Tujina

Nizozemska na dobri poti, da prizna tretji spol

Haag, 28. 05. 2018 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nizozemsko sodišče je nizozemski državljanki priznajo pravico, da ji pri navedbi spola ni potrebno izbirati med moškim ali žensko. Hkrati je sodišče poslance pozvalo, naj priznajo tretji spol.

Sodišče v Roermondu je tako neimenovani tožnici dovolilo, da ji v matično knjigo rojstev vpišejo kot spol nedoločen. Kot je ob razsodbi pojasnilo sodišče, ob njenem rojstvu leta 1961 niso mogli določiti spola, starši pa so se takrat, da bi zadevo olajšali, odločili za moški spol. Leta 2011 je tožnica opravila zdravstveni poseg in spremenila spol v žensko.

"Na koncu se je izkazalo, da osebi ženski spol ne ustreza, njena osebnost pa se ima za spolno nevtralno, torej se ne počuti ne kot moški in ne kot ženska," je še pojasnilo sodišče. Tožnica je zaradi tega pristojne oblasti zaprosila, da jo v matično knjigo rojstev vpišejo kot tretji, nevtralni spol.

Na Nizozemskem je leta 2007 vrhovni pravosodni svet podobno zahtevo neke druge osebe zavrnil.
Na Nizozemskem je leta 2007 vrhovni pravosodni svet podobno zahtevo neke druge osebe zavrnil. FOTO: AP

Na Nizozemskem je leta 2007 vrhovni pravosodni svet podobno zahtevo neke druge osebe zavrnil. Sodniki so za razliko od takrat danes razsodili, da je zaradi družbenega in pravosodnega razvoja sedaj dozorel čas za priznanje tretjega spola.

"Da bi omogočili registracijo tretjega X spola je ključnega pomena sprememba zakonodaje. To je sedaj naloga poslancev," so še razsodili sodniki.

Nizozemski borci za pravice transspolnih oseb so že pozdravili odločitev sodnikov kot pot naprej za priznavanja pravic transspolnih oseb na Nizozemskem, kjer ocenjujejo, da je med 17 milijoni prebivalcev od 0,2 do dva odstotka transspolnih oseb.