Tujina

Nemčija prepovedala vstop v državo vpletenim v umor Hašokdžija

Bruselj, 19. 11. 2018 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija je prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki so ga 2. oktobra ubili na savdskem konzulatu v Carigradu. Medtem se je prvič, čeprav le posredno, na Hašokdžijevo smrt javno odzval tudi savdski prestolonaslednik bin Salman.

Heiko Maas je odločitev nemške vlade sporočil danes v Bruslju ob robu zasedanja Sveta EU. Sporočil je še, da so se za tak korak dogovorili skupaj s Francijo in Veliko Britanijo, sankcije o prepovedi vstopa 18 Savdijcem pa naj bi zato veljal za celoten schengenski prostor. Nemčija se je poleg tega odločila ustaviti prodajo orožja Savdski Arabiji, sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo.

Princ Mohamed bin Salman vse očitke o tem, da naj bi naročil umor novinarja, ostro zavrača.
Princ Mohamed bin Salman vse očitke o tem, da naj bi naročil umor novinarja, ostro zavrača. FOTO: AP

Berlin je sprva sicer napovedal, da bo ustavil vse nove posle na tem področju, hkrati pa preučil izvršitve že dogovorjenih poslov. Na ministrstvu so pojasnili, da naj za zdaj ne bi bilo novih pošiljk. A kot navajajo nemški mediji, naj bi ta odločitev prizadela vsaj pošiljko 20 patruljnih čolnov, ki naj bi jih v kratkem izročili savdski kraljevini.

Nemčija si je sicer prizadevala, da bi prepoved izvoza orožja Savdijcem zaradi primera Hašokdži sprejeli na evropski ravni, a te pobude zaenkrat niso naletele na plodna tla. Še posebej je bil proti francoski predsednik Emmanuel Macron.

Novinar in kolumnist Washington Posta Džamal Hašokdži je veljal za ostrega kritika savdske kraljevine in prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Na savdskem konzulatu v Carigradu je skušal urediti dokumente za poroko, a so ga tam ubili.

Uglednega novinarja so ubili na savdskem konzulatu.
Uglednega novinarja so ubili na savdskem konzulatu. FOTO: AP

Savdska Arabija trdi, da je bil ubit po nesreči, Turčija pa zagotavlja, da je bil umor naklepen ter zahteva izročitev odgovornih. Riad to zavrača in je namesto tega našel pet ljudi, ki jih namerava obsoditi na smrt doma.

Medtem je ameriška obveščevalna agencija Cia o svojih ugotovitvah obvestila tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je obljubil "zelo celovito poročilo" o umoru Hašodžija v prihodnjih dneh, vendar pa se o obtožbah zoper princa bin Salmana še ni hotel izrekati. Ta naj bi po ugotovitvah Cie naročil umor novinarja. 

Bin Salman: Moja država ne bo nikoli nehala služiti pravici

So pa tudi ZDA na dan, ko je savdsko tožilstvo objavilo obtožnice v primeru Hašokdži, uvedle prepoved potovanj v ZDA za 17 državljanov Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor novinarja. Med njimi so tudi tesni sodelavci savdskega prestolonaslednika bin Salmana.

Ta se je danes prvič – čeprav le posredno – javno odzval na Hašokdžijevo smrt. Dejal je, da njegova država "ne bo nikoli nehala služiti pravici".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JuniorMafia
19. 11. 2018 20.41
+19
Dober začetek, še boljše pa preventivno prepovedat vstop ilegalnim migrantom!
Acidic
19. 11. 2018 17.06
+15
Uf, močno so udarili po mizi. (sarkazem)
BUONcaffee
19. 11. 2018 16.45
+2
Nemčija naj naredi red tam dol.
nikita50
19. 11. 2018 16.27
+31
Mali prinček Salman kot prstolonaslednik SA ima kot Izrael imuniteto pri Jenkijih, so nedotakljivi. V Jemnu je SA s svojo aviacijo in pomčjo Jenkijivih satelitov zbrisala cele vasi in država je v rasulu, kot tudi ne sprejemajo beguncev iz Jemna, saj jih bo tako in tako sprejela Evropa. SA se kopa v zlatu blišču, kot tudi hočejo biti glavni na bližnjem vshodu, ravno tako so Jenkijem naročili, da uvedejo proti Iranu nove sankcije. Rad bi videl voditelje večjih držav ali bodo uvedle sankcije proti SA ali bodo prevladale miljarde. Južne Korenčke in Ruse pa se vedno sankcionira do onemoglosti. Edino Mrklova je prva povlekla sankcije proti SA. Slovensko vodstvo se dela kot da ničesar ne vidi in kot da se nas to ne tiče, nobeden ne obsodi nikogar. Mali prinček Selman koliko vidim postajaš bog na zemlji, tvoje želje in naročila se vedno ispolnijo, tvoj veliki brat Jenki angel varuh te bo branil v dobrem in zlu, ki ga povzročaš.
Sputnik
19. 11. 2018 16.03
-24
ampak da cel svet posluša državo ki je 2 zakuhala svetovno vojno mi tudi ni najbolj jasno. to je res mimo vsake celice razuma
Sputnik
19. 11. 2018 16.03
-11
Kvagleas
19. 11. 2018 16.12
-1
korintos23
19. 11. 2018 16.19
+0
Prvič je samo Avstrijcem pomagal, vse isto.
BUONcaffee
19. 11. 2018 16.41
+2
BUONcaffee
19. 11. 2018 16.42
+4
Sputnik
19. 11. 2018 15.54
+9
kako modra poteza. diplomatov pa še niso nagnali. ruskim pa tudi niso popustili. brez rusov na vzhodu gre v k vse kar je na zahodu
flatearth
19. 11. 2018 15.49
+18
Nemci "malo" zamujajo s prepovedjo vstopa mohamedancem,