Tujina

Nemško tožilstvo zavrnilo novo zahtevo za pripor Puigdemonta

Berlin, 22. 05. 2018 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein je zavrnilo novo zahtevo tožilstva za pripor odstavljenega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki čaka na odločitev o izročitvi Španiji. Tožilstvo je pripor znova predlagalo, ker da so od Madrida prejeli "nove informacije". Na podlagi teh pripravljajo tudi nov predlog za izročitev.

Carlesa Puigdemonta so na severu Nemčije priprli konec marca, ko je Španija zanj izdala evropski priporni nalog zaradi vloge pri izvedbi referenduma in razglasitve neodvisnosti Katalonije oktobra lani. Madrid mu želi med drugim soditi zaradi obtožb upora, za kar je zagrožena kazen do 30 let zapora.

A sodišče v Schleswig-Holsteinu je že 6. aprila Puigdemonta izpustilo iz pripora, saj je ugotovilo, da ga zaradi upora ne morejo izročiti Španiji. Še vedno pa sodišče ni sprejelo odločitve, ali naj ga izročijo zaradi obtožb zlorabe javnih sredstev.

Kot je danes sporočilo tožilstvo, so sicer od Španije prejeli nove informacije, med katerimi so tudi video posnetki, ki prikazujejo "nasilna dejanja nad špansko policijo", ki naj bi jih zagrešili neodvisnosti naklonjeni protestniki.

Carles Puigdemont do odločitve o izročitvi ne sme zapuščati Nemčije.
Carles Puigdemont do odločitve o izročitvi ne sme zapuščati Nemčije. FOTO: AP

Na podlagi teh posnetkov bi bilo po trditvi tožilstva mogoče upravičiti obtožbe upore, zaradi česar so 9. maja znova predlagali priprtje politika, saj da je sedaj tveganje, da bo poskusil pobegniti, večje. Pripravljajo tudi nov uraden predlog sodišču, naj odobri izročitev Puigdemonta Španiji.

Upor sicer v nemški zakonodaji ni opredeljen kot kaznivo dejanje, njegovega najbližjega približka, veleizdajo, pa sodišče ni prepoznalo kot ustrezno, saj da Puigdemontovih dejanj ni spremljalo nasilje.

Puigdemont glede na pogoje, ki mu jih je določilo sodišče, do odločitve o izročitvi ne sme zapuščati Nemčije in se mora enkrat tedensko javljati policiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
22. 05. 2018 17.12
+1
Nasilna dejanja nad špansko policijo? A so posnetke naredili v Holywoodu??? Pa tudi če bi bilo kakšno dejanje nad okupatorkso policijo nasilno, bi bilo povsem upravičeno in legitimno!