Tujina

Šarec obžaluje, da je komisija sprejela politično odločitev

Zagreb/Bruselj, 22. 10. 2019 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.V./L.Š./STA
Komentarji
1083

Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, je v sprejeti oceni o izpolnjevanju schengenskih pravil in standardov v Strasbourgu sporočila Evropska komisija. "To je še en evropski uspeh Hrvaške," se je na odločitev komisarske ekipe odzval hrvaški premier Plenković. Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec pa obžaluje, da je komisija o tako pomembnem vprašanju odločala tik pred zaključkom mandata.

Odhajajoča Evropska komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja je danes obravnavala oceno pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje. Kot so sporočili, so sprejeli odločitev, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen. Pozitivno oceno Hrvaški je komisija danes v Strasbourgu objavila po zasedanju kolegija komisarjev v obliki sporočila. V njem države članice komisija poziva, naj ga "obravnavajo s ciljem integracije Hrvaške v schengensko območje".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pozivi slovenskih evropskih poslancev in slovenske vlade na čelu s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, naj omenjeno odločitev sprejeme nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen, tako niso naleteli na plodna tla. Kot v je v današnji oceni ugotovila komisija, je Hrvaška sprejela vse potrebne ukrepe, s katerimi je izpolnila pogoje za polno izvajanje schengenskih pravil in standardov, med drugim za učinkovito upravljanje zunanje schengenske meje. Pri tem poudarja, da si bo morala Hrvaška še naprej dosledno prizadevati za izvajanje vseh tekočih ukrepov, zlasti na področju upravljanja zunanje meje, da bi zagotovila izpolnjevanje teh pogojev tudi v prihodnje. 

Komisija je oceno sprejela po skoraj štiriletni evalvaciji izpolnjevanja meril, je na novinarski konferenci v Strasbourgu poudaril evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos. "Danes čestitamo Hrvaški za njeno delo," je dejal in poudaril, da je zdaj na vrsti Svet EU, da sprejme soglasno odločitev. Hrvaška pa mora zagotoviti, da bo pogoje še naprej izpolnjevala in izvajala ukrepe, še zlasti na meji z BiH, je poudaril.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaška prizadevanja je pozdravil tudi predsednik komisije Juncker. "Hrvaški dajem priznanje za njeno vztrajnost in prizadevanja, ki jih je vložila za izpolnjevanje vseh meril za pridružitev schengenskemu območju," je povedal. Kot je še poudaril, verjame, da bodo države članice storile prave korake, da Hrvaška kmalu postane polnopravna članica schengenskega območja. 

Današnje sporočilo potrjuje, da je Hrvaška sprejela tudi potrebne ukrepe za izpolnitev pogojev upravljanja zunanje meje

Komisija je v sporočilu tudi potrdila, da Hrvaška še naprej izpolnjuje zaveze iz pristopnih pogajanj, povezane s schengenskim pravnim redom, na področju sodstva in spoštovanja temeljnih pravic. Kot že rečeno, je Evropska komisija oceno sprejela na podlagi rezultatov postopka ocenjevanja o izpolnjevanju meril schengenskega pravnega reda, ki se je začel leta 2016.

Medtem ko je komisija že pred tem pozitivno ocenila in potrdila polno izvajanje schengenskih pravil na področju varstva podatkov, policijskega sodelovanja, skupne vizumske politike, schengenskega informacijskega sistema (SIS), orožja in pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, pa današnje sporočilo potrjuje, da je Hrvaška sprejela vse potrebne ukrepe tudi za izpolnitev pogojev za izvajanje schengenskih pravil pri upravljanju zunanje meje. "Hrvaška si bo morala še naprej prizadevati za zagotavljanje doslednega izvajanja vseh tekočih ukrepov na tem področju", je poudarila komisija. 

Avramopulos: Schengenska evalvacija ni zadevala vprašanja slovensko-hrvaške meje

Glede opozoril iz Slovenije, da odločitve ne bi smela sprejemati odhajajoča komisija tik pred iztekom mandata, je Avramopulos danes potrdil, da je komisija prejela pismo evropskih poslancev iz Slovenije. "Razumem, da skrbi obstajajo. Vendar je naša ocena jasna in temelji na dolgi in zelo objektivni presoji," je poudaril in dodal, da so tehnični pogoji za vstop v schengen enaki za vse države.

