Tujina

Nobelova nagrajenka za mir podprla zaprtje novinarjev

Hanoj, 13. 09. 2018 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja mjanmarska borka za človekove pravice Aung San Su Či je na Svetovnem ekonomskem forumu v vietnamski prestolnici Hanoj podprla zaprtje dveh Reutersovih novinarjev. Ta je sodišče obsodilo na sedem let zaporne kazni zaradi poročanja o krizi v zvezi z muslimansko manjšino Rohingya.

Kljub temu, da je svetovna javnost zaprtje dveh novinarjev obsodila in Mjanmar obtožila kršitve svobode izražanja, je moralna mjanmarska voditeljica Aung San Su Či stopila na stran oblasti in sodišča, ki trdijo, da sta novinarja zlorabila zaupne državne informacije.

"Nista v zaporu, ker sta novinarja, ampak ker je sodišče razsodilo, da sta kršila zakon o državnih skrivnostih," je povedala Su Či, nekdanja prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki je desetletje preživela v hišnem priporu med obdobjem vojaške hunte. 73-letnica pa je priznala, da bi morali krizo z zatirano muslimansko manjšino Rohingya, ki jo Združeni narodi razumejo kot genocid, tretirati drugače. Dodala pa je, da Mjanmar mora v dobro dolgoročne stabilnosti biti pošten do vseh strani in da mora vladavina prava veljati za vsakogar.

Mjanmarska moralna voditeljica Aung San Su Či.
Mjanmarska moralna voditeljica Aung San Su Či. FOTO: AP

Su Či, ki je sicer zelo priljubljena v svoji državi, si je s svojo "neaktivnostjo" in neodločnostjo glede državnega zatiranja muslimanov, nakopala veliko kritik, mednarodna skupnost pa je nad njo razočarana.

Novinarja, ki so ju aretirali na poti iz restavracije, potem ko sta prejela zaupne policijske dokumente, sta preiskovala načrtno pobijanje muslimanov v državi. Od lani jih je vsaj 700.000 zbežalo iz Mjanmara, potem ko jih je napadla vojska. Ta naj bi manjšinsko prebivalstvo pobijala, trpinčila, posiljevala in zasužnjevala. Zunanji opozovalci opozarjajo, da je v državi prišlo do genocida, ki bi ga bilo treba obsoditi. Muslimanska manjšina je sicer že dolgo let predmet diskriminacije, Mjanmar pa jim ne želi izdati niti državljanstva.

Muslimanska manjšina Rohingya protestira v Bangladešu, kamor so pobegnili po napadu mjanmarske vojske.
Muslimanska manjšina Rohingya protestira v Bangladešu, kamor so pobegnili po napadu mjanmarske vojske. FOTO: AP

Reutersovo novinarja ob tem ostajata zaprta, potem ko so ju 3. septembra obsodili na sedem let zaporne kazni. Oba krivdo zanikata in trdita, da jima je policija nastavila past.

Obsojena novinarja Reutersa.
Obsojena novinarja Reutersa. FOTO: AP

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
07. 05. 2019 10.21
+1
taki dobivajo nobelovo.