Tujina

Nočno dopisovanje posrednika in novinarke: 'Ko rezerviram hotel, se ti javim'

Zagreb/ Sarajevo, 15. 02. 2019 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zneski za ponarejene diplome, spričevala in prekvalifikacije na Hrvaškem naj bi se vrteli okoli tisoč evrov. "Prideš, se vpišeš, prineseš denar, vzameš diplomo in to je to," pojasni zaposleni na dubrovniškem letališču. Hrvaška novinarka je namreč dokazala, da posel kljub razkritju afere še vedno ni zamrl.

Posredniki, ki so urejali ponarejene diplome, niso delovali samo v Bosni in Hercegovini, temveč tudi na Hrvaškem. Ekipi oddaje Preverjeno iz hrvaške Nove TV je uspelo dokazati, da njihov posel kljub razkritju afere še vedno ni zamrl.

Kot smo že poročali, je novinarka Ana Malbaša pod pretvezo, da bi rada kupila diplomo, poklicala tri ljudi, ki so v dokumentih bosansko-hercegovske varnostne agencije Sipa navedeni kot posredniki. Prvi se je sprenevedal, da o tem nič ne ve, drugi jim je odgovoril, da ne deluje na sosednjem ozemlju, tretji pa je privolil, da ji bo uredil lažno diplomo – v zameno za … spolne usluge.

"Lahko karkoli, samo prinesi denar. Hočeš leteti v vesolje, hočeš, da uredim, da postaneš astronavtka? Odvisno, kakšna si. Če si mačka, to lahko uredim, če nisi, pa nič. Pošlji mi svojo sliko na Viber. Če mi boš všeč, ti bom uredil za pol cene," ji je dejal v telefonskem razgovoru.

V nočnih urah sta dopisovanje nadaljevala. "Pošlji mi sliko, da vidim, ali se mi izplača potruditi," ji je naročil. Ko mu je poslala svojo fotografijo, je komentiral: "To je tako, kot da grem v mrak brez sveče. Pokaži se bolje!" "Pravi moški ne marajo tega, da se takoj pokaže vse," mu je odvrnila. Nato jo je vprašal, kako ji je ime, Ana pa mu je odvrnila: "Kaj si ti, tajna služba? Preveč si negotov. Česa se bojiš?" Nato ji je naravnost odgovoril, da ne bo zavlačeval. "Svojo storitev bom zaračunal v hotelu, ti se boš lepo vpisala v šolo in mi boš hvaležna. Ko bom rezerviral hotel, se ti bom javil," je napisal.

Ekipi oddaje Preverjeno iz hrvaške Nove TV je uspelo dokazati, da posel s ponarejenimi diplomami kljub razkritju afere še vedno ni zamrl.
Ekipi oddaje Preverjeno iz hrvaške Nove TV je uspelo dokazati, da posel s ponarejenimi diplomami kljub razkritju afere še vedno ni zamrl. FOTO: dnevnik.hr

'Prideš, plačaš, vzameš diplomo'

Kako enostaven je postopek pridobitve prekvalifikacije, spričevala ali lažne diplome, je novinarki razkril vir, zaposlen na letališču v Dubrovniku. "Prideš, se vpišeš prvič. Prideš drugič, se spet vpišeš, prineseš denar, vzameš diplomo, in to je to. Postaneš gasilec." Njegovi prijatelji so tako naredili konec leta 2017. "Odšli so v Mostar, plačali in se vrnili." Ekipa oddaje Preverjeno je enega od njih celo našla, a z njo ni hotel govoriti.

Prav v tem času je dubrovniško letališče na službeno šolanje v Split poslalo osem zaposlenih. Skupina tistih, ki je ostala doma, se je do "znanja" odločila priti po drugačni poti. "Bili so razočarani, ker niso mogli v Split, zato so se odločili, da bodo na ta način poskusili priti do prekvalifikacije. Tako jih ne bi preskočili, ko bi se pokazala možnost za napredovanje, in bi lahko postali gasilci," je pojasnil vir.

"Če se je to res dogajalo, to obsojamo in mislimo, da bi bilo treba obravnavati vsak primer ločeno," je povedal direktor letališča Frane Luetić. A je hkrati poudaril, da je to v pristojnosti policije. "Mi kot letališče ne moremo ničesar storiti."

'Uresničitev sanj' za slabih tisoč evrov

Zneski naj bi se vrteli okoli 7.000 kun (950 evrov). Približno toliko je novinarka bosansko-hercegovskega magazina Žurnal Azra Omerović morala plačati posredniku, da je v le 17 dneh dobila spričevalo priznane zdravstvene šole v Sanskem Mostu.

Trojica zaposlenih na letališču Dubrovnik je prek nekega drugega posrednika dobila diplomo visoke šole Logos iz Mostarja, kažejo policijski dokumenti. A direktor Lutvo Haznadarević trdi, da se to nikoli ni zgodilo. ''Če bi bilo to res, bi se sami prijavili organom pregona, verjemite mi," je dejal.

