, ki prizadene pljuča, povzroča pa jo večletno vdihavanje prahu, ki vsebuje prost silicijev dioksid (SiO2), je moč prebrati na spletni strani Wikipedija. Vdihani delci prahu z ostrimi robovi mehanično dražijo pljučno tkivo in povzročajo razrast veziva. Tako nastanejo silikotični vozliči okrogle oblike, sestavljeni iz vezivnih vlaken, vmes pa so posamezni kristali SiO2. V začetku bolnik pogosto sploh ne opazi težav, pozneje pa se bolezen razvija podobno kot bronhitis. Pojavljati se začne suh kašelj, ki je posledica draženja pljuč. V pozni fazi bolezni je kašelj stalen in je še posebej močan zjutraj, pogosto pa ga spremlja oteženo dihanje tudi ob mirovanju, so še zapisali.
Silikoza je poklicna bolezen, ki prizadene pljuča, povzroča pa jo večletno vdihavanje prahu, ki vsebuje prost silicijev dioksid (SiO2), je moč prebrati na spletni strani Wikipedija. Vdihani delci prahu z ostrimi robovi mehanično dražijo pljučno tkivo in povzročajo razrast veziva. Tako nastanejo silikotični vozliči okrogle oblike, sestavljeni iz vezivnih vlaken, vmes pa so posamezni kristali SiO2. V začetku bolnik pogosto sploh ne opazi težav, pozneje pa se bolezen razvija podobno kot bronhitis. Pojavljati se začne suh kašelj, ki je posledica draženja pljuč. V pozni fazi bolezni je kašelj stalen in je še posebej močan zjutraj, pogosto pa ga spremlja oteženo dihanje tudi ob mirovanju, so še zapisali. FOTO: AP

 

 

 

 

 

 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.