Tujina

Rast prodaje kljub pozivanju k bojkotu in zažiganju Nikovih izdelkov

Washington, 11. 09. 2018 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Nike je poskrbelo za pravo spletno vojno, ko je kot enega izmed obrazov svoje oglaševalske kampanje predstavilo igralca ameriškega nogometa Colina Kaepernicka, ki je s kontroverzno potezo razdelil Američane. Kritiki so na družbenih omrežjih pozivali k bojkotu športnega velikana in celo zažiganju Nikovih izdelkov. A številke kažejo celo rast prodaje.

Kot poroča BBC, je podjetje Nike ne glede na upor in kritike, ki so se kot blisk razširile predvsem na družbenih omrežjih, povečalo prodajo oziroma ta ni negativno vplivala na njihove poslovne rezultate. Odkar je Nike predstavil svojo kontroverzno oglaševalsko kampanjo, v kateri so kot obraz kampanje ob 30-letnici legendarnega slogana 'Just do it' uporabili Colina Kaepernicka, naj bi se prodaja še celo povečala.

Na Twitterju so se pojavili ključniki #justburnit in #boycottNike.
Na Twitterju so se pojavili ključniki #justburnit in #boycottNike. FOTO: AP

Poteza, ki je razdelila ZDA

Kaepernick, zvezda ameriškega nogometa, med igranjem ameriške himne leta 2016  zaradi protesta proti policijskemu nasilju nad Afroameričani in rasizmu ni želel stati, ampak je pokleknil. Sledili so mu tudi drugi igralci, njihova poteza pa je razdelila ZDA in ujezila Donalda Trumpa, ki jih je oklical za 'sons of bitches', ker ne spoštujejo ameriške države in zahteval, da igralce odpustijo. Vodstvo ameriške poklicne nogometne lige NFL je po dogodku sprejelo odločitev, da igralci med igranjem državne himne pred ligaškimi tekmami ne bodo več smeli klečati. Komisar lige NFL Roger Goodell je takrat naznanil, da bodo klubi kaznovani, če njihovi igralci na igrišču med igranjem himne ne bodo stali. Ti igralci bodo lahko ostali v slačilnici in se odpravili na igrišče po himni, je odločil.

Kaepernick, zvezda ameriškega nogometa, med igranjem ameriške himne leta 2016 zaradi protesta proti policijskemu nasilju nad Afroameričani in rasizmu, ni želel vstati, ampak je pokleknil.
Kaepernick, zvezda ameriškega nogometa, med igranjem ameriške himne leta 2016 zaradi protesta proti policijskemu nasilju nad Afroameričani in rasizmu, ni želel vstati, ampak je pokleknil. FOTO: AP

Prodaja se je povečala kljub kritikom na družbenih omrežjih

Glede na marketinške raziskave Edison Trends naj bi se spletna prodaja podjetja Nike v obdobju od začetka kampanje povečala za 31 odstotkov. Rast prodaje je zmedla kritike, ki so na družbenih omrežjih pozivali k temu, da ljudje zažigajo Nikove izdelke iz protesta, da je Nike kot enega izmed kampanje uporabil Kaepernicka. Na Twitterju so se pojavili ključniki #justburnit in #boycottNike.

Iz podjetja so sporočili, da je Kaepernick eden izmed najbolj navdihujočih športnikov, ki je izkoristil moč športa, da premakne svet naprej. V oglaševalski kampanji Nike se Kaepernick sicer pojavi s sloganom: "Verjemi v nekaj, čeprav za to žrtvuješ vse." Kaepernicka namreč po incidentu noben lastnik kluba ni upal najeti in je izpustil celotno sezono v letu 2017. Igralec ima še vedno prepoved igranja in trenutno toži organizacijo, češ da mu zaradi njegovega aktivizma preprečuje igranje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