In to ni edina šola, ki je omenjena v policijskih dokumentih. Prav tako ne gre samo za ponarejene diplome, temveč tudi za diplome, ki jih šole prodajajo. "Obstaja matična knjiga z zaporednimi številkami. Napišejo številko ena, naslednji učenec, ki se vpiše, pa dobi številko tri. Številka dve ostane prazna za primer, če se pojavi kdo, ki bi v tem obdobju moral končati šolanje, da se ga vpiše tja. Če pogledate, boste v nekaterih knjigah našli te praznine, kamor se ljudje vpisujejo naknadno," pojasnjuje novinar Žurnala Avdo Avdić.

Policija bi lahko preverila prehode čez mejo

"Ko ravnatelj sumi v verodostojnost diplome, nas obvesti, steče postopek prijave pristojnim organom," je pojasnila hrvaška ministrica znanosti in izobraževanja Blaženka Divjak.

Policija ima vpogled v evidence vsakega učenca, pri katerem ostaja sum, da to nikoli ni bil. Pri kupljenih diplomah, spričevalih in prekvalifikacijah, kjer fakulteta sodeluje pri kaznivem dejanju, pa je to težje dokazljivo. Eden ključnih dokazov je lahko na primer prečkanje državne meje med šolanjem. Na podlagi take informacije je ekipi oddaje Preverjeno uspelo najti nekoga s kupljeno diplomo. A takšnih ukrepov policija do zdaj še ni uporabila.

''Naše državne institucije nimajo nobenega namena preganjati kogarkoli od vpletenih, saj so ti pod absolutno zaščito policije in pravosodnih organov. Zakaj? Ker je bil Center za visoko izobraževanje iz Širokega Brijega v preteklih letih financer več političnih strank," je še povedal Avdić.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
15. 02. 2019 19.35
+1
Lahko častimo sendič pokvarjenim hrvaškim šolnikom.....
Neznate
15. 02. 2019 17.50
+35
najprej pometimo pred svojim pragom, imamo dovolj dela!
dunc46
15. 02. 2019 17.46
+6
saj nimajo samo diplom...sole kakrsne si zazelis ,ko pa ga vprasas malo globje o zadevi pa gledajo ,kot ,da so prisli iz magarca ..kar verjetno so..
sid33
15. 02. 2019 16.53
+17
Danes pa fax res ni vreden več kot jurja, razen diplome tehnične smeri je ostalo le še kos papirja...
Kliko7
15. 02. 2019 15.43
+35
Itak fax ni nič vreden! Vse kar sledi je pomembno!
IS58
15. 02. 2019 19.51
+1
Mogoče res, toda brez diplome ni službe oz. zelo teško, pa četudi stvari obvladaš.
jakec1575
15. 02. 2019 22.46
+2
mogoce na kaksnem levem faksu. bi te rad videel brez medicine delati v medicini ali pa kot katerikoli inzenir. Razen ce si doma veliko sraufal ze prej. Niso vsi faksi brezveze. Vsaj kar se naravoslovja tice. pa sem preprican, da tudi marsikaterega druzboslovja.
Kliko7
15. 02. 2019 15.42
+1
in kje je problem?
1236
15. 02. 2019 15.04
+65
vsak šiptaar ima fakultet
RAZOČARAN2
15. 02. 2019 15.44
+35
Eni v Sloveniji, imajo tudi Prištinski doktorat.
Apostol1
15. 02. 2019 17.06
+20
Tole je kopirano in prilepljeno iz wikipedije o izobrazbi našega plemenitega Zmaga Jelinčiča ,ki je tudi stanoval 3 in pol let na Dobu, je pa letnik 1948 "Po končani osnovni šoli je nadaljeval šolanje na poljanski gimnaziji, kasneje pa je začel študirati na Fakulteti za farmacijo ljubljanske univerze, a študija ni končal. Kot študent je bil baletni plesalec v Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet v Ljubljani. Univerzitetno izobrazbo farmacevta je pridobil šele leta 2009 na Univerzi v Skopju. Nato je decembra 2011 magistriral na Akademiji za diplomacijo in varnost v Beogradu z nalogo Problematika razmejitev slovenskih ozemelj s sosednjo Hrvaško." No leta 2009 je bil star 61 let ,ko je diplomiral , večina je pa s temi leti že v penziji in ta diploma zbuja pri meni zelo velike sume. In takega človeka volijo Butalci v parlament
jakec1575
15. 02. 2019 22.48
+1
Zmago je diplomoral tako, da si je kupil izpite z lobiranjem v parlamentu. O tem civkajo ze vsi vrabci. Tole ostalo je imel pa za rezervo. Imel je dober provod in sedaj ga ima spet. Malo se je drl prvi mesec v parlamentu in sedaj lepo vlece placo za prazen nic. Izdajalec naroda. vedno bil. Palamudi in pametuje v parlamentu.
Zentrum
15. 02. 2019 15.04
+35
Preprosto. V EU izničiti verodostojnost VSEH diplom, ki izvirajo iz Hrvaške in BiH. Če fakultete pri tem sodelujejo, drugega pač ne preostane.
samuray1
15. 02. 2019 15.16
+18
kaj boš te ti? Slovenska naveza Ljubljana,Celje,Maribor se je s tem biznisom ukