Tujina

Zaradi novega zakona otroci v Italiji že izključeni iz vrtcev, stopnja precepljenosti narasla

Rim, 12. 03. 2019 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji se je iztekel rok, do katerega morajo biti šolarji in predšolski otroci obvezno cepljeni, sicer ne smejo obiskovati šol in vrtcev. Otroci do šestih let brez ustreznih potrdil o cepljenju bodo avtomatsko izključeni iz vrtev. Če pa bodo neustrezno cepljeni otroci obiskovali šole, staršem grozijo globe. Italijanske oblasti so razkrile, da naj bi ukrep že občutno zvišal stopnjo precepljenosti med otroki.

V Italiji je rekordno število primerov ošpic povzročilo javno razpravo o obveznem cepljenju. Država je zato uvedla obvezno cepljenje otrok, šestletniki brez cepljenja po programu se ne bodo mogli vpisati v osnovno šolo, poroča BBC.

300 staršev je že dobilo obvestila, da so njihovi otroci izključeni iz vrtcev.
300 staršev je že dobilo obvestila, da so njihovi otroci izključeni iz vrtcev. FOTO: Thinkstock

V ponedeljek se je tako uradno iztekel rok, do katerega so morali starši dokazati, da so njihovi otroci cepljeni. Po novem je obvezno cepljenje proti 12 boleznim: otroški paralizi, davici, tetanusu, hemofilusu influence tipa B, hepatitisu B, meningitisu B in C, ošpicam, rdečkam, mumpsu, oslovskemu kašlju in noricam.

Globa v višini 500 evrov

Starši lahko tako zdaj dobijo globo v višini 500 evrov, če v šolo ali vrtec pošljejo neustrezno cepljenega otroka. Kot so sporočile oblasti, se je od napovedi zakona občutno zvišala stopnja precepljenosti v državi.

Otroci do šestih let bodo po novem brez dokazil o cepljenju izključeni iz vrtcev. Šestletniki brez cepljenja po programu se ne bodo mogli vpisati v osnovno šolo. Otroci med šestim in šestnajstim letom pa ne morejo biti izključeni iz šole, ampak bodo njihovim staršem grozile globe, če ne bodo dokazali, da so njihovi otroci ustrezno cepljeni.

'Pravila zdaj preprosta'

Rok za predložitev dokazil je, potem ko so ga vmes že podaljšali, potekel 10. marca. Ker je ta padel na vikend, so ga podaljšali še do ponedeljka. Kot so sporočile oblasti, so imeli zdaj vsi dovolj časa, da izpolnijo to obveznost. Premier Matteo Salvini naj bi sicer vršil pritisk nad ministrico za zdravje, da ta rok še podaljša. Ta pa je za medije dejala, da so pravila zdaj preprosta: "Ni cepljenja, ni šole."

V ponedeljek, na zadnji dan pred iztekom roka za predložitev dokazil, so italijanske oblasti sporočile, da naj bi se stopnja precepljenosti že približala 95-odstotni pri otrokih, ki so rojeni leta 2015.
V ponedeljek, na zadnji dan pred iztekom roka za predložitev dokazil, so italijanske oblasti sporočile, da naj bi se stopnja precepljenosti že približala 95-odstotni pri otrokih, ki so rojeni leta 2015. FOTO: iStock

Italijanski mediji poročajo, da se regionalne oblasti sicer vsaka po svoje spoprijemajo z izvrševanjem zakona. V Bologni so tako lokalne oblasti 300 staršem že poslale obvestila, da so njihovi otroci izključeni iz vrtcev. Približno 5.000 otrok s tega območja pa nima ustrezno posodobljenih dokazil o cepljenju. V drugih regijah po poročanju italijanskih medijev še niso ukrepali, oziroma so rok še podaljšali.

Novi zakon je bil uveden zato, da bi precepljenost italijanskih otrok iz 80-odstotne dvignili do 95-odstotne, kar priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Le visoka stopnja precepljenosti namreč zagotavlja kolektivno zaščito.

