Tujina

Noč spopadov v Gruziji

Tbilisi, 19. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nemirni avtonomni gruzijski pokrajini Južna Osetija je bilo ponoči ubitih šest gruzijskih vojakov, sedem pa jih je bilo ranjenih.

Gruzijski vojaki gredo novim spopadom naproti (foto: Reuters)
Gruzijski vojaki gredo novim spopadom naproti (foto: Reuters) FOTO:

Gre za nepotrjene podatke, saj ne mrtvih ne ranjenih niso mogli evakuirati z območja, kjer potekajo srditi spopadi.

Če bodo ti podatki potrjeni, je od začetka spopadov med južnoosetijskimi silami in gruzijsko vojsko na gruzijski strani umrlo približno 20 vojakov. Južnoosetijska stran podatkov o izgubah ni navedla, je pa tiskovni predstavnik separatistične vlade Južne Osetije Aslan Elbakijev dejal, da je gruzijska vojska minulo noč najbolj srdito doslej obstreljevala glavno mesto Južne Osetije, Činvali.

Vladimir Putin: 'Napetosti so nastale zaradi idiotske odločitve Gruzije
Vladimir Putin: 'Napetosti so nastale zaradi idiotske odločitve Gruzije FOTO: Reuters

Konflikt v Južni Osetiji je ostro obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, hkrati pa je tudi zavrnil vse namige, da naj bi separatiste v tej nemirni avtonomni gruzijski pokrajini podpirala Rusija. Kot je dejal, so se problemi začeli z "idiotsko odločitvijo" Gruzije, da bo odpravila avtonomijo Južne Osetije in Abhazije.

Napetosti v pokrajini so se zaostrile v zadnjih nekaj mesecih, saj skuša Gruzija vnovič pridobiti nadzor nad Južno Osetijo, vodstvo te avtonomne pokrajine pa se temu upira in je tamkajšnje prebivalce oborožilo. Južna Osetija je v začetku 90. let enostransko razglasila neodvisnost od Gruzije in zahtevala združitev z rusko republiko Severna Osetija. Izbruhnila je vojna z gruzijsko vojsko, ki so jo ustavili z mirovnim sporazumom leta 1992 in prihodom ruskih mirovnih sil v regijo. Leta 1996 sta se strani sporazumeli o mirni rešitvi spora, vendar se o dokončnem statusu območja nista dogovorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3