Tujina

Nekdanji turški predsednik Gül ne bo Erdoganov protikandidat

Ankara, 28. 04. 2018 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
2

Nekdanji turški predsednik Abdullah Gül je sporočil, da ne namerava kandidirati na junijskih predčasnih predsedniških volitvah v Turčiji. S tem se je odzval na ugibanja, da bo na volitvah protikandidat dolgoletnemu voditelju Turčije Erdoganu.

Nekdanji turški predsednik Gül
Nekdanji turški predsednik Gül FOTO: AP

"Ni več vprašanja o moji kandidaturi," je novinarjem povedal Abdullah Gül, za to pa okrivil pomanjkanje širokega soglasja opozicijskih strank. Spomnil je, da je izrazil pripravljenost, da kandidira, če bi za to obstajalo široko soglasje. Izpostavil je še, da se s politiko ne ukvarja že od leta 2014.

Recep Tayyip Erdogan je pred dnevi predčasne predsedniške in parlamentarne volitve sklical za 24. junij, medtem ko so bile redne volitve predvidene za november 2019.

Nato so se pojavile domneve, da bi lahko za predsednika kandidiral tudi Gül. O tem so se minuli teden pogovarjali voditelji opozicije, a so bili nekateri zaskrbljeni zaradi povezav Güla in Erdogana v preteklosti.

Gül je bil predsednik med letoma 2007 in 2014, ko je bil Erdogan premier. Skupaj z drugimi pa sta leta 2001 ustanovila vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP). Po odstopu Güla 2014 je bil Erdogan izvoljen za predsednika države. Od takrat se Gül s politiko ni ukvarjal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
28. 04. 2018 16.18
+3
Erdogonav protikandidat bo tisti, ki ga bo Erdogan sam določil.
jzkzfzmz
28. 04. 2018 15.25
+2
Gulček je ameriška lutka, ki bi še povečal napetosti v svetu... Ve, kaj ga čaka, če bi poskusil... je tudi krivec za poskus odstranitve Erdogana.... NO 24 ur.. kak kaže vaš kemični napad na Doumo? Zakaj se sedaj američani bojijo 11 letnega dečka Hasana in še 16 drugih očividcev, ki so jih Rusi pripeljali v Haag? No ti so sodelovali v lažnem prirejanju napada, in sedaj se bo sodilo američanom, britancem in francozekom. No le ti predstavniki sedaj bežijo... le zakaj? IN nazadnje naši mediji, ki ste lagali o več 40 mrtvih in ogormno ranjenih ste kar utihnili ne? Ne boste blatili sedaj murico, britančke in francozeke? Vsak dan vsaj 3 novice? A to se ne sme? Lahko pa kreirate laži in manipulacije, a to je pa dovoljeno? Kdor zna Rusko imaste to na vseh ruskih novicah... Žal naši meidji tega ne poročajo....