giiinem
11. 09. 2018 22.34
+1
drzni so.Taka naj bo tudi obutev.Jaz jo grem udaj prvic namesto adidasa kupit.Bravo za markating potezo Nike
Golobek
11. 09. 2018 22.33
To je isto kot če bi MILKA naredila novo sliko in dala sliko gor od ELKE Strojan-😱☹️🤔
dannyer
11. 09. 2018 20.50
+5
mediji so se spet zlagali prvič je imel zelo slabe nekaj sezon imel je možnost da bi še igral a ni sprejel ponudbo ker je mislil da je vreden več kot pa je pokazal po sezoni 2012. prosim za dejstva 24 ur in ne FN ali pol zgodbe ki pa so vaša specialiteta.
nikhrast
11. 09. 2018 14.08
-5
Mladina je šla nazaj v šolo, kupovali so obutev, največ nas pa gleda na razprodaj, ta se pa dogaja stalno. Kaj pa bo kompanije naredila drugega, podprla ga bo. Pa poglej Trumpa kaj on govori, užalil je pa skoraj vse, migrante, Latinos…, še Evropejce.
1muvwndr
11. 09. 2018 13.30
+12
Toliko o svobodi govora, mišljenja in religije...
nebel
11. 09. 2018 17.53
+4
In trudu medijev, da bi oblikovali in usmerjali mnenja javnosti. Pa zgleda, da se ta javnost vseeno ne ukvarja z mediji kaj dosti in da jim ne uspeva ravno najbolj. Proti Trumpu, proti nadlegovalcem, proti črncem, proti kapitalistom itd.
CestniKolesar370Wattov
11. 09. 2018 12.39
+30
Živimo v neki čudni dobi korporativizem. Nike, za katerega delajo Azijski otroci za pest riža, prepričuje liberalce in ostale kvazi borce za človekove pravice, da so v isti ekipi. Reklama za Kaepernicka se glasi "Verjemi vase, tudi če to pomeni, da boš reskiral vse". Si predstavljaš otroke v tovarni Nike podjetja, ki delajo za pest riža na dan? Si predstavljaš, da jim delovodja reče "Dajmo otroci, čim več superg skupaj sestaviti. Kaepernik, človek, ki ima pod palcem cca 50 milijonov dolarjev je reskiral vse za nas, dajmo hitreje!"
HouseBeatz
11. 09. 2018 12.40
+4
Za ene je to prevec, ne toliko info. na enkrat :/
CestniKolesar370Wattov
11. 09. 2018 12.43
+16
In zdaj gre liberalec ponosno po nove Nike superge z mislijo, da s tem izboljšuje svet. Smeh.
SLOVENEC
11. 09. 2018 12.51
+3
Ok. Naj zapre nike vse obrate v aziji. Pa ti otroci niti za pest riža nebojo meli. To bo ful boljše.
CestniKolesar370Wattov
11. 09. 2018 12.53
+1
Ma sem istega mnenja, ampak to ni v skladu z liberalnimi možgani.
TheSenca
11. 09. 2018 13.54
+10
Al pa naj jih pusti odprete pa jim plača za dostojno življenje. Še vedno jih bo stalo delo veliko manje kot na zahodu, samo dobiček bo iz 7 miljard padel na 5 miljard.... Malo širše poglej pa bo
nikhrast
11. 09. 2018 14.03
+2
Friedy, to je v galnem problem države kje so tovarne. Zakaj pa toliko delavcev v Sloveniji dela za minimalno plačo, je to problem tujega investitorja?
sodelujem
11. 09. 2018 16.15
-1
Ja, zanimivo,humanitarci imajo pa tudi čudno visoke plače....za pomagat--lačnim...pa steklene palače,pa jahte......Saj tukaj ni nič drugače.! Kaj pa je minimalec drugega kot pest riža.!
Paradox
11. 09. 2018 12.17
+3
Adidas je tako ali tako boljši :P
Salamandros
11. 09. 2018 11.42
+34
Zanimivo... Lahko bi tudi kak temnopolti protestiral proti črnskemu nasilju v ZDA, saj 13% populacije zagreši več kot 50% vseh kriminalnih dejanj v državi?
