Tujina

'Ni boljšega dogovora za ta nori brexit'

Bruselj, 19. 11. 2018 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sedemindvajset članic EU enotno podpira osnutek ločitvenega sporazuma z Združenim kraljestvom, je v Bruslju poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Odprto ostaja vprašanje, za koliko časa bo mogoče podaljšati prehodno obdobje. Britanska premierka Theresa May pa je zatrdila, da bo ločitveni sporazum Britancem v celoti omogočil nadzor nad priseljevanjem državljanov iz članic EU.

"Zadovoljen sem, da so ministri danes podprli celoten sveženj," je dejal Michel Barnier po izrednem ministrskem sestanku sedemindvajseterice o brexitu. Ob tem je pojasnil, da se bo še treba dogovoriti, za koliko bo mogoče podaljšati prehodno obdobje. Pogovori pogajalcev sedemindvajseterice in britanske strani se sicer nadaljujejo, osredotočeni so na politično izjavo o prihodnjih odnosih, ki bo odprla vrata pogajanjem o prihodnjem partnerstvu, je še poudaril Barnier.

"Zadovoljen sem, da so ministri danes podprli celoten sveženj," je dejal Michel Barnier po izrednem ministrskem sestanku sedemindvajseterice o brexitu.
"Zadovoljen sem, da so ministri danes podprli celoten sveženj," je dejal Michel Barnier po izrednem ministrskem sestanku sedemindvajseterice o brexitu. FOTO: AP

"Sedaj je bolj kot kdaj koli pomembno, da ostanemo mirni," je pozval Barnier in poudaril, da je treba ohraniti osredotočenost na potrebo po urejenem izstopu Združenega kraljestva.

"Prvi težaven korak je opravljen," pa je dejal avstrijski minister za evropske zadeve Gernot Blümel, ki je vodil zasedanje, ker njegova država v drugi polovici leta predseduje Svetu EU. Avstrijec je ob tem izpostavil, da je izjemno pomembno ohraniti enotnost vse do konca. "Ločitev ni nikoli lahka, je pa vedno bolje, če je prijateljska," je še dejal in spomnil, da se končuje težaven 45-letni zakon.

'Ni boljšega dogovora za ta nori brexit' 

Dogovor na mizi je najboljši možen, so danes v Bruslju poudarjali ministri. Ni boljšega dogovora za "ta nori brexit", je na primer komentiral luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, ki meni, da je v interesu vseh, da se ta dogovor tudi udejanji.

"Ločitev ni nikoli lahka, je pa vedno bolje, če je prijateljska," je povedal Avstrijec Gernot Blümel in hkrati poudaril, da se končuje težaven 45-letni zakon.
"Ločitev ni nikoli lahka, je pa vedno bolje, če je prijateljska," je povedal Avstrijec Gernot Blümel in hkrati poudaril, da se končuje težaven 45-letni zakon. FOTO: AP

Koncept izstopnega sporazuma je zadovoljiv in izvedljiv, zdaj je treba vložiti energijo v politično izjavo, ki mora biti ambiciozna, saj je Velika Britanija pomembna trgovinska partnerica, sploh za Nizozemsko, pa je poudaril nizozemski zunanji minister Stef Blok.

Pogajalci se torej sedaj osredotočajo na politično izjavo, ki jo je treba doreči ta teden. Oris izjave ima sedem strani, razdeljena je na pet delov: splošne določbe, gospodarsko partnerstvo, varnostno partnerstvo, institucionalno utrditev in nadaljnji proces. Izredni sestanek ministrov 27 članic je sicer potekal v senci vprašanj, ali bo osnutek sporazuma, ki so ga konec minulega tedna objavili pogajalci obeh strani, preživel preizkušnjo v britanskem parlamentu in ali bo preživela britanska vlada pod vodstvom Therese May.

Današnje zasedanje, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, je bilo nujen postopkovni korak pred nedeljskim vrhom, ki naj bi politično podprl ločitveni sporazum. V prihodnjih dneh bo še več sestankov na nižjih ravneh.

Ta teden naj bi znova prišla v Bruselj tudi britanska premierka Theresa May, ki prihajajoče dni opisuje kot ključne. Pred nedeljskem vrhom naj bi se sestala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pogovarjala naj bi se zlasti o politični izjavi o prihodnjih odnosih.

Mayeva: Ločitveni sporazum bo omogočil nadzor priseljevanja iz EU 

"Ko bomo zapustili Evropsko unijo, bomo imeli polni nadzor nad tem, kdo prihaja k nam," je dejala na srečanju z vodilnimi britanskimi gospodarstveniki, poročajo tuji mediji. 

