Tujina

Aretacija Puigdemonta še podžgala protestnike

Berlin, 25. 03. 2018 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./K.H./STA
Komentarji
260

Nemška policija je na meji z Dansko prijela nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ko se je s Finske vračal v Belgijo. Njegov odvetnik pričakuje, da ga bodo pogojno izpustili. Škotska policija pa je sporočila, da se nekdanja katalonska ministrica dogovarja o predaji. Medtem se v mestih po Kataloniji znova zbirajo protestniki, napovedujejo tudi blokade cest.

Odstavljenega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki ga je danes prijela nemška policija, bodo v ponedeljek privedli pred sodnika občinskega sodišča. Kot je pojasnil namestnik generalnega tožilca Ralph Döpper, bo postopek služil izključno preverjanju njegove identitete.

Puigdemontov odvetnik Paul Bekaert je izrazil prepričanje, da bodo Puigdemonta pogojno izpustili na prostost.

"Vprašanje, ali gre gospod Puigdemont v pripor za izročitev, je v rokah višjega deželnega sodišča v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein," je še pojasnil. Dodal je, da bo o morebitni Puigdemontovi izročitvi španskim organom odločalo generalno tožilstvo.

Prijeli so ga, ko se je vračal s Finske

Puigdemonta je nemška policija prijela danes na počivališču nemške avtoceste številka 7 v bližini meje z Dansko. Kot je pojasnil njegov belgijski odvetnik Paul Bekaert, se je Puigdemont, ki se je vračal s Finske v Belgijo, odločil za avtomobil v upanju, da se bo tako izognil kontroli na letališčih.

Takole so Puigdemonta pripeljali v pripor v nemškem Neumünsterju.
Takole so Puigdemonta pripeljali v pripor v nemškem Neumünsterju. FOTO: AP

Policija v Kielu je pojasnila, da so Puigdemonta aretirali na podlagi evropskega pripornega naloga, in sicer ob 11.19. uri na nemški avtocesti številka 7 v zvezni deželi Schleswig-Holstein.

Puigdemont se je v Belgijo vračal s Finske, kjer je imel pogovore v tamkajšnjem parlamentu in v petek na univerzi v Helsinkih predavanje. Finska je sicer sporočila, da bo upoštevala španski zaporni nalog, a je očitno odločitev prišla prepozno.

Pristojnost za postopek v Nemčiji je v rokah generalnega tožilstva v omenjeni nemški zvezni deželi. Namestnik generalnega tožilca Ralp Döpper je potrdil, da trenutno preverjajo, kako dolgo lahko Puigdemont na temelju evropskega pripornega naloga ostane v priporu. Odločitev, ali bodo bivšega katalonskega predsednika odpeljali v zapor za izročitev bo po Döpplerjevih besedah "najverjetneje sprejeta šele jutri". Ostalih podrobnosti Döpper ni razkril.

Puigdemont naj bi bil ves čas pod drobnogledom španske obveščevalne službe. Ko se je odpravil s Finske proti Nemčiji, so španski organi s tem seznanili tudi schengenski informacijski oddelek nemških kriminalistov, ki je nato odločilne podatke posredoval deželni policiji.

Tudi tiskovna predstavnica Puigdemontove stranke Skupaj za Katalonijo Anna Grabalosa je dogodek potrdila. "Zgodilo se je, ko je prečkal dansko-nemško mejo. Z njim dobro ravnajo in njegov odvetnik je tam. To je vse, kar lahko povem," je dejala.

Carlesa Puigdemonta so pridržali v Nemčiji.
Carlesa Puigdemonta so pridržali v Nemčiji. FOTO: AP

Nekdanja katalonska ministrica se dogovarja o predaji

Škotska policija je medtem le nekaj ur po Puigdemontovi aretaciji sporočila, da se bivša katalonska ministrica Clara Ponsati, ki jo španske oblasti prav tako iščejo zaradi lanskoletnega spodletelega referenduma o samostojnosti Katalonije, dogovarja o pogojih za svojo predajo.

"Opravili smo številne preiskave, da bi jo izsledili in sedaj je z nami navezal stike njen zagovornik, ki pripravlja dogovor za gospo Ponsati, da bi se predala policiji," so sporočili s škotske policije.

V Kataloniji pozivi k protestom zaradi Puigdemontove aretacije

Katalonska gibanja in stranke, ki zagovarjajo samostojnost Katalonije, so danes pozvale k protestom zaradi aretacije nekdanjega katalonskega voditelja Puigdemonta v Nemčiji. V Barceloni so se že začele zbirati množice ljudi.

V Barceloni se protesti nadaljujejo.
V Barceloni se protesti nadaljujejo. FOTO: AP

V različnih katalonskih mestih tudi za prihodnje dni načrtujejo protestne pohode, prav tako naj bi pripravili blokade avtocest in glavnih prometnih povezav.

Katalonski poslanec skrajno leve stranke CUP Carles Riera je kritiziral "protidemokratično zatiranje španske države" in zahteval od Nemčije, "naj ne postane podaljšana roka španske represije in na svobodo izpusti Puigdemonta".

Nemške oblasti je kritiziral tudi poslanec Puigdemontove JxCat Quim Torra in prijetje Puigdemonta označil kot "odgovornost celotne Evropske unije".

V Kataloniji so že v petek pripravili demonstracije proti prijetju 13 vodilnih zagovornikov katalonske samostojnosti, ki ga je odredilo špansko vrhovno sodišče v Madridu.

Nasprotniki osamosvojitve aretacijo pozdravili

Albert Rivera, vodja španske desnosredinske liberalne stranke Ciudadanos, je medtem aretacijo pozdravil.

"Končno se je končal beg pučista. Oseba, ki je poskusila spodkopati evropsko demokracijo, se postavila nad demokratične zakone, ogrozila mirno sobivanje in zato zlorabila javna sredstva, ne more uživati svobode. Pravosodje je naredilo svoje delo," je na Twitterju zapisal Rivera.

Spomnimo

Španska vlada je Puigdemonta odstavila konec oktobra lani. Pred tem je potekal referendum o samostojnosti Katalonije, ki ga je Madrid označil za nezakonitega, ter odločitev o samostojnosti te španske pokrajine. Nemudoma po odstavitvi se je Puigdemont zatekel v Bruselj.

Španske oblasti so po odstavitvi katalonske vlade tudi prevzele upravljanje te avtonomne španske pokrajine. Na decembrskih regionalnih volitvah so nato znova zmagali zagovorniki neodvisnosti, ki imajo v katalonskem parlamentu večino. Ker Puigdemontu ob morebitni vrnitvi v Španijo grozi aretacija, je sprva želel voditi Katalonija kar iz tujine, nato pa se je odpovedal vnovični kandidaturi za predsednika Katalonije.