Slovenski evroposlanci so se na odločitev Bruslja, da Hrvaška izpolnjuje tehnična merila za vstop v schengensko območje, odzvali različno. Večinoma obžalujejo, da je o tem odločala sedanja komisija, poslanca iz vrst SDS pa zaupata oceni.

Podobno je odgovoril na vprašanje, ali poziv komisije Hrvaški k nadaljnjim prizadevanjem pomeni, da Hrvaška ni stoodstotno pripravljena na vstop v schengensko območje. "Hrvaške oblasti so zelo odzivne, vedo, da bo imela Hrvaška od trenutka, ko bo postala članica schengna, tako pravice kot obveznosti. Ena od teh obveznosti je, da varuje skupno zunanjo mejo," je poudaril komisar.

V zvezi z različnimi stališči, ki naj bi bila izražena na kolegiju komisarjev, pa je dejal, da je najpomembneje, kakšen je rezultat po razpravi – in ta je jasen.

Kot je pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje, schengenska evalvacija ni zadevala vprašanja slovensko-hrvaške meje, saj bo to notranja meja, ko bo Hrvaška v schengnu. Kot je dejal, razume vprašanja glede slovensko-hrvaškega spora o meji, vendar ponovil, da komisija teh postopkov ne komentira: "Jasno je, da je to bilateralno vprašanje, ki ni povezano z izvajanjem schengenskih pravil s strani Hrvaške."

Avramopulos je prepričan, da se bo schengen še okrepil z vstopom Hrvaške, pa tudi Bolgarije in Romunije. Ti dve državi sicer na vstop kljub oceni komisije, da izpolnjujeta tehnične pogoje, čakata že vrsto let.

"Čas je, da se vrnemo k normalnemu delovanju schengna," je dejal Avramopulos glede izvajanja nadzora na notranjih mejah s strani nekaterih članic unije. "Če se bo schengen sesul, bo to začetek konca Evrope, kot jo poznamo. To razumejo vse vlade," je poudaril komisar, ki naj bi dobil zagotovila, da se bo notranji nadzor kmalu končal.

Šarec: Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška izpolnila vse pogoje

Premier Šarec je v odzivu na današnjo odločitev Evropske komisije izpostavil, da obžaluje, da je komisija o tako pomembnem vprašanju odločala tik pred zaključkom mandata in sprejela politično odločitev. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška v nadaljevanju izpolnila vse pogoje, tako tehnične kot pravne vključno s spoštovanjem vladavine prava, za vstop v schengenski prostor," so zapisali v kabinetu premierja. Kot so še poudarili, mora Hrvaška izkazati sposobnost učinkovitega varovanja zunanje meje in s tem zagotavljanja varnosti celotne EU.

Premier Šarec obžaluje, da je Evropska komisija sprejela politično odločitev.
Premier Šarec obžaluje, da je Evropska komisija sprejela politično odločitev. FOTO: AP

Po Šarčevi oceni čakajo Hrvaško še številne aktivnosti, da bo tudi sposobna zagotoviti trajno učinkovito upravljanje zunanjih meja EU in tako v celoti izpolniti zahtevane tehnične kriterije.

"Mi smo že povedali, da če bo odločitev politična, potem bo tudi Slovenija ravnala politično, in tako, kot je v interesu Slovenije," pa je Šarec povedal v Cankarjevem domu ob robu podelitve nagrad slovenska gazela, ki jih družba Dnevnik podeljuje uspešnim slovenskim podjetjem.

Iz tega, kar zdaj vemo, je razvidno, da se je komisija kljub pripombam odločila, da bo na koncu mandata dala to na dnevni red, kar se nam zdi sporno, je še povedal premier. Glede na to, da se te stvari delajo na daljši rok, bi bilo primerneje, da bi se s tem ukvarjala nova komisija, je dodal. Ampak tako so se odločili, je še povedal.

Glede izpolnjevanja tehničnih kriterijev pa je Šarec v Cankarjevem domu povedal, da "nas to malo skrbi". "To, da smo letos imeli že 12.000 nezakonitih migrantov, ki smo jih potem vrnili na Hrvaško, pomeni, da od nekje prihajajo in da je meja med BiH in Hrvaško prepustna. In zato ne vem, če se bo to z morebitnim vstopom v schengen kar čez noč spremenilo," je poudaril.

Povedal je še, da današnja zelena luč Evropske komisije še ne pomeni, da bo že jutri v območju schengna. "To je prvi korak. Do končne odločitve, do tega, ko se bo res odločalo, ali bo šla Hrvaška v schengen ali ne, je pa še kar nekaj časa," je dodal.

