Tujina

Nemci od ruskega prebežnika pridobili vzorec novičoka

Berlin, 17. 05. 2018 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemška obveščevalna služba je v 90. letih 20. stoletja od ruskega prebežnika posredno pridobila vzorec novičoka, živčnega strupa, ki je bil uporabljen v napadu na bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v začetku marca v Angliji.

Velika Britanija je po napadu na Skripala obtožila Rusijo odgovornosti za napad, kar je Moskva vztrajno zanikala.

Nemški mediji danes poročajo, da je ruski znanstvenik v 90. letih minulega stoletja ponudil informacije o novi vrsti kemičnega orožja, ki so ga razvijali v njegovi domovini. Na tak način naj bi bila potrjena povezava med Moskvo ter izvorom strupa. 

Ruski znanstvenik naj bi bil v zameno za lastno varnost in varnost svoje družine ponudil, da Nemčiji pridobi vzorec in formulo. Ponudba je Nemčijo spravila v zagato, saj je bila obvezana spoštovati mednarodne pogodbe, ki prepoveduje proizvodnjo tovrstnega orožja za množično uničevanje.

Vzorec je tako Berlin poslal v analizo švedskemu laboratoriju, nemški obveščevalni službi BND in nemško ministrstvo za obrambo pa sta obdržala formulo. Kako je na Švedskem potekalo analiza in kakšni so bili njeni izsledki, ni znano. Švedska vlada je v odgovoru na njihovo vprašanje navedla, da ne morejo podati informacij v kratkem času.

Zastrupitev Skripala je povzročila diplomatsko vojno med Zahodom in Rusijo.
Zastrupitev Skripala je povzročila diplomatsko vojno med Zahodom in Rusijo. FOTO: AP

V skladu z navodili takratnega nemškega kanclerja Helmuta Kohla je BND tozadevne informacije delila z najožjimi zavezniki, vključno z obveščevalnimi službami ZDA in Velike Britanije. Prav tako so ustanovili delovno komisijo s predstavniki iz petih obveščevalnih zahodni služb ter nemške BND. Manjše količine omenjenega živčnega strupa naj bi pozneje v testne namene izdelali tudi v nekaterih državah članicah zveze Nato, predvsem, da bi ugotovili, ali obstaja ustrezna zaščita proti strupu, ter za izdelavo protistrupa.

Zahodne zaveznice javnosti niso obvestile o posedovanju živčnega strupa, da ne bi poslabšale odnosov s takratnim ruskim predsednikom Borisom Jelcinom in to v času, ko sta obe strani premagovale delitve iz časov hladne vojne. Zadnji predsednik nekdanje Sovjetske zveze Mihail Gorbačov je namreč že leta 1987 zatrdil, da je takratna Sovjetske zveza zaustavila vso proizvodnjo kemičnega orožja, še navaja Süddeutsche Zeitung.

