Tujina

'Nisem senilen'

Beograd, 17. 05. 2008 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbski škofje so prevzeli vodenje srbske pravoslavne cerkve, saj menijo, da je patriarh Pavel preveč bolan, da bi opravljal svojo funkcijo.

Nekateri srbski škofje pritiskajo na patriarha, naj se upokoji, čeprav je njegova funkcija dosmrtna.
Nekateri srbski škofje pritiskajo na patriarha, naj se upokoji, čeprav je njegova funkcija dosmrtna. FOTO: Reuters
Patriarh Pavel pravi, da je daleč od senilnosti, ki mu jo pripisujejo nekateri člani zbora srbske pravoslavne cerkve.

Zbor srbske pravoslavne cerkve je danes prevzel vse pristojnosti in dolžnosti patriarha Pavla, ki je po mnenju škofov preveč bolan, da bi opravljal svojo funkcijo. Delegacija srbske pravoslavne cerkve je patriarha pretekli teden sicer skušala prepričati, naj sam zaprosi za upokojitev, a je prošnjo zavrnil.

Funkcija patriarha je dosmrtna

94-letni patriarh Pavle, ki je zaradi slabega zdravstvenega stanja že od novembra lani v bolnišnici, je delegacijo vrgel iz svoje sobe in dejal, da ne bo nikoli podpisal zahteve za upokojitev, saj je funkcija patriarha dosmrtna. Po neuradnih informacijah, ki jih je objavil srbski časopis Blic, naj bi na omenjeno dejstvo opozorila tudi ruska pravoslavna cerkev, ki naj bi bila zgrožena nad postopki nekaterih srbskih škofov.

Nasilen prevzem oblasti?

Predsedovanje zboru srbske pravoslavne cerkve je prevzel konzervativni črnogorski škof Amfilohije, ki vztraja pri tem, da morajo imenovati novega srbskega patriarha. Nekateri škofje se z njegovimi postopki ne strinjajo.

Kot mogoča naslednika patriarha Pavla se omenjata episkop Bačke (sever Vojvodine) Irinej in banjaluški episkop Jefrem. Prvi je predstavnik starogrške, drugi pa bosansko-srbske smeri. Skupina škofov znotraj zbora se z izborom ne strinja. Zdaj iščejo tretjega, neodvisnega kandidata. Da ga bodo tudi našli, je malo verjetno, poroča Blic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drzavljan35
18. 05. 2008 15.00
To ima Kostunica prste vmes, verjetn ce zgubi oblast na politicni ravni, bi radi pozicionirali koga, ki bi imel v pliv na Cerkev, v...vsi pa vemo kaksn vpliv ima cerkev!
Frenchy
17. 05. 2008 18.37
Brezveze. Verniki....kr naj vas cerkev vodi kt ovce.
Nauders
17. 05. 2008 18.12
Welcome to hell
finmart
17. 05. 2008 16.26
Funkcija je dosmrtna in tako tudi naj ostane. Celzij tvoj komentar ni vljuden.
Celzij
17. 05. 2008 16.16
Nej se pobijejo med sabo.
alenkavizintin@yahoo.it
17. 05. 2008 16.16
Kogarkoli bodo izbrali bo boljši.Patriarh je bil bolj vojak kot dušebrižnik.Namesto da bi umirjal srbski nacionalizem ga je razpihoval.Soditi bi mu morali,saj je sokriv smrti tisočev.
piklca1111111
17. 05. 2008 14.41
če je funkcija dosmrtna nej pol tud tko bo!