Plenković: To je še en evropski uspeh Hrvaške

Odločitev komisije je pred domačimi novinarji komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković"Danes je pomemben dan. To je še en evropski uspeh Hrvaške," je dejal in pohvalil angažma ministrstev za zunanje in evropske zadeve ter pravosodje. "Cilj politike te vlade je, da Hrvaška postane del globjega konteksta evropskega povezovanja. Dve področji, na katerim delamo, sta schengen in vstop v območje evra," je po poročanju Dnevnika.hr poudaril Plenković.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je napovedal, bodo zdaj sledile aktivnosti na ravni stikov z državami članicami. Sprva bo komunikacija stekla prek schengenskega odbora. "Pred nami v vrsti sta Bolgarija in Romunija. Z današnjim priporočilom komisije smo naredili korak naprej, da ulovimo omenjeni dve državi. Delali smo predano, delali smo potiho, in kar je najpomembnejše, dosegli smo rezultat," je dodal.

Ob tem Plenković ni želel špekulirati o dokončnem datumu vstopa v območje schengna, vendar je dejal, da "ni realno", da Hrvaška v schengensko območje vstopi med predsedovanjem EU. Z današnjo odločitvijo komisije so po njegovem prejeli potrditev, da "smo pripravljeni""O dinamiki pridruževanja schengnu se bomo zdaj pogovarjali z vsemi državami članicam," je poudaril in dodal, da bodo dileme nekaterih članic o določenih vprašanjih in kriterjih reševali z dialogom, pri čemer je imel v mislih tudi našo državo, ki ima jasne zadržke do vstopa Hrvaške v schengensko območje. 

Andrej Plenković ni želel špekulirati o datumu vstopa Hrvaške v območje schengna.
Andrej Plenković ni želel špekulirati o datumu vstopa Hrvaške v območje schengna. FOTO: AP

Bulčeva: Sedaj je za končno odločitev potrebno soglasje v Svetu EU

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je po današnji odločitvi Evropske komisije, da Hrvaška izpolnjuje tehnična merila za vstop v schengensko območje, spomnila, da je to poročilo le eden od korakov za vstop v schengen. V izjavi za medije je še ocenila, da je pred morebitno širitvijo schengna treba zagotoviti, da bo deloval v celoti in popolno.

To stališče je Bulčeva predstavila tudi na današnjem kolegiju komisarjev. Kot je zapisala v izjavi, je med drugim izpostavila tudi dejstvo, da schengensko območje, kakršnega poznamo danes, ne deluje v celoti. "Še vedno imamo šest schengenskih držav – Norveška, Švedska, Danska, Nemčija, Avstrija in Francija –, ki ohranjajo mejne preglede znotraj schengenskega območja, vključno na meji med Avstrijo in Slovenijo," je opozorila.

Komisarka meni, da bi morala končna ocena upoštevati tudi napredek, ki ga je treba doseči na področju migracijske politike, varovanja zunanjih meja, vladavine prava in dobrososedskih odnosov.

"Sedaj je za odločitev, da Hrvaška vstopi v schengensko območje potrebno soglasje v Svetu EU," je še poudarila Bulčeva. Zadnjo besedo bodo tako imele države članice, tudi Slovenija, ki bodo na osnovi tehničnega poročila odločile, kako naprej.

Glede vstopa Hrvaške v schengen Slovenija ni edina s pomisleki

Glede hrvaške pripravljenosti naj bi bilo poleg Slovenije skeptičnih več članic, med njimi Nizozemska, Nemčija in Francija. Ključni pri tem so migracijski in varnostni izzivi, zaradi katerih več članic Unije, med njimi Nemčija, Francija in Avstrija, še vedno izvaja nadzor na notranjih mejah v schengenu. Dokler se ne zagotovi normalnega delovanja schengena, tudi ni pričakovati njegovega širjenja.

Zelene luči za vstop Hrvaške v schengen po neuradnih napovedih ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Romunija in Bolgarija tako kljub pozitivni oceni komisije na vstop v schengen čakata že več kot osem let.