Nedavna zastrupitev Skripala na Otoku je povzročila diplomatsko vojno med Zahodom in Rusijo. Zahodne države na čelu z ZDA so v obtožbah na račun Moskve podprle Veliko Britanijo in kot odgovor izgnale več ruskih diplomatov.
 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
17. 05. 2018 19.14
+2
Za vsakega izdajalca mi ni niti malo žal, v Sloveniji jih je kar nekaj tisoč v samem političnem vrhu, koliko jih je pa med ljudmi pa bolje, da ne govorim. Malo se ozrite na okrok sosed, ali rodbina bi vas izdala za škatlo ubijalskih cigaret in to vse zaradi NEVOŠČLJIVOSTI NAMESTO, DA BI SKUPAJ PODRŽALI.
Da se mene pita..
17. 05. 2018 17.00
+5
Eno samo sprenevedanje ce so od 90l imeli vzorce in formulo za izdelavo,je kdorkoli lahko izdelal in podtaknil strup izdajalcu.
nightifly
17. 05. 2018 16.28
+3
Ali kot sta rekla javno Putin in Lavrov .....kar nekaj drzav Evrope in sirse so vazali Amerike -pa se res je /In jih je lahko sram /
nightifly
17. 05. 2018 16.27
+7
Kako ogabno ,podlo in nediplomatsko so to Briti naredili v Salisbury-ju , obenem v to potegnili se en kup drugih drzav -ampak samo v UE in ZDA - pa se to ne vse ! In kot ze v naprej predvidljivo ,so uprizorili (kam lazje) se fake napad s kemicnim orozjem (ne prvi - ze lani) v Siriji -da pokrijejo slamparijo v Salisbury ju in se bolj demonizirajo Ruse / Toda v bistvu so dobili nazaj boomerang - Putin je dobil najvisjo podporo do sedaj na volitvah , zrusit jim ni uspelo niti svetovnega prvenstva - dokazat niso mogli niti enega od napadov s kemiokalijami , Trump je celo ignoriral vse institucije doma in cestital Putinu ter jasno povedal ,da se zeli pogovoriti s Putinom in Un-om v Koreji ,kar je seveda zmaga zanj -se bolj pa za svet ,ker se eksplozivnost in nevarnost vojne drasticno zmanjsa / Nekaj je jasno - Putin je ze leta zmagovalec na vseh podrocjih , dobre poteze je povlekel tudi Trump in edino tako je mogoce sodelovanje in izogibanje konfliktom / Zal je v Ameriki -pa ne samo tam -se veliko starih imperialistov in skrajnih gibanj -tudi rojalisticnih ,ki imajo v svoji zavesti kolonizacijo in izkoriscanje drugih ljudstev . To je dejstvo , ne magija / So pa bolj tiho in se ne izpostavljajo -delajo iz ozadja / Zelo lepo se vidi , kako bremzajo Trumpa v ameriki in ga zelijo cimprej spodnesti -pa ne zato ,ker bi bil kaksen komunist ali rusofil - gre za to ,da je nacionalist -oni pa delujejo globalno -ker samo zunaj Amerike so vse surovine in tisto kar potrebujejo in si zelijo / To je to
jzkzfzmz
17. 05. 2018 16.15
+13
Še večje neimnosti pišete... Kaj ne veste niti imena obeh znanstvenikov? To sem vam dolgo nazaj že napisal in tudi kako so prodali formulo zahodu... vsaj 10 držav ima agent A-232, in dragi fake njus... Mirzayanov sedaj živi od leta 1995 v teroristični državi ameriki... In vsekakor s eve, da so britanci sami zastrupili Škripalova in sploh ni bil agent -232, saj potem bi pri takšnih količinah umrla na mestu in verjento pomrle vse živali v okolici a ne? Vidim, da to kopirate od CNN-a, ki nimajo pojma o tem ka rpišejo ampak za ovce je dovolj... no mi nismo ovce, za vas smo volkovi in vi ste naš omiljen plen Osli! Enako velja za V. Ghouto, kjer ste še sedaj tiho, ko se je zvedelo, da za prirejanji stoji američani, britanci in francozi.... in sedaj ste tiho ko izrahellci streljajo na otroke v Palestini.... Tiho ste ko vaši "zmenri uporniki aka glavorzci" pobijajo civiliste, poročate pa lažna poročila o SAA in Assadu ki pobijajo... torej vse kar pišete je proti zakonu in se po zakonu tretirate kot teroristična organizacija, saj prikrivate vse kar se dogaja v resnici, pišete pa to kar vam nadrejene glavorezec naroči... To je v Saborju na Hrvaškem enako povedal Ivan Pernar o vaših prijateljih HDZ, ki enako podpira vse kar je slabo....
Klemzi28
17. 05. 2018 15.27
+15
Zdej že dolgo ni blo nič o škripanju. So rabli cajt za novo scenarij napisat. Če so pa nemci to rekl bo pa ja držal haha
bekson74
17. 05. 2018 15.20
+17
ja saj rusi niso nikoli zanikali, da so naredili strup...kdk ga je poskusil ponarediti in ga je uporabil je pa druga stvar...če bi ga rusi bi oba že zagrebli dva metra nižje
Heretik1
17. 05. 2018 15.06
+17
To pravljico so pa zagotovo natuhtali pri tajni policiji CIA!
jebalvisvoju
17. 05. 2018 14.33
+21
hahahaha.. pravljice za lahko noc
Klemzi28
17. 05. 2018 15.26
+1
Aijn Prenn
17. 05. 2018 14.31
+39
Nazadnje se bo pokazalo, da je še najmanj tega strupa v Rusiji, vsepovsod drugje imajo več "vzorcev" tega strupa.
JApajaDAja
17. 05. 2018 14.41
+17
že kot "upokojen" se je skripalo, z vednostjo mi5,mi6 sestajal z agenti na češkem in estoniji ter prodajal info za dobre denarce!
Haralmaan
17. 05. 2018 14.24
+19