Tujina

Tesne volitve v Izraelu: Ganc poziva k vladi narodne enotnosti

Tel Aviv, 18. 09. 2019 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
12

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da čaka na objavo izidov predčasnih parlamentarnih volitev in je pripravljen na pogajanja o oblikovanju "močne, sionistične vlade". Njegov glavni tekmec Beni Ganc je pozval k oblikovanju "široke vlade narodne enotnosti".

Izidov volitev še niso objavili, vzporedne volitve pa kažejo na tesno tekmo med Benjaminom Netanjahujem in Benijem Gancem. Stranki izraelskega premierja  in njegovega tekmeca sta po skoraj vseh preštetih glasovih s torkovih parlamentarnih volitev povsem izenačeni in glede na izide ostalih strank se nobeni ne obeta možnost oblikovanja večinske vladne koalicije

Po zaprtju volišč v torek zvečer so izidi vzporednih volitev izraelskih medijev pokazali, da naj bi Netanjahujeva stranka Likud v 120-članskem knesetu dobila med 31 in 33 poslanskih sedežev, Modra in bela stranka pod vodstvom Ganca pa med 32 in 34.

Vzporedne volitve kažejo na tesne izide

Izraelska televizija Kanal 13 je ob tem danes objavila popravljene izide vzporednih volitev, ki kažejo, da naj bi levosredinski tabor dobil skupno 59 mandatov, desni tabor, na katerega se opira Netanjahu, 53. Netanjahujev Likud naj bi sam dobil 30 mandatov, Modra in bela stranka pa 32. Na tretjem mestu je s 15 mandati Združena arabska lista. Arabske stranke doslej niso izrekale podpore nobenemu od premierjev, a kot je danes napovedal njen vodja Ajman Odeh, bodo tokrat za premierja podprli Ganca, vendarle pa sami ostali v opoziciji.

Visoka volilna udeležba med izraelskimi Arabci je poskrbela za "preprečitev skrajno desne vlade", je še dodal Odeh, ki je na čelu skupne liste več arabskih strank. Te so na aprilskih volitvah nastopile ločeno in skupno zbrale deset mandatov.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah aprila letos se je ta televizija s svojimi vzporednimi volitvami najbolj približala končnemu rezultatu volitev.

Beni Ganc (drugi z leve) je pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti.
Beni Ganc (drugi z leve) je pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti. FOTO: AP

Netanjahu je pred tem v odzivu na izide vzporednih volitev svojim privržencev v Tel Avivu dejal, da bo njegov tabor v prihodnjih dneh začel pogajanja za vzpostavitev "močne sionistične vlade" in preprečil protisionistično vlado. Njegova omemba protisionistične vlade naj bi se nanašala prav na stranke izraelskih Arabcev, ki naj bi glede na vzporedne volitve postali tretja najmočnejša politična sila v izraelskem parlamentu.

Netanjahu je zaradi "političnih razmer" v Izraelu odpovedal udeležbo na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku prihodnji teden, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili viri v njegovem uradu. V preteklosti je Netanjahu v govorih na zasedanjih GS ZN običajno obtoževal Iran, da tajno razvija jedrsko orožje.

Ob robu zasedanja je imel Netanjahu med drugim predvideno dvostransko srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ta je prejšnji teden napovedal, da bosta govorila o nadaljnjih korakih v zvezi s sporazumom o medsebojni obrambi med tradicionalnima zaveznicama ZDA in Izraelom.

Ganc pozval k oblikovanju široke vlade narodne enotnosti

Združena arabska lista je že pred volitvami napovedovala, da bi lahko podprla Ganca za premierja, kar bi Netanjahuju onemogočilo, da bi dobil priložnost za sestavo nove izraelske vlade.

Ganc je medtem pozval k oblikovanju široke vlade narodne enotnosti. "Delali bomo na široki vladi narodne enotnosti, ki bo odsevala voljo ljudstva," je svojim privržencem v Tel Avivu dejal Ganc. Ob tem je poudaril, da je treba najprej počakati na objavi volilnih izidov.

"Svoje tekmece pozivam, naj se mi pridružijo, naj ob strani pustijo razprave in da skupaj delujemo za boljšo in pravičnejšo družbo za vse državljane Izraela," je še dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
19. 09. 2019 10.19
+0
Vidite to so težave volitev,..zmagaš in kaj? Ne moreš voditi, ker se moraš pogajat s poražencem, da sploh lahko vlado sestaviš,.logika?,..Zmagovalec volitev ima avtomatično 50% v parlamentu, to bi bila neka rešitev, razliko v procentih pa dela %.
jankomat
18. 09. 2019 21.06
+4
netanjahovc --skorumpiran,izvaja genocid nad arabci
Zmaga Ukrajini ...
18. 09. 2019 14.55
+2
Netanjahu je poskrbel za konec mirovnih pogajanj, posredno je s svojim hujskanjem kriv za atentat na Jicaka Rabina, nad Palestinci izvaja genocid, kriv je za razklanost Izraela, ... več kot očitno mu ni mar za mir in blagostanje lastnega naroda, ampak je prav po svečkarsko obseden z lastno večvrednostjo. Hkrati pa ima močno podporo vrha judovske ortodoksne cerkve. Hmmm,... močno spominja na enega našega političnega mrtvaka, ki mu prav tako ni uspelo sestaviti vlade, kljub zmagi na volitvah.
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 11.32
-2
Izraelci vsaj vedo kako se do arabcev obnašat, če nočeš da te požrejo.
korintos23
18. 09. 2019 12.20
+10
brezimenomir
18. 09. 2019 12.28
-3
Izraelci so bili tam pred Arabci. Od tam so jih izselili Rimljani leta 70, potem so prišli Arabci.
MASTERSS
18. 09. 2019 12.47
+3
tle so bli tudi prvi italjani zato še ne pomeni da nimamo pravic,,,
antilevi?ar
18. 09. 2019 12.48
+0
Enostavno ne drži. Abrahamovci še ne izraeliti so bili eno navadno nomadsko pleme v puščavi,.medtem, ko so okoli njih obstajale civilizacije. Spomnite se, da so bili sužnji faraonom. Do rimljanov je zelllooooo daleč še,.pa še to po prvi judovski vojni, ki je kulminirala z razsutjem jeruzalema leta 70,.ko so jih tudi rimljani imeli poln kufer,..
brezimenomir
18. 09. 2019 13.24
+1
Abraham je v Kanaan prišel iz Mezopotamije okoli 2000 pr.Kr. Od takrat do Vespazijana so bili Izraelci naseljeni tam. Pripadalo je pa različnim državam: Egiptu, Babilonu, Feniciji in na koncu Rimljanom.
Al83
18. 09. 2019 15.26
-2
Na našem ozemlju so bla pred slovani razna keltska plemena, ki so jih Rimljani po aneksirali. Po padcu Zahodnjega Rima so pa po moje najprej šli čez vizigoti po tem pa lombardi torej germanska plemena, ki so vladala nekaj časa italiji, dokler niso prišli nazaj Vzhodnji Rimljani-Bizantinci, pod Justianom II in Theodoro, ki pa niso dolgo ostali. Žide so pa res Rimljan naterali iz Judeje, ker so se tam preveč upirali in Rim ni imel živcev za njihove fore. Musliji so pa šele 700 let za tem prihamljali iz Arabije in začeli pobijati kristjane, žide, pogane in zoastrijance, ki pa so jih tudi iztrebili. Ko pa so obračunali z ljudstvi na bližnjem vzhodu pa so musliji napadli še evropo in indijo, kjer so naredili največji genocid v zgodovini človeštva, proti katerim se zdijo tudi dejanja Stalina in Maoja mila.
jg57
18. 09. 2019 16.13
+1
Faraoni so šli v maloro, Rimljani pa tudi, Izraelci so pa kar obstali. Čudno, a ne?
antilevi?ar
19. 09. 2019 10.16
+1
Ne ni čudno, kot država in narod jih ni bilo nikjer. Razpršili so se po svetu in kamorkoli so prišli so bile težave. Dokler 47 po zaslugi britancev ne dobijo kos zemlje na ozemlju drugih narodov (kar bo pripeljalo do večnega boja na bližnjem vzhodu), poročajo se med sabo, vzdržujejo svoj genetski zapis stabilen,.da zaradi tega so preživeli, pa ne bluzi, da so drugi pomrli, egipčani so legitimni nasledniki faraonov, ravno tako iranci mezopotamcev.