Bo Hrvaška prehitela Romunijo in Bolgarijo, ki na vstop v schengen čakata že več let?
Bo Hrvaška prehitela Romunijo in Bolgarijo, ki na vstop v schengen čakata že več let? FOTO: Shutterstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1083)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
25. 10. 2019 13.01
+1
Ha ha!obzaluje politicno odlocitev!kaksno pa on in ostali sprejemajo v slovenskih podjetij!!
prolek
23. 10. 2019 19.22
+5
Enkrat izdajalci, vedno izdajalci-predsednik stranke, ki vleče ideologijo od medvojnih izdajalcev, se je pred leti dogovarjal z kriminalcem Sanaderjem za obmejne incidente, danes so pa njegovi sektaški poslanci glasovali proti naši državi in v korist Hrvaške, ki tudi ne zna prekiniti s svojo kolaborantsko preteklostjo...take so nekoč postavili pred zid.
Klotilda H
23. 10. 2019 18.30
+3
naši niso hoteli nastavljati zadnjice in rezultat je tu!!
minkica91
23. 10. 2019 18.03
-2
teh naših politikov pa bolje, da jih ne bi bilo. Seveda je vse politika, g. Šarec. Tudi to je politika, da ste vi prišli na oblast, kako pak, zaradi znanja, zaradi sposobnosti zagotovo ne.
RdecaZvezda
23. 10. 2019 17.40
+1
To se pravi,da so Slovenski evro poslanci v Bruslju samo za ukras,če Slovenija ne dovoli dokler niso rešena mejna vprašanja ne more nobena komisija tega potrditi,treba se je postavit ODLOČNO in peljat svoje prepričanje,tako kot delajo hrčki.
andisej1
23. 10. 2019 15.34
-1
ha ha pa smo tam volk sit koza cela
andisej1
23. 10. 2019 15.32
+1
včasih so rekli vse se d a dobit, pridobit samo ponudit moraš znati
ecnarf
23. 10. 2019 14.28
-5
Če samo obžaluje se pravi da ni naredil nič da so kockarje sprejeli v shengen
ecnarf
23. 10. 2019 14.29
-6
bolje da greš afne guncat na veselice g. tišlr
korintos23
23. 10. 2019 15.04
+9
Tvoji so bili za to, tvoji, Tomčeva in Zverina.
zajebant2
23. 10. 2019 12.45
-10
čim prej hr v šengen, da se bom jaz lahko brez zastojev na meji vozil na svoj vikend v istri
srebrnibreg
23. 10. 2019 13.12
+11
korintos23
23. 10. 2019 15.04
+7
LazniviZares
23. 10. 2019 12.42
-6
No sedaj pa lenivce comprej ven iz kletk dovolj jim je bilo garanja z vohanjem osebnih izkaznic in podreti mejne prehode da nas vikendasev ne bodo vec ovirali na poti proti nasim vikendom v prelepi istri in kvarnerju.
RdecaZvezda
23. 10. 2019 17.43
+3
Baje bo prišlo na Hrvaškem,do novih obdavčitev nepremičnin,posebno vikendov,oljla.
jg57
23. 10. 2019 12.13
-14
Še en fantastičen dan, a ne levaki?
piljan
23. 10. 2019 12.29
+12
Ti svečko odličen,vsaj pri nas topli sonček sije.V noriškem megla?
jg57
23. 10. 2019 12.48
-3
srebrnibreg
23. 10. 2019 12.59
+9
Sedaj ti bodo pa levaki krivi, ker vi janšisti rajši izdate našo državo in nas državljane pa glasujete za Hrvaško ne za Slovenijo. Pokvarjenci izdajalski dvolični.
RdecaZvezda
23. 10. 2019 17.48
Končno je itak vseeno saj ni veliko več našega,naj imajo še nas bi prodali samo,da bi radi še prej pokradli privarčevan denar od ljudi,gotovi smo.
srebrnibreg
23. 10. 2019 11.04
+10
Tudi Milan Zver (EPP/SDS) poročilo Evropske komisije sprejema. "Verjamem, da so v zadnjih štirih letih temeljito nadzorovali, izvedli monitoring na tem področju, da ocene držijo, da je Hrvaška sprejela ukrepe, ki zagotavljajo ustrezno upravljanje z južno mejo," je povedal za slovenske medije in dodal, da ne verjame, da je slovenska vlada naredila boljšo analizo. ......................Še enkrat v dokaz kakšne izdajalce imamo pri nas in tu se podporniki teh izdajalcev imajo za velike Slovence. Malo jutri.