V ponedeljek, na zadnji dan pred iztekom roka za predložitev dokazil, so italijanske oblasti sporočile, da naj bi se stopnja precepljenosti že približala 95-odstotni pri otrokih, ki so rojeni leta 2015.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Imam veliki
27. 04. 2019 13.07
+2
Ko bi vsaj bilo vse tako črno in belo kot pravite.. mene predvsem moti da se uvaja vsak dan neko novo obvezno cepivo.. sedaj je pred solo ze hepatitis b.. vcasih so nas cepili samo v vojski in policiji ter zdravstvu.. ocitno nekdo sluzi uvajanjem vsal dan novoh cepljenj.. ni pa ga junaka ki bi se podpisal ko cepi otroka in bi potem prevzel vso odgovornost. Prevec je zgodb o tem kaj se dogaja dolocenim otrokom. Zelo bi bil vesel ce me kdorkoli lahko preprica da je cepljenje 100% rešitev. Nekako mi ne gre skupaj da sestre klicejo popoldne domov in vsiljujejo cepljenje. Ko pa je otrok bolan te nihce ne poklice in vprasa kako ste!!! Skratka tudo zdravstvo bo moralo na bolj primeren nacin in znanstveno dokazati da je cepljenje edino in nabolje.. mi tu na forumih pa lahko pametujemo. Najbolj pogpst argument ki ga slisim od starsev ki so cepili pa je ta: mi smo cepili in upali da ne bo nic narobe... haloo.. torej slepo se moras prepustiti na milost in nemilost zdravstvu
User300173
12. 03. 2019 18.12
+7
Let nazaj smo bili v šoli vsi cepljeni v prvem in sedmem razredu. Noben ni niti pomislil, da otroka ne bi cepili. Zgražanja kaj vse je v cepivih, je nepotrebno. Se kdaj zgražamo, kaj je v ostalih zdravilih? Cepivo je zdravilo kot vsako drugo. Penicilin je iz plesni, protistrupi so iz strupov ...itn. Če bi pod mikroskopom gledali svojo slino, usta ne bi izpirali z raznimi vodicami, ampak kar z varikino-klorom. Ne nasedati raznim "pametnim" vsevedom in otroke cepiti.
NimašPrav
12. 03. 2019 21.00
+1
No no primorec, si ovca kot vsi ostali.. Za vsak aspirin oz.druga zdravila ki se reklamirajo po tv ti svetujejo da se posvetujes z zdravnikom ali formacevtom.. Otroke pa naj bi pustili da jih cepijo brez vsakega posvetovanja.. Jezus jezus
User300173
13. 03. 2019 07.32
+7
Hvala na prijaznem odgovoru, ki je na zavidljivem inteligentnem nivoju. Koliko nalezljivih bolezni se je skrajno omejilo ali jih skoraj ni več? Poglejmo v bivšo SFRJ, kjer je bilo 40 let cepljenje obvezno za vso državo in danes, kar je primerljivo. Koliko obolelih in mrtvih takrat in koliko sedaj. Na Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje imajo te podatke in jih lahko primerjamo.
SLO-SURVIVAL
24. 04. 2019 16.38
+1
SLO-SURVIVAL
24. 04. 2019 16.39
isto kot ninamedija, kateri niti novinarji več ne verjamejo
RamzesII
12. 03. 2019 17.08
+6
Kaj pa otroci, ki ne smejo biti cepljeni? Naj jim ne pade na pamet kakšno prisilno cepljenje otrok, ki še niso oz. niso cepljeni, ker so lahko posledice. Spomnim na primer iz Mehike, se mi zdi, deklica zaradi zdravstvenih razlogov, konkretno alergij, ni smela biti cepljena, kar so vedeli, pa so jo kljub temu odvlekli iz šole in cepili, brez vednosti staršev seveda, otrok je kajpak zaradi alergijske reakcije umrl. Boj staršev (tožbe) s pristojnimi in odgovornimi je bil brezploden, tipično.
mmickica
12. 03. 2019 16.16
-7
Pravilno! Tudi pri nas bi potrebovali kaksnega Salvinija, da naredi red na marsikatetem podrocju.
Devilz Pff
12. 03. 2019 16.03
+6
KAKO SE VESELIJO TISTI KI SO ZA CEPLJENJE KOT DA SO DOBILI POMEMBNO BITKO ALI CELO VOJNO A DEJSTVO JE DA JE BITKO DOBIL LOBI KI ENKRAT POVOZI ENO SKUPINO DRUGIČ DRUGO IN SLEJ KO PREJ SE V ENI IZMED TEH SKUPIN ZNAJDE ČISTO VSAK POSAMEZNIK. KDOR MISLI DA SE BO IZOGNIL KRIVICAM JE RES ZA CEPIT.
NimašPrav
12. 03. 2019 21.01
-5
User300173
13. 03. 2019 10.30
-1
NimašPrav...opažam, da si dežurni "pometnjakovič" in razen želitev ne premoreš ničesar, za kar je potrebna minimalna uporaba možganov, kot na primer "dober dan". Hitro k spovedi, da dobiš odpustke za grde besede ...
Devilz Pff
12. 03. 2019 15.54
+17
v oddaji na rubu znanosti so gostili bivšega direktorja ene švedske farmacevtske firme ki je javno na tv povedal da svojega otroka nebo cepil za noben denar z nobenim cepivom. Posnetek je na YT.
Devilz Pff
12. 03. 2019 15.44
+14
privat vrtce in otroke šolat doma in je problem rešen.
NimašPrav
12. 03. 2019 15.27
+9
Eni res verjamete samo to kar vidite na tv in preberete v cajtngah... Joj joj
NimašPrav
12. 03. 2019 15.31
-10
Zdravnik bi lahko bil vsak.. Bi se bolš učil... Pa če bi te zanimalo.. Tk da tud niso taki bogovi ko eni mislite.. Plus tega kolko jih ima kupljene diplome..
Devilz Pff
12. 03. 2019 16.09
+7
nimaš prav, nimaš prav..zdravniki ki so proti cepljenju so utišani, izgubijo licence, so šikanirani,..
nikhrast
12. 03. 2019 15.24
-4
Si predstavljaš da ne bi cepil otroka za polio, šansa da bi te otrok preklinjal celo življenje.
Skankhunt42
12. 03. 2019 15.17
+5
škoda zgublat besed za idiote ki misljo da so bol pametni kokr vsi dohtarji na tem svetu.. če bi bli pred 50,60-imi leti taki idiioti kokr jih mamo zdej bi marsikdo od vs tle ne bi biu zarad ošpic al bi pa biu invalid zarad otroške paralize- v najbolšm primeru.. ampak sej tega se ne da dopovedat enmu ki verjame vsem kar vid na facebooku pa youtubu.. da bi pa kkšn strokovn člank prebral to pa ne.. so preleni al pa preneumni. ponavad oboje.
Perrun
12. 03. 2019 14.58
+8
Najboljši so res te starši, ki so se do zdaj lahko šlepali na ostale, ki so bili cepljeni, in so na veliko pametovali, da oni svojih otrok niso cepili. A slej ko prej pade precepljenost, in žal bodo začeli umirati oz. imeli hude posledice tudi te otroci. Kako hudo mora biti ko bo tak otrok odrasel, in bo videl, da je zbolel zaradi neumnosti svojih fejsbuk staršev.
Krta?a 21
12. 03. 2019 14.48
-7
Zakaj ni cepiva proti prehladu? Ta namreč na leto naredi precej gospodarske škode. Pa še prehlajeni ljudje hodijo delat da se ja še hitreje širi. In vendar se ne ukrepa proti njemu.
HorstWiesel
12. 03. 2019 14.53
+23
Proti vsem pa res ni cepiv, žal tudi proti neumnostjo ne
Skankhunt42
12. 03. 2019 15.02
+10
ker virus prehlada ne povzroča en sam virus, oz ti virusu prehitr mutirjao in bi tut če bi naredil neko cepivo ki bi preprečlo okužbo z vsemi temi virusi ki prehlad povzročajo zlo hitr postalo neuporabno.
Devilz Pff
12. 03. 2019 15.49
+5
