Tujina

Newyorčani bežijo pred republikanci

New York, 24. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Newyorčani se bodo poskušali izogniti zapletom ob konvenciji republikanske stranke. Bolj kot teroristov se bojijo demonstrantov.

Madison Square Garden, prizorišče konvencije (Foto: Reuters)
Madison Square Garden, prizorišče konvencije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Republikansko konvencijo v velemestu, ki je tradicionalno naklonjeno demokratom, bodo spremljali najstrožji varnostni ukrepi v zgodovini političnih shodov.

Policisti v New Yorku že vadijo strogost. Bolj kot teroristov se 'bojijo' domačih demonstrantov.
Policisti v New Yorku že vadijo strogost. Bolj kot teroristov se 'bojijo' domačih demonstrantov. FOTO: Reuters

Spomini na 11. september pred tremi leti so še sveži in mnogi se bodo raje umaknili zaprtim ulicam, gneči v prometu in policijskim preiskavam, posebej v okolici dvorane Madison Square Garden, kjer bo od 30. avgusta do 2. septembra potekala konvencija ameriške republikanske stranke, ki bo za predsedniško volilno tekmo tudi uradno nominirala sedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha.

Mnoga podjetja v osrednjem delu Mannhattana so delavcem svetovale, naj ves teden delo raje opravljajo doma.

Nekateri prebivalci Mannhattna pa so poskušali s konvencijo tudi zaslužiti. Predvsem z oddajo stanovanj republikanskim delegatom. "Ni vam treba biti republikanec, da bi živeli kot eden izmed njih," sporočajo v oglasu, ki zahteva 6.000 dolarjev za najem stanovanja, očitno v prepričanju, da republikanci ne trpijo za pomanjkanjem denarja.

'Teroristi ne napadejo, ko smo nanje pripravljeni', pravi eden od policijskih uslužbencev
'Teroristi ne napadejo, ko smo nanje pripravljeni', pravi eden od policijskih uslužbencev FOTO: POP TV

Mestna oblast pričakuje, da bo konvencija pritegnila kakšnih 50 tisoč obiskovalcev, za varnost udeležencev in prebivalcev pa bo skrbelo 20.000 policistov in varnostnikov. Približno dva in pol na vsakega obiskovalca. Tolikšna varnost pa seveda zahteva veliko denarja. Mesto New York bo za to plačalo 26 milijonov, ameriški Kongres pa 50 milijonov dolarjev. Sicer pa se bolj kot teroristov bojijo domačih demonstrantov. "Pripravljamo se na teroriste, menimo pa, da bodo glavni problem anarhisti," je dejal eden izmed policijskih uslužbencev. "Teroristi ponavadi ne napadejo, ko smo nanje pripravljeni," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3