PredsednikPepe
23. 10. 2019 11.36
+4
Janša napenja vse sile, da bi se polastil oblasti. In njegovi podrepniki, vključno z Zverom in Tomčevo, seveda.
antikomi
23. 10. 2019 11.52
+0
Že spet so te izdali, te mora folk zelo sovražit, kar pa me niti ne čudi.
Volga Malek
23. 10. 2019 11.56
-3
kolki nick je ze to @srebrnibreg najbolj specialna nicka od stonicknega vertex in oni brakedirt, kjer glumi Bavarca" 🤣🤣🤣
srebrnibreg
23. 10. 2019 12.11
+5
Kaj sploh vidva izdajalca hočeta povedati? Pravzaprav dva nicka in ista oseba katera druge po sebi sodi. Še pluse si natolči kot ponavadi, ker ti drugi nočejo.
Volga Malek
23. 10. 2019 12.15
-1
jg57
23. 10. 2019 12.16
-4
PredsednikPepe, a hočeš povedati, da levakov oblast sploh ne zanima.
srebrnibreg
23. 10. 2019 13.00
+4
Saj ve, da jpčeš, ker vas odkrijem in razkrije. Bodi pošten kot mi pa ti ne bo potrebno jokati.
Volga Malek
23. 10. 2019 13.06
-3
PredsednikPepe
23. 10. 2019 14.43
+5
Oblast zanima vse po vrsti, ampak Janša je v tem prvak. In najbolj nesramen.
Volga Malek
23. 10. 2019 15.10
-5
@srebrni spet odkrivas toplo vodo 😂 vidis stvari ki jih sploh ni kot paranoja. Sentijka, stonicki kaj bo se ven prislo 😂
happyrainbow
23. 10. 2019 10.43
+7
Mene zanima odgovor na vprašanje: "Kdo v EU je največji luzer?"
srebrnibreg
23. 10. 2019 10.49
+9
Po mojem tisti kateri z ene strani zagovarjajo prihode migrantov z druge strani so si pa zaprli meje zaradi njih in imajo na veliko kontrole na svojih mejah.
Volga Malek
23. 10. 2019 11.57
-3
@antikomi hahaha zadeli bistvo :D s tem se tudi sama strinjam "najbolj specialna nicka od stonicknega vertex in oni brakedirt, kjer glumi Bavarca" 🤣🤣🤣
zajebant2
23. 10. 2019 12.42
-1
srebrnibreg
23. 10. 2019 10.43
+6
Stonickni nekdanji bodičasti se je pa s svojo miniaturno pokvarjeno in izdajalsko združbo izgleda malo umiril. Ni njegovega lajnanja pod stoterimi nicki in njegove priležnice ter ponarejanja sebi plusov. Sedaj, ko smo jih odkrili, da so še vedno izdajalci naše domovine in naroda tako kot že od leta 41. Namesto, da bi dvignili v Bruslju roko za Slovenijo so rajši za Hrvaško. Enkrat izdajalec vedno izdajalec.
antikomi
23. 10. 2019 10.49
-3
Kar pa za tebe stonicknega ne moremo reč, včeraj sem že mislil, da te bo kap, si delal s polnimi obrati🤣🤣🤣
antikomi
23. 10. 2019 10.51
+1
A sploh veš kaj si pisal in kako smo se smejali iz tebe in tvoje histerije?
srebrnibreg
23. 10. 2019 10.53
+7
To ti je vse kar premoreš v svojo obrambo, da druge obtožuješ na osnovi svojih svinjarij? Daj spet bluzita oba ježkova pod stoterimi nicki in si ponarejajta pluse. kako te ni sramota prilezti na portal sedaj, ko ste se spet izkazali izdajalci naše domovine in našega naroda.
RupniK
23. 10. 2019 10.57
-4
Včeraj si se hvalil, da ti je vseeno za pluse in minuse, danes jih pa nenehno omenjaš in se sam sebi smiliš. Levaška dvoličnost res ne pozna meja.
antikomi
23. 10. 2019 10.58
-4
Ne ne ježek, en drugi tvoj stari znanec😁😂🤣
antikomi
23. 10. 2019 10.59
-4
Te pa res mora folk sovražiti, da te stalno izdajajo stonickni, kar me pa niti ne čudi, kaki trol si.
srebrnibreg
23. 10. 2019 11.01
+5