Špansko pravosodje z izdajo več zapornih nalogov proti vodilnim zagovornikom katalonske samostojnosti blokira sestavo nove katalonske vlade. Regionalni parlament v Barceloni je tako v soboto prekinil izvolitev Jordija Turulla za novega katalonskega predsednika, saj so ga dan prej prijeli. Ustavno sodišče je namreč že prej razsodilo, da mora biti kandidat fizično prisoten na volitvah.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Trorrent medtem vztraja pri volitvah. "Ne bom miroval, dokler vas ne vidim na svobodi," je sporočil svojim zaprtim kolegom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
25. 03. 2018 22.25
+1
Puždemon je borec za demokracijo ... ne morejo in ne smejo ga zapreti ...
zek
25. 03. 2018 21.49
-5
Vidim da nekateri očitno ne vedo ali nočejo vedeti! na referendum je bila volilna udeležba okoli 40 procentna in ZA odcepitev je glasovalo 87 odstotkov volivcev torej je referendum za odcepitev bojkotirali 60 ODSTOTKOV ljudi in če bi bil to navaden referendum na katerem bi odločali o gradnji nekega tira ali nuklearke OK vendar o tako pomembni odločitvi mora biti tako udeležba kot kasneje rezultat plebisitaten! No pa tisti ki se take zadeve lotijo kot politiki po tem ko so se odločili speljati odcepitev ne BEZIJO kaj če bi bežali tudi naši politiki ki so izpeljali odcepitev leta 1991??
Fifi 24
25. 03. 2018 21.52
+2
?? si plačan za friziranje podakov al samo zabit? Kot prvo v Kataloniji živi 35% Špancev torej ti težko glasujejo za Katalonce...Drugič: za osamosvojitev je glasovalo 65% skoraj vsi NE Španci In tretjič Udeležba je bila blizu 70%
Fifi 24
25. 03. 2018 21.54
+4
Ah da če že primerjaš z Slo me zanima kam bi se JJ zakopal v kleti cankarjevega doma, če bi bilo v Slo 35% Srbov če že primerjaš ne pa da jih je bilo v Slo ca 6%
Kollerik
25. 03. 2018 21.21
+3
Španska vlada spet dela napačne ukrepe! Takšne stvari se ne delajo na silo...fašistov v Madridu ni zgodovina nič naučila.
zek
25. 03. 2018 21.05
-5
Ko prebiram komentarje vidim da nekateri nimajo pojma o čem pišejo! Primerjati Slovensko odcepitev in odcepitev Katalonije ni realno ob Slovenskem plebiscitu je bilo več kot 80 odstotkov vseh volilnih upravičencev ZA odcepitev v Kataloniji pa je ZA odcepitev le okoli 40 odstotkov vseh volilnih upravičencev kar pomeni da je VEČINA za to da Katalonija ostane v okviru Spanije Vidim da nekateri poizkusate primerjati odcepitev Kosova no tudi tu je večina žal ZA neodvisnost mislim da nima smisla predvidevati koliko procentov bi bilo za če bi bil referendum danes 90 procentov ali več taka je danes realnost
srebrnibreg
25. 03. 2018 21.09
+6
Zakaj se Katalonija ne bi smela odcepiti Slovenija in Kosovo se je pa lahko? Zakaj je bil problem na Krimu kjer je večina tudi bila za odhod od Ukrajine?
Opazovalec2020
25. 03. 2018 21.31
+1
zek
25. 03. 2018 21.33
-3
Nihče ne pravi da se Katalonija ne sme odlepiti le VECINA MORA BITI ZA!? Kaj ne razumeš??
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 21.04
+7
Ne razumem zakaj so ga Nemci aretirali. Kaj imajo oni z Španijo????
zek
25. 03. 2018 21.07
+1
Upoštevajo pravo EU in priporni nalog! Kaj ni jasnega?
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 21.11
+8
zek
25. 03. 2018 21.35
-3
pravo EU ki smo ga z vstopom v EU sprejeli tudi mi
DeBill
25. 03. 2018 20.15
+7
a bodo nemci pol spet guernico bombardiral. a bo španska vlada spet pokazala pravi frankistično nacistični obraz ob boku z nemško? bi bil čas da to poljski piloti mal pokvarjo, kot so v ww2.
ROMELS
25. 03. 2018 20.03
+12
Takoj priznati Katalonijo kot samostojno in neodvisno državo.
korintos23
25. 03. 2018 20.52
-7
zek
25. 03. 2018 21.08
-3
JohnsonJohnson
25. 03. 2018 19.39
+15
haha, horde nezakonitih migrantov po celi Evropi divjajo sem in tja, zginjajo iz registerov, posiljujejo, vlečejo finančne podpore da lahk Slovenski delavec samo sanja o takih prejemkih, razbijajo, protestirajo proti sami ne vedo kom, mi pa enga kulturnega človeka, ki zastopa neko demokratično izvoljeno oblast, z vsemi razpoložljivimi silami in moznimi nalogi za aretacijo preganjamo po Evropi...
tali?ni tom
25. 03. 2018 20.03
+14
to je pač evropa! poglej kaka "smetana" jo vodi! juncker denimo pa podobni! folku se je odpililo in bruselj je ratal gnojna jama demokracije in svobode samoodločanja! naši polcaji bi ga tut prijeli in politiki na pladnju zanesli v španijo samo da bi ustregli zavojevalcem! so pa dokončno razkurili katalonce,zadeva bo prej ali slej eskalirala! o tem ni dvoma!
DeBill
25. 03. 2018 20.15
+2
njihov moto bi moral biti, vsi enaki, noben prišteven
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 19.26
+1
Kaj je sploh potoval?????? V Bruslju bi ostal.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 19.25
+5
Merklova ve?????
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 19.20
+3
Sploh ne vem zakaj so ga aretirali?????? A je prehitro vozil?????
Brakedirt
25. 03. 2018 19.22
+4
Policija v Kielu je pojasnila, da so Puigdemonta aretirali na podlagi evropskega pripornega naloga
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 19.16
+5
Dan upora proti okupatorju bodo Katalonci imeli jutri ali že danes?????
korintos23
25. 03. 2018 18.59
+4
Spodaj eden bolnik piše da se lahko tudi naša Primorska odcepi od Slovenije! Hahahaha
Adminjef
25. 03. 2018 19.05
+8
Zakaj pa ne? Lahko se tudi Štajerska in Pomurje odcepi..
+1
Ti si bolnik...Cersr hoče prodat luko Koper Madćarom...prav imajo...zakaj bi imeli Madćare kot lastnike👹😈👺👹😡🐙🐗🐸👽☠💀👻🤖🎃
korintos23
25. 03. 2018 19.06
+0
Seveda se lahko, samo nimamo dovolj prebivalcev da vlado sestavimo-jo! Hahahaha
Adminjef
25. 03. 2018 19.09
+4
Brakedirt
25. 03. 2018 19.23
-2
Adminjef
25. 03. 2018 19.35
+6
Ko se bo začelo dogajati to, kar se dogaja trenutno v Črni Gori bo Slovenija razpadla. Upam, da vam je to jasno..
acco98
25. 03. 2018 18.54
-4
Naj že nehajo s temi popadki odcepitve.
korintos23
25. 03. 2018 18.53
+12
Kak pri milem bogu na meji z Dansko? A tam imajo tudi kontrolo na meji in žično ograjo-žiletko?
korintos23
25. 03. 2018 19.00
+10
Na Švicarski meji kontrola, na avstrijski tudi, a niso Nemci v EU? Na Poljski meji je pa ni?
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 19.19
+3
Če je sodelovala španska tajna služba ga ni bilo težko prijet.
Ka pa mislis
25. 03. 2018 18.46
-16
Ce so nemci kaj prida in ce se drzijo zakonov, kar vemo da imajo najbolj postimano sistematizacijo na svetu, bi skoraj morali predati tega razdiralca spanskemu pravosodju. Lahko se jim mascuje kdaj v prihodnjosti ce ne bodo spostovali evropskih sodisc in prava.
korintos23
25. 03. 2018 18.54
+15
Adminjef
25. 03. 2018 18.45
-19
Končno so prijeli zdraharja. Saj sam ni vedel ali bi se odcepil ali ne. In lepo pooseblja problem Katalonije.. še sami ne vedo kaj bi, ker so razdeljeni na dva pola. Odlično za državljansko vojno, ki je špancem dobro znana..
korintos23
25. 03. 2018 18.55
+13
Tudi mi smo bil zdraharji, Hrvati, Kosovari, in še in še, a to pa ne šteje?
Adminjef
25. 03. 2018 19.07
-6
Gre za popolnoma drugo stvar. Pa še v ustavi smo imeli pravico do odcepitve, pa so nas kljub temu napadli..
jps28
25. 03. 2018 19.17
+6
Adminjef
25. 03. 2018 19.31
-6
Mogoče to, da je bila Jugoslavija federacija 6 narodov z totalitarnim komunističnim režimom.. še je treba kaj dodat? Če se Katalonija odcepi, izstopijo iz EU. Rabili bodo potni list za obiskovanje sorodnikov po Španiji. Sledi selitev gospodarstva, kar se že dogaja pa še se sploh niso odcepili haha. Tega si vsaj polovica kataloncev ne želi. Eno je lapanje, drugo pa je potem realnost..
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 18.42
+22
Nisem si mislil, da je Junker na strani Franka.
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 18.42
+22
resnicaosvobaja
25. 03. 2018 18.58
+15
prašek
25. 03. 2018 18.31
+17
Samo po eni strani podpiram njegovo prijetje in izročitev Španiji! Naj razložim : španska sramota se že predolgo vleče, treba je narediti konec!!!!! In najhitrejši konec bo, ko bo katalonsko ljudstvo stopilo na ceste ........ Upam samo, da ne bo preveč krvavo!!!!!
prašek
25. 03. 2018 18.33
+12
Upam,m da se bo zdaj kolesje zavrtelo! In to v dobro katalonskega naroda!!!!!!!
ServerAUTOMATIC
25. 03. 2018 18.34
+6
Ne bo nič krvavega. Nemcev se Španci bojijo. Zadnjo besedo bodo rekli Nemci in tudi odločili v korist Katalonije.
izpolni polje vzdevek
25. 03. 2018 18.14
-20
Odkar smo Slovenci v EU, ima vsaka hiša dva avta, številne televizorje in računalnike in telefone. Bi raje imeli Srbske ali Bosanske ali Ruske plače? Jaz ne. Zato podpiram Nemčijo in EU: ne tepi roke, ki te hrani!
korintos23
25. 03. 2018 18.20
+12
Že prej smo one šili po dolgem in počez!
nightifly
25. 03. 2018 18.24
+12
To velja za vas -ki ste hlapec -da vas mora svaba ravnati / Sposobnih in svobodnih ljudi ni treba hraniti -sami poskrbijo za to
no9
25. 03. 2018 18.26
+14
"dva avta, številne televizorje in računalnike in telefone" ... a ni žalostno kaj je postalo vodilo v življenju? Meni je.
METKA102
25. 03. 2018 18.41
+16
V času, ko je bila še Jugoslavija tudi v Nemčiji niso imeli toliko avtomobilov, niti lcd televizorjev, računalnikov in pametnih telefonov. Tehnološki napredek je naredil svoje, pa naj bo to v Nemčiji ali pa katerikoli drugi državi (spomnite se beguncev, vsi so imeli pametne telefone). Zato nima smisla, da primerjamo čase izpred 30, 50 let z današnjimi.
Ka pa mislis
25. 03. 2018 18.44
+11
prašek
25. 03. 2018 18.50
+4
Pred 30, 50 leti nisem imel nobenega kredita in danes nimam nobenega kredita!!!!!!!