Tujina

Kljub obtožbam o spolnem napadu Kavanaugha potrdili v senatu

Washington, 06. 10. 2018 22.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
9

Ameriški senat je s tesno večino potrdil Bretta Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika ZDA. Za je glasovalo 50 senatorjev, proti pa 48. Glasovanje so spremljali protesti.

Glasovanje so spremljali protesti.
Glasovanje so spremljali protesti. FOTO: AP

Ameriški senat je v nedeljo s 50 glasovi proti 48 potrdil zveznega prizivnega sodnika Bretta Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika ZDA. Glasovanje v senatu so prekinjali izbruhi protestnikov, vendar pa potrditev nominacije ni bila vprašljiva in vrhovno sodišče ima po upokojitvi Anthonyja Kennedyja sedaj spet devet članov in članic.

Protest pred senatom
Protest pred senatom FOTO: AP

Senat je o kandidatu glasoval z enotedensko zamudo, saj je moral FBI preiskati obtožbe o spolnem napadu in nadlegovanju proti kandidatu, ki ga je predlagal ameriški predsednik Donald Trump. Univerzitetna profesorica Christine Blasey Ford namreč trdi, da jo je Kavanaugh pred 36 leti spolno napadel. Pozneje ga je spolnega nadlegovanja v preteklosti obtožila še Deborah Ramirez.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
07. 10. 2018 09.41
+2
Ne vem kdo ima prav in kdo je pošten. Vse smrdi. Dovolim pa si pravico- razmišljati po svoje: Če je lažna prijava, bi morala" gospa" plačat za svoje početje. Če je res, pa si mislim, da je visoko v politiki mogoče rešit tudi največje svinjarije. Človek je " pokvarjeno bitje" to me žalosti.
CestniKolesar370Wattov
07. 10. 2018 09.21
+6
Ko sešteješ dejstva in si mnenja ne ustvarjaš s članki na CNN, 24ur, itd, lahko rečeš samo "PRAVILNO". Ni znanega kraja incidenta, ni znano kako je Fordova tja prišla, ni znano kako je prišla domov, naštela je 4 priče, ki naj bi bile priča dogodku, vse 4 priče jo postavljajo na laž. Demokrati so imeli njeno izjavo že 2 mesca preden so jo dali v javnost, več kot očitno so čakali do konca z namenom, da vlečejo niti vse do volitev. To je DEJSTVO. Hvala bogu, da obstaja sistem, ki se mu reče "nedolžen dokler se ne dokaže krivda". Torej... Senat je potrdil Kavanaugha s 50-48 glasovi. Se komu ne zdi prav, da potrebuje sodnik 50% glasov senata, da je potrjen? Dragi moji, včasih so potrebovali 60% glasov senata za potrditev, na 50% pa je to zmanjšal nihče drug kot preljubi Obama. Na splošno je Obama našel tisoč in eno luknjo v zakonu, da je lahko svoje zakone pisal brez potrebe po glasovanju senata. In te Obamove luknje s pridom izkorišča nihče drug kot Trump. Dokaj ironično, da so Trumpu najbolj pomagali demokrati. Hvala lepa.
Dragonball
07. 10. 2018 07.52
-2
Katastrofa vseh katastrof, republikanska večina na vrhovnem sodišču pomeni, da bo v naslednjih letih v ameriški družbi nastopil porast nacionalizma, moralni razkroj in še večji razkol med 1% redneck hujskačev in 99% normalnih ter poštenih američanov
the kop
07. 10. 2018 08.27
+11
tako je prav! demokrati so zasrali Zda, republikanci jo bodo rešili! Demokrati so gledali samo na manjšini, na belce so pa pozabili in to se jim je maščevalo!!
Novi uporabnik
07. 10. 2018 07.48
+7
To bi bilo pa res narobe, če bi zgolj obtožba brez dokaza preprečila njegovo nominacijo.
Cesar007
06. 10. 2018 22.54
+17
"Kljub obtožbam o spolnem napadu Kavanaugha potrdili v senatu" Bil je oproščen. Ni bilo nobenih dokazov, zakaj to še vedno omenjate in mažete poštenemu ćloveku ime. Naslov bi moral biti, "Kavanaugha potrdili v senatu" in nič drugega.
lycan
06. 10. 2018 22.40
+19
Z celotno stvarjo sem nekoliko razočaran. Obtožani je bil opran vse krivde s strani FBI in ni nobenih dokazov za storjeno. Celo pričanje gospe Ford je izpalo ne-kredibilno po prejtam pismu njenega bivšega partnerja in ji sedaj grozi pregon zaradi krivega pričanja. Sam nasprotujem kakršni koli zlorabi tako žensk kot moških, vendar pa mislim, da bi bilo potrebno v javnosti prav tako kriminalizirati lažne prijave in jih postaviti na isto raven kot so posiljevalci. Po zadnjih raziskavah je v ZDA med 20% in 30% vsh prijav lažnih in to privede do diskriminacije popolnoma nedolžnih ljudi, ter njihovega ožigosanja do konca žiljenja. Le redki, ki po krivem obdolžijo pa trpijo posledice svojega dejanja.
mackintosh
06. 10. 2018 22.44
+1
ivan.z Doba
06. 10. 2018 22.29
+6
Največji pokvarjenci so v politiki.