Rupnik, če nisi opazil ti razložim glede plusov in minusov. Ne pišem o plusih in minusiv v mojih postih, ker mi je figo mar za ene in druge ampak pišem o tem kako si nekateri janšisti SEBI ponarejajo pluse v nenormalne številke, ker s tem hočejo dokazati češ koliko podpornikov imajo. Še enkrat Pišem o sektaških prevarantih ne o sebi.
antikomi
23. 10. 2019 11.19
-4
Ti nimaš nič podpormikov, da bi ti pluse dajali?za minuse mi je jasno, glede na to kali trol si.
srebrnibreg
23. 10. 2019 11.30
+5
Sem ti že povedal, da mi dol visi tako za pluse kot za minuse, če pa že omenjaš trole zaradi tega bi brez ponarejanja sebi plusov vi janšisti bili še večje ničle kot ste sedaj. Mimogrede koliko plusov sem jaz dobil brez ponarejanja in ti sem v plusu za kakšen milijon. Pluse si ponarejajo samo tisti kateri z besedami niso sposobni potrditi svojega mišljenja, ker jim je zanič.
antikomi
23. 10. 2019 11.39
-5
Saj si pa stiskaš pluse iz tvojih stonicknih računov.
Volga Malek
23. 10. 2019 12.00
-2
Volga Malek
23. 10. 2019 12.01
-1
Klotilda H
23. 10. 2019 10.11
+7
naši niso hoteli nastavljati zadnjice in rezultat je tu!!
mackintosh
23. 10. 2019 10.37
+5
dva sta nastavila. res pa da ta dva nista naša.
PredsednikPepe
23. 10. 2019 11.44
+6
Plenkovič obišče papeškega nuncija v Zagrebu in vpraša, če bi ga papež sprejel v avdienco. Nuncij:" Seveda, šefa tako pomembne države bi zagotovo sprejel. Moram vas pa opozoriti, da boste morali pred papežem na kolena. Boste to mogli?" Plenkovič: za našo Lepo vse!" Nuncij:"Poljubiti mu boste morali Roko. Vendar ima papež na roki zelo grd izpuščaj. Boste zmogli?". Plenkovič: "Oh, v primerjavi z Junckerjevimi hemeroidi bo to zame mačji kašelj!"
antikomi
23. 10. 2019 10.01
+0
Stonickni, kaj si ugotovil po dvodnevnem nabijanju, a bodo hrvati prišli v šengen? A so te spet izdali?
Volga Malek
23. 10. 2019 12.04
-1
@antikomi stonicki caka verjetno da dobi navodila po usb kljucku a ve kaj pisat o resevanju vojaka Marjana, sirote Jerice itd. 🤣🤣🤣
Borut Stari
23. 10. 2019 09.59
-4
Šarec bo enostavno danes razumel razliko med globalno pomembno politiko in tam neko politiko lokalnega pomena. Osnovna razlika je delati se pametnega in biti pameten.
Kollerik
23. 10. 2019 12.32
+3
in ravno ti o pameti (pingo in sendvič, press)...
hotchilipoper
23. 10. 2019 09.45
-3
Romunijo in bolgarijo ne smejo sprejet v šengen,ker bo vse imetje evrope čez noč preseljeno tja
poneumljanje
23. 10. 2019 10.01
+4
Kaj pa ima premoženje skupnega s Shgengenom. Malo razgledanosti ne škoduje !
dejannovak
23. 10. 2019 09.35
-1
Meni se pa zdi za slovenski narod načeloma boljše, da je Hrvaška v Schengenu, kot nasprotno. In tudi naša mati EU je takega mnenja. Vsaj dokumentov na mejah ne bo treba kazati. Šarca pa razumem in pepričan sem, da sam to dobro ve, da je ob takih priložnosti dobro malo popihat na dušo tistemu delu volilnega telesa, ki razpolaga z veliko ksenofobije (npr. sovraži muslimane in o tej religiji ne ve ničesar), je praviloma nizko- oziroma neizobraženo in veliko časa preživi po bifejih. Moje skromno mnenje seveda, vse spoštovanjem vsem.
poneumljanje
23. 10. 2019 10.03
+6
Se strinjam, ampak treba je spoštovati arbitražo in vse ostale dogovore, potem pa ja !
Mich Diam
23. 10. 2019 09.26
+9
tako kot so na hrvatje obrnili hrbet pri arbitraži, jim mi lahko to vrnemo!
PredsednikPepe
23. 10. 2019 11.47
+3
Vrnimo. Ko bodo UVELJAVILI razsodbo arbitražnega sodišča, jih spustimo!
Kollerik
23. 10. 2019 16.12
+3
se strinjam, naj se jim vrne dvoličnežim lažnivim