Tujina

Nizozemski poslanec v filmskem stilu poziva Britance

Amsterdam/London, 16. 12. 2018 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dogajanje okoli brexita je postala že prava drama, ki ima precej komičnih vložkov. Zdaj ji je "romantično" noto dodal nizozemski politik, ki je na zabaven način pozval Veliko Britanijo, naj se že enkrat odloči glede brexita in prekine negotovost. To pa je naredil tako, da je poustvaril sceno iz filmske uspešnice Pravzaprav ljubezen.

V videu nizozemski poslanec Kees Verhoeven pozvoni na vrata britanske premierke Therese May in ko se ta odprejo, tam stoji Verhoeven s kupom listov v rokah, ki jih odkriva enega za drugim. Gre za eno najbolj prepoznavnih scen iz priljubljene romantične komedije Pravzaprav ljubezen (Love Actually). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napisi v angleščini so zapisani na roko, na njih pa ne manjka srčkov. "Z malo sreče bomo drugo leto imeli dober dogovor za brexit," se začne njegovo sporočilo. Med drugim poziva tako Veliko Britanijo kot Evropsko unijo, naj poskusita doseči dober dogovor "brez dretja in prepiranja". Pošali se, da bomo kljub brexitu lahko še naprej jedli angleški zajtrk ... a z nizozemskimi paradižniki, fižolom in slanino. "Za nas ste še vedno popolni ... no, ne ravno popolni," sporoči in pokaže nekaj naslovnic britanskih desničarskih tabloidov, ki so naklonjeni brexitu. "Toda radi vas imamo, zato se že enkrat odločite: ostanite ali sprejmite ta dogovor," še pozove Britance in jim zaželi vesel božič. 

Nizozemsko skrbita brexit in negotovost

Na Nizozemskem niso preveč navdušeni nad izstopom Velike Britanije iz EU. Negotovost, ki spremlja proces, med drugim skrbi nizozemske trgovce z rezanim cvetjem. Velika Britanija namreč zanje predstavlja tretji največji trg, takoj za Nemčijo in Francijo. Prihodki od prodanega cvetja pa letno nanesejo okoli sedem milijard evrov.

Tudi sicer so trgovinske povezave med Nizozemsko in Britanijo tesne, zato se Nizozemci bojijo sprememb, ki jih prinaša brexit. Uradno poročilo, ki so ga na Nizozemskem predstavili ta mesec, je pokazalo, da bi izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora Nizozemsko do leta 2023 stal 2,3 milijarde evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miro32
17. 12. 2018 08.46
iskanje pozornosti
TolstojV
16. 12. 2018 14.45
+4
Ni potrebno da britanci izstopijo iz EU potrebno si je prizadevati da se skupnost nadgradi okrepi vsi imamo koristi od združutve. Nacionalisti šovinisti in tisti ki ne znajo graditi mostov med narodi so za razbijanje povezovanja narodov nikoli niso evropejci živeli tako brezskrbno in v miru za katerega se je potrebno žrtvovati kot živijo sedaj. Ni vedno demokracija za vse človeške potrebe najboljša rešitev a se je vseeno pokazala kot edina ki lahko prispeva da ljudje rešijo zapletene medsebojne odnose v korist vseh. Tisti ki nasprotujejo evropski skupnosti pa naj to energijo vložijo da se skupnost narodov še bolj okrepi in zagotovijo ljudem varno prihodnost!
Anon88
16. 12. 2018 14.20
+1
A ni referendum že bil? Sem mislil, da je Anglija demokratična država in upošteva glas ljudstva... Če misli vlada delat po svoje naj drugič za mnenje ljudi niti ne vpraša, vsaj ne bi bilo takšneg cirkusa in izgube časa. Klovni poslanski.
kameltrajbar
16. 12. 2018 12.07
+13
Naj že spkkajo.. .bizarno
ROMELS
16. 12. 2018 12.03
-5
če so pametni naj čim prej zapustijo EU in se vrnejo k lastni suverenosti.
korintos23
16. 12. 2018 12.08
+28
Misliš? Bi že davno odšli pa vedo da so, bodo, potem v *iti! Cariniki pridejo spet na meje, to jih najbolj skrbi.