Tujina

Nobelova za literaturo v Turčijo

Stockholm, 12. 10. 2006 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turški avtor Orhan Pamuk je letošnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk FOTO: Reuters

Kontroverzni turški avtor Orhan Pamuk, ki v svojih delih opisuje predvsem srečevanje vzhodnega in zahodnega sveta in se je moral zaradi domnevnega žaljenja turških nacionalnih čustev celo zagovarjati pred sodiščem, je dobitnik prestižne Nobelove nagrade za literaturo.

Pamuk je eden najbolj branih pisateljev v Turčiji, vedno bolj priljubljen pa je tudi v svetu. Rodil se je v premožni družini v Carigradu in študiral v Združenih državah. Že zelo zgodaj, star samo 22 let, je postal pisatelj in že s prvim romanom Tema in svetloba – objavil ga je leta 1979 – požel veliko slave in bil nagrajevan.

V slovenščino so prevedena njegova dela Sneg, Bela trdnjava in Moje ime je rdeča.

Vedno na četrtek

Švedska akademija, ki nagrajence izbira, dobitnika vsako leto razglasi oktobra, vedno na četrtek, čeprav nagrade podelijo šele decembra.

Vsako leto dobijo na stotine predlogov, katera imena so med njimi, bodo objavili šele čez petdeset let. V najožjem izboru so bili letos še sirijsko-libanonski pesnik Adonis, poljski pisatelj Ryszard Kapuscinski ter ameriška novelista Joyce Carol Oates in Philip Roth.

Tiskarne v Nemčiji zagnale stroje

Po razglasitvi Pamuka za letošnjega Nobelovega nagrajenca za književnost je v Nemčiji skokovito naraslo zanimanje za dela tega turškega pisatelja. Založba Hanser iz Münchna je že naročila ponatis vseh Pamukovih v trdo vezanih knjig, založba Fischer iz Frankfurta na Majni pa je zagnala rotacijo za mehko vezane izdaje nagrajenčevih del. Založbe družno ugotavljajo, da je odziv knjigarn "viharen" in "veličasten".

Samo založba Hanser je po prodani nakladi 80.000 izvodov Pamukovega romana Sneg zdaj dala natisniti še nadaljnjih 40.000 trdo vezanih primerkov. Pohiteli bodo tudi z izdajo njegovega romana Istanbul, na policah bo že 18. novembra, in to v začetni nakladi 50.000 knjig. Po prvotnem načrtu je bil izid Istanbula predviden za februar prihodnje leto.

Založba Fischer ima avtorske pravice za žepno izdajo del Novo življenje, Črna knjiga in Ime mi je rdeča. Po četrtkovi objavi novice o Nobelovi nagradi je založba dobila več deset tisoč naročil za Pamukove knjige. "Hitro jih bomo ponatisnili in prepričani smo, da se bo povpraševanje v prihodnjih mesecih še nadaljevalo," je povedal predstavnik te založbe. Podobno se je dogajalo pred letom dni, ko je Pamuk dobil mirovno nagrado nemških knjigotržcev.


  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.