bandit kake strelaš... do sedaj še niso našli klice ki povzroča prehlad ker ta klica ne obstaja. To pove Dr. Norman Walker v svojih knjigah. Prehlad je posledica toksinov in dehidracije potem se telo zasluzi in v sluzu se začnejo nabirati vseh sort mikroorganizmi. Če pa misliš drugače pa naštej vsaj enega od "več" virusov.
devlon
12. 03. 2019 14.47
+6
pravilno. necepljeni naj si svojo šolo napravijo
NimašPrav
12. 03. 2019 14.47
+2
Eni cele dneve visite na fbjih in gledate ter berete bedarije... Da bi sinpa malo prebrali o posledicah cepljenja.. Ne za tonpa ni časa. Ne cepi, če želiš svojemu otroku zdravo življenje!!!
MrKritik77 .
12. 03. 2019 14.54
+2
Perrun
12. 03. 2019 14.55
+6
Ok tudi če drži vse kar misliš, da je res o škodljivosti cepljenja. Pa eto, častim, pomnoži to še z 10x, pa bodo na neki populaciji takšni stranski učinki še vedno 100 x manjši kot pa ob posledicah neke epidemije. Seveda zdajšnja generacija niti ne ve kako hude so nekatere od teh bolezni.
El Koronito
12. 03. 2019 14.46
+6
Dajmo prosim argumente? ZAKAJ JE POTREBNA PRECEPLJENOST? Zakaj naj bi se cepljeni bali necepljenih? Prosim, kar po vrsti. Verjamem, da znate podati enostavno razlago, če že tako zagovarjate cepljenje ... Izvolite.
HorstWiesel
12. 03. 2019 14.51
+6
SenecaLucius 12.03.2019, 14:38:41 +1 NietChe, bi ti brez pomislekov vpisal svojega otroka v vrtec ali šolo, kjer bi bili prav vsi otroci necepljeni? In nekateri od teh sošolcev bi med počitnicami potovali po odročnih državah v Afriki in Aziji, dobili bi par novih necepljenih sošolcev iz Sirije, Afganistana in Bangladeša... ODGOVORI
Perrun
12. 03. 2019 14.54
+0
Eto prvi razlog. Ogromno je otrok s kroničnimi boleznimi, ali drugimi boleznimi, ali dojenčki, itd, ki se ne morejo cepiti in so neposredno izpostavljenimi teh hudim boleznim. Zaradi svoje sebičnosti potem ogrožaš otroke, ki so že tako v stiski.
El Koronito
12. 03. 2019 15.01
+2
Z največjim veseljem bi ga vpisal med necepljene. Na hipotetična vprašanja ne odgovarjam ...
El Koronito
12. 03. 2019 15.04
-4
Še vedno je to samo nekaj promilov. Veliko več otrok zboli zaradi cepljenja, kot pa preventivno necepljenih oboli zaradi necepljenih. Kdo je potem sebičen?
HorstWiesel
12. 03. 2019 15.04
+7
No, ko boš imel svojga in ga vpisoval v vrtec, šolo,... se spomni tega
HorstWiesel
12. 03. 2019 15.07
+3
Če otroci ne bi bili cepljeni, bi zbolevali za boleznimi, za kateremi so še nedavno nazaj. Norice, koze, rdečke, mumps,.....
trasty
12. 03. 2019 15.29
-2
Se vprašaš zakaj imunsko komprimiranih ne cepino, če po njihivo cepivo ni škodlivo?
NimašPrav
12. 03. 2019 14.46
+16
S cepljenjem naredijo problem, da lahko tvojega otroka zdravijo celo življenje..
Krta?a 21
12. 03. 2019 14.45
+3
Eno dejstvo ki ga bojo farmacevti težko ovrgli. Zasluga za padec nalezljivih bolezni gre izključno boljšemu standardu življenja (prehrana, higiena, bivališče). Število bolezni bi spet naraslo, če standard pade. To si lahko v živo pogledate na primeru držav kjer vlada bombokracija. Pa bili ali ne bili cepljeni.
HorstWiesel
12. 03. 2019 14.49
+4
In kaj imajo norice, rdečke, ošpice, mumps,...... veze s higieno, prehrano, bivališčem,....standardom?
NimašPrav
12. 03. 2019 14.44
+3
Cepci cepite se
periot22
12. 03. 2019 14.36
+11
kominterna
12. 03. 2019 14.35
-4
apokalipsa se bliža