"Ne bo se več dogajalo, da bodo imeli državljani EU, ne glede na njihovo usposobljenost in izkušnje, prednost pred inženirji iz Sydneyja ali računalniškimi programerji iz Delhija," je dejala. Kot je povedala, priseljevanja "preko vrste" ne bo več. 

Od dogovora pogajalcev o osnutku sporazuma vlada Mayeve visi na nitki.
Od dogovora pogajalcev o osnutku sporazuma vlada Mayeve visi na nitki. FOTO: AP

Odločenost, da bo to zagotovila, je britanska premierka izrazila na letni konferenci Konfederacije britanske industrije (CBI), osrednje gospodarske lobistične skupine na Otoku. Mayeva je znova poudarila, da je "odločena" speljati dogovor o brexitu.

"Pred nami je zahteven teden pogajanj," je dejala približno tisoč gospodarstvenikom na letni konferenci CBI v Londonu in zagotovila, da je njen načrt izhoda Združenega kraljestva iz EU "polno dogovorjen".

Cerar verjame, da bo Mayevi uspelo stabilizirati domače razmere

Cerar je pojasnil, da je imel danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju približno polurni pogovor z namestnikom britanskega zunanjega ministra Alanom Duncanom, s katerim sva se pogovarjala večinoma o brexitu.

Na podlagi tega pogovora in znanih dejstev je izpostavil, da je dogovorjen optimalen konsenz z vseh zornih kotov. Opisal ga je kot "dober kompromis, s katerim nobena stran ni popolnoma zadovoljna", pa vendar omogoča postopno, urejeno ločitev. Na vprašanja o usodi ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu in usodi vlade Mayeve je Cerar izpostavil, da je v tako pomembnih zgodovinskih trenutkih ozračje vedno zelo razgreto, sploh v parlamentih.

Cerar je sporazum opisal kot "dober kompromis, s katerim nobena stran ni popolnoma zadovoljna".
Cerar je sporazum opisal kot "dober kompromis, s katerim nobena stran ni popolnoma zadovoljna". FOTO: AP

"Verjamem, da obstaja možnost, da bo premierka domače razmere uspela stabilizirati, vsaj toliko, da bo britanska stran pristopila k sporazumu," je ocenil Cerar.

Če sporazuma ne bo, se bomo po ministrovih besedah znašli v popolnoma odprtem, nedefiniranem prostoru, kar bo v škodo obeh strani in še veliko težji zalogaj za Združeno kraljestvo, česar se zavedajo vsi.

Ločitveni sporazum morajo potrditi še Svet EU in oba parlamenta 

Po političnem blagoslovu, ki se pričakuje v nedeljo na vrhu sedemindvajseterice, sicer zgodbe še zdaleč ne bo konec. Ločitveni sporazum morajo nato potrditi še Svet EU in Evropski parlament ter britanski parlament, kjer ga, predvidoma v začetku decembra, čaka tudi najtežja preizkušnja. Na sploh je v Londonu od dogovora pogajalcev o osnutku sporazuma burno, vlada Mayeve visi na nitki.

Ločitveni sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi se izteklo do konca leta 2020, a ga je mogoče enkrat podaljšati. K sporazumu bo priložena politična izjava o prihodnjih odnosih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
20. 11. 2018 18.32
+2
šele z brexitom so dojeli, da britanija parazitira na evropi, zato se jim sedaj dejansko ne mudi nikamor, celo delajo vse, da bi ostali v eu. z izstopom bo britanija kmalu na nivoju jugovzhodne evrope.
Nimasmisla
20. 11. 2018 07.46
+0
a cerar misli
aist
19. 11. 2018 19.19
+1
Kaj Juncker bo primerno oblečen ali spet z dvema levmevima čevljima?!
aist
19. 11. 2018 19.25
+0
Ministry of silly walks
19. 11. 2018 18.22
+19
Kako zdaj to...? ena poglavitnih zahtev EU v pogajanjih je ravno prost pretok ljudi, ta ausvinklana Mejeva pa ravno obratno.Sicer pa naj se že spelajo, nikoli se niso počutili kot del Evrope,drugo pa je,da še vedno mislijo da so imperialna velesila.
Alojz69
19. 11. 2018 18.28
-5
Del evrope bojo za zmerom le del nore evropske unije nebojo več
Kollerik
19. 11. 2018 17.39
+23
Škoda tako za Britance, kot za EU, da so briti s srcem bolj pri američanih, kot pri evropejcih.
Auslander
19. 11. 2018 17.42
+7
Če si v evropski uniji nisi s srcem pri Evropejcih ampak si pri Afričanih.
Kollerik
19. 11. 2018 17.59
-1
Krematorij666
19. 11. 2018 18.23
+1
Kollerik...eni pa namesto pri domoljubnih raje pri izdajalcih
Kollerik
19. 11. 2018 19.01
-1