Tujina

Nemirno v Nadžafu in Karbali

Bagdad/Washington, 05. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V spopadih med privrženci šiitskega radikalnega voditelja al Sadra in silami koalicije je bilo ubitih devet pripadnikov milice Mehdijeve vojske.

(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je sporočil al Sadrov pomočnik Ali Harza, naj bi spopadi v noči na sredo v Divaniji južno od Nadžafa potekali v središču Divanije, trajali pa naj bi večji del noči. Tiskovni predstavnik tega šiitskega klerika Ahmed al Hajbani pa je sporočil, da bodo privrženci Moktade al Sadra prekinili napade na ameriške vojake le, če se bodo ti umaknili v svoje oporišče na obrobju Nadžafa. "Spoštovali bomo prekinitev ognja, če se bodo ti umaknili v svoje oporišče," je zatrdil. Po njegovih besedah je al Sadr pripravljen privoliti v vrnitev iraške policije v Nadžaf in umik njegovih borcev z določenih delov širšega območja mesta. Na robu tega mesta, ki leži kakih 160 kilometrov južno od Bagdada, so se sicer minulo noč nadaljevali spopadi, danes pa je bilo iz njega slišati silovite eksplozije in strele. Iz severozahodnega dela mesta se je vil gost dim. O morebitnih žrtvah ne poročajo.

ZDA so presenečene nad uporom pripadnikov milic v Iraku (Foto: Reuters)
ZDA so presenečene nad uporom pripadnikov milic v Iraku (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V spopadih med privrženci al Sadra in silami koalicije je bilo v noči na sredo v krajih v okolici Nadžafa ubitih 16 Iračanov in en pripadnik koalicijskih sil. Najhujši spopadi so potekali v krajih Divanija južno od Nadžafa ter v Karbali severno od njega. Hajbani je pojasnil, da je do spopadov prišlo, ko so koalicijske sile poskušale zapreti urade al Sadrovega gibanja v teh krajih. Nočne racije proti privržencem al Sadra so potrdile tudi koalicijske sile. Al Sadr je sicer ob obisku svojih milic v kraju Kufa pri Nadžafu, kjer se skriva že več tednov, svojim privržencem zatrdil, da jih bo popeljal v mučeništvo.

Bush na arabski televiziji (Foto: Reuters)
Bush na arabski televiziji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Bush bo kongres zaprosil za dodatnih 25 milijard dolarjev, s katerimi bodo skušali urediti razmere in zaključiti operacije v Iraku in Afganistanu. Obljubiti pa bo moral, da pred novembrom, ko se bodo začele predsedniške volitve, ne bo zahteval niti dolarja več, so sporočili iz kongresnega sklada za pomoč.

Bush je v pogovoru za arabsko televizijo Al arabija povedal, da se bodo z Moktado al Sadrom skušali pogoditi, čeprav so si v zadnjem času prizadevali, da bi ga zajeli žibega ali mrtvega. "Menim, da bi moral Al Sadr pristati ne določene pogoje, saj so se iraški civilisti že pošteno naveličali njega in njegove vojske, ki v svetem mestu nenehno povzroča nemire," je bil prepričan Bush. "Iračanom se bo zagotovo uspelo pogoditi z njim," je še dodal. V današnjih spopadih naj bi po informacijah bolnišnice v Karbali umrli trije uporniki, umrl pa je tudi ameriški vojak, ko so šiitski skrajneži napadli nadzorno točko v bližini Karbale na jugu Iraka.

Na cesti južno od Bagdada so bili danes ubiti trije iraški civilisti, štirje pa ranjeni, ko je ob njihovem vozilu eksplodirala bomba. V kraju Mahmudija, prav tako južno od iraške prestolnice, pa so neznanci danes zjutraj ubili vodjo civilne obrambe na tem območju Hamzo Mustafo.

Powell presenečen nad intenzivnostjo iraškega upora

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

Ameriški državni sekretar Colin Powell je izrazil "presenečenje" nad intenzivnostjo iraškega upora proti ameriški okupaciji. "Mislim, da ni nihče pričakoval takšnega upora, kot smo mu priča danes," izjavil Powell. "Presenečen sem. Upor je večji, kot smo ga pričakovali," je dodal.

Kljub temu je Powell odgovornost za napad pripisal manjšemu številu Iračanov. Na vprašanje o razlogih za začetek vojne v Iraku pa je Powell zatrdil, da so vojno razglasili zaradi izbire in nujnosti. "Lahko bi se odločili, da ne gremo v vojno. A predsednik je dobro preučil razmere, preden se je odločil za vojno," je dodal Powell.

Blair o napotitvi dodatnih sil v Irak

Blair se bo za naslednjo potezo odločil po pogovorih z Washingtonom
Blair se bo za naslednjo potezo odločil po pogovorih z Washingtonom FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair je medtem povedal, da se London posvetuje z Washingtonom o morebitni napotitvi dodatnih sil v Irak. Pred tednom dni je Blair sicer dejal, da ZDA niso zaprosile za dodatne britanske enote, številni britanski časniki pa so poročali, da se ameriški predsednik George Bush zanima za britanske okrepitve, ki bi nadomestile vojake iz Španije, Dominikanske republike in Hondurasa, ki so se pred dnevi umaknili iz Iraka. "Kar se tiče dodatnih sil, ki bi lahko bile potrebne, se trenutno posvetujemo s koalicijskimi partnerji, torej tudi Američani," je dejal Blair na današnjem zasedanju spodnjega doma britanskega parlamenta.

Poljski vojaki pa v Iraku ne bodo ostali dlje, kot je potrebno. Izpolnili bodo svojo misijo in se iz Iraka ne bodo umaknili, je med današnjim obiskom v Veliki Britaniji zatrdil poljski predsednik Aleksander Kwasniewski. V Iraku je sicer trenutno nameščenih približno 2500 poljskih vojakov.

Kanadsko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da so v torek iraški uporniki v Bagdadu izpustili kanadskega državljana, ki so ga ugrabili minuli teden. Tiskovna predstavnica je še zatrdila, da si ministrstvo prizadeva za čim prejšnjo vrnitev izpuščenega Kanadčana.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0