HouseBeatz
11. 09. 2018 12.14
+19
25 % (crnske populacije je v zda tam nekje) je odgovorno za 60 % umorov. glede ostalih zlocinov je % se vec!
MeaCulpa
11. 09. 2018 11.39
+19
Kak je to debilno....politika nima v športu kaj iskat ! Vedno in povsod ta politika vsaj v športu je ni treba biti ! Vsaj to nam bi lahko pustil, da mamo eno stvar kjer ni važno ali si liberalec, konservativec ali si lev ali desen za Trumpa ali proti njemu ampak le, da uživaš v igri z žogo ..... Ne zdaj morajo še šport spremenit v politično skropocalo (hvala bogu zaenkrat samo v Ameriki)
Zmaga Ukrajini ..
11. 09. 2018 11.34
+1
Kaepernick, bravo car! Kljub temu, da si izgubil "vse", je treba pokazat ameriškim primitivcem kje jim je mesto in jim nastavit ogledalo. Še enkrat bravo!
HouseBeatz
11. 09. 2018 12.09
+18
hahhaa kaj je izgibil? miljonar, ki je igral bogi sport? dej ne se smesit. izgubili so vse vojaki, ki so zaradi bolnikov tipa Bush, killary, Obama morali v vojno!!!
Zmaga Ukrajini ..
11. 09. 2018 12.27
+1
Niti ne pričakujem, da boš razumel. Izpad (precejšnjega) dohodka milijonarja, profesionalnega igralca ameriškega nogometa zate ni nič? No, zame je vsekakor pokazatelj njegove načelnosti. Amnesty International ga najbrž tudi ni za brez veze nagradila s svojo najvišjo nagrado "Ambasador vesti" za leto 2018. Kar pa se tiče umrlih vojakov, jih pa žal ne morem objokovati, ker jih nisem jaz silila, naj gredo pobijat civile na drug konec sveta. Če ne znajo razmišljati s svojo glavo, jim pač ni pomoči. Globoko pa sočustvujem prav s temi civili in njihovimi družinami, ki so utrpeli najhujše žrtve teh ameriških "vojaških izletov".
HouseBeatz
11. 09. 2018 12.35
+6
Ti sploh ves kaj govoris? ko gres v vojsko podpises pogodbo, v primeru da zelis oditi preden se ti pogodba iztece, placas enormne zneske. V vojdko pa v Zda gre ogromno mladih, sploh v casu Obame in Busha, ker ni bilo dela. Ti si se en nakladac, ki samo bluzi in bluzi, dejstva te ne zanimajo, zato si tudi cisto nerazgledan/ razgledana in ti je samo vazna tvoja agenda. Kaj pa je ta Kapernik recimo naredil za reveze, ali pa crnce, belce.... ki zivijo v bedi? Nic! Ce je taka dobricina, naj se odpove denarju za svoj cilj, ki je tako in tako skregan z logiko.
Zmaga Ukrajini ..
11. 09. 2018 12.55
+1
Ti si šele omejen! Če nekdo ne premore toliko pameti, in je tako nerazgledan in neizobražen, da se ne zaveda, kaj pomeni "iti v vojsko" in pri tem razmisliti o vseh vidikih tega koraka, potem... kot rečeno, mu ni pomoči. Ampak mislim, da večinoma to ni bil slučaj. Dejstvo je, da so v ameriški vojski "opranoglavci", od katerih zelo redki sprevidijo resnico (mimogrede, vem iz "prve roke"). Skratka "Vietnam se ponavlja". Kar pa se tiče Kaepernicka ... če si dovolj pismen, boš iz mojih kratkih sestavkov verjetno znal izluščiti, kaj želim povedati - tip je načelen, kar kaže tudi to, da se je bil za svojo načelnost pripravljen odpovedati precejšnjemu dohodku. Ampak ti - kot zagrizen svečkar s plašnicami, itak vidiš samo denar in nič drugega. Če bi vsi razmišljali tako kot ti, potem bi bil cel svet ena prav nagravžna družba. Tako pa obstajajo posamezniki, ki (vsak na svoj način) pomagajo po svojih močeh - eni z denarjem, drugi s človekoljubno pomočjo, tretji s konkretnim delom, itd. Ampak to je zate znanstvena fantastika... pejt nazaj na računalnik, in še naprej igraj video igrice.
HouseBeatz
11. 09. 2018 12.57
-2
ne da se mi s tabo ukvarjat, ker je tvoje razmisljanje pod splosnim povprecjem
magnusen
11. 09. 2018 10.31
+5
Podpiram šport.
supergigi
11. 09. 2018 10.18
+11
Imam par stvari od Nike, ampak Adidas ima boljše stvari.
Nevzdrzni
11. 09. 2018 11.19
+4
bergman
11. 09. 2018 10.16
+6
To je ameriška demokracija, ko ti posamezniki diktirajo, kaj lahko in kaj ne, da lahko policaj brez predsodkov in odgovornosti "ubije" človeka pred javnostjo in zato nič ne odgovarja, da pa nekdo sočustvuje z "umorjenim" človekom in njegovimi domačimi, je pa za ameriško "demokracijo" skoraj teroristično dejanje, pa čeprav je to znotraj profesionalne dejavnosti!!??
Samo?lovek
11. 09. 2018 12.23
-2
TI si pomešal hruške, jabolka, slive, kozje kislo mleko, puder za ritko dojenčka...vse skupaj in zapisal svoj sestavek iznad, ki ti ga je za čuda odobrilo kar 50% odzivnikov. Uh! In s takšnim zavedanjem in (ne)razumevanjem reči se lotevate družbeno-političnega parketa. No, to je razlog zakaj bi jaz pravico do volitev spremenil, saj tvoj glas, ki nima pojma o čem in zakaj govori nekaj, razveljavi glas, ki je plod analitičnega, razumeskega, raziskanega, premišljenega stališča.
Samo?lovek
11. 09. 2018 12.24
-3
Pa še nekaj... Zgolj omembe vredno. Vsi, ki govorite o "demokraciji" - Želel bi opozoriti, da med demokracijo in republiko obstajajo zelo velike razlike in ne bi bilo slabo, da jih reziščete.
Zmaga Ukrajini ..
11. 09. 2018 13.15
+1
Objektiven (ki to nisi)... hahahahahaha, verjetno bi pa tebi bolj prišel prav en "schnell kurs" iz državnih ureditev in sistemov. Če si boš na primer malce bolje prebral o sestavi, državni ureditvi ter načinu odločanja v Združenih državah Amerike, boš ugotovil očitno nekaj, česar do sedaj nisi vedel. hehehehehehe...........
bergman
11. 09. 2018 14.51
+3
objektivni...., že vtem odgovoru si "brcnil v temo", ker sploh ne veš kaj je in kaj pomeni beseda "demokracija" zato bi ti svetoval da se resnično greš malo izobraževat in ne solit pameti drugim! Za ilustracijo naj ti povem , da se za besedo "demokracija" marsikje po svetu (in tudi v Ameriki....), skriva najhujša diktatura!!!! Ne delaj se pametnega, ker nisi....!!!
TheSenca
11. 09. 2018 10.12
+8
Ta podatek je pa kr konkreten glede na to, da so kampanijo lansiral tako dolgo nazaj... Očitno imajo trgovine posebni računalniški program, ki je povezan direktno z korporacijo. :))))))))
Mamuth
11. 09. 2018 10.10
+14
Seveda je prodaja zrasla če gringosi kupujejo nikice da jih lahko potem zažgejo.idioti
HouseBeatz
11. 09. 2018 10.03
+11
kaksna rast? vrednost delnic pred objavo tega oglasa so drasticno padle.
Lucianno Kljai?
11. 09. 2018 10.03
+4
cel svet bi moral bojkotirati ameriske izdelke.
murkecc
11. 09. 2018 10.09
+8
Ti si verjetno že zdavnaj začel ane. Ziher ja.