Tujina

Netanjahu obrnil ploščo: Ganca poziva k vladi narodne enotnosti

Tel Aviv, 19. 09. 2019 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
7

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dva dneva po volitvah, ki niso prinesle jasnega zmagovalca, svojega glavnega tekmeca Benija Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti. Kot je sporočil Netanjahu, bi raje oblikoval desno vlado, a glede na izide to ni mogoče.

"Pred volitvami sem pozival k oblikovanju desne vlade. Žal izidi volitev kažejo, da to ni mogoče. Ljudje se niso odločili za en blok. Posledično ni druge možnosti kot oblikovanje vlade enotnosti, tako velike, kot je mogoče," je v videoposnetku sporočil Benjamin Netanjahu.

Ganc večkrat pozival k vladi narodne enotnosti, a brez Netanjahuja

Benija Ganca je pozval, naj se še danes srečata in dogovorita o oblikovanju vlade, češ da nimajo pravice do še tretjih volitev letos.

Ganc se na poziv še ni odzval, je pa pred tem tudi sam večkrat pozval k vladi enotnosti. Ni pa jasno, ali bi privolil v tovrstno vlado, če bi bil v njej tudi Netanjahu, nad katerim visijo obtožbe korupcije.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obrnil ploščo in svojega glavnega tekmeca Benija Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti.
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obrnil ploščo in svojega glavnega tekmeca Benija Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti. FOTO: AP

Likud in ostale desne stranke, ki podpirajo Netanjahuja, so se strinjale, da bodo v morebitno koalicijo vstopale zgolj vse skupaj. Poleg tega je več članov Likuda javno povedalo, da ne obstaja nikakršna možnost menjava na njihovem čelu.

Dva dneva po že drugih parlamentarnih volitvah uradnih izidov še niso objavili, začasni izidi po 97 odstotkih preštetih glasov pa pripisujejo Netanjahujevi stranki Likud 31 sedežev v 120-članskem knesetu, Gancovi Modri in beli stranki pa 33. Upoštevaje vse zaveznike naj bi Netanjahuju uspelo sestaviti koalicijo iz 55 poslancev, Ganc pa ima podporo 57 poslancev, kar je v obeh primerih premalo za večino.

Izraelski predsednik bo naredil vse, da bo preprečil nove volitve

Pomembno vlogo pri sestavljanju vlade bi lahko odigral nekdanji obrambni minister Avigdor Liberman, čigar stranka Izrael Bejtenu je osvojila osem sedežev. Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu pa so s 13 sedeži postale arabske stranke, ki so na tokratnih volitvah nastopile na skupni Združeni listi.

Izraelci so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

Kot je danes dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin, bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve. Njegova naloga bo zdaj izbrati, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Predloge glede tega mu bodo predložile vse parlamentarne stranke.

Glede prihodnje vlade so svoje mnenje podali tudi nekateri vodilni palestinski politiki. Palestinski predsednik Mahmud Abas se je denimo izrekel proti vnovični vladi pod vodstvom Netanjahuja. Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je po drugi strani novinarjem zatrdil, da so se za pogajalsko mizo pripravljeni usesti s komerkoli na čelu izraelske vlade.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
19. 09. 2019 17.25
+4
Bibi,... nihče noče z njim v koalicijo, razdvaja narod, nad njim visijo hude obtožbe o korupciji,... podobnost z našim političnim mrtvakom je zgolj naključna.
MASTERSS
19. 09. 2019 15.59
+3
zakaj bi sam iztrebljal palestince ,če lahko skupaj...
Ka pa mislis
19. 09. 2019 14.40
+9
izrahelski fuhrer.
NPC24ur
19. 09. 2019 14.35
+10
Tazki zlocinec
ValterUdovernik
19. 09. 2019 13.46
+17
Mu tece voda v grlo.
korintos23
19. 09. 2019 13.39
+21
Netan…., sestavi vlado ker brez nje greš sedet! Kradeš kot sraka.
kakafonijaprava
19. 09. 2019 13.14
+21
v arest v haag, tak kot Miloševiča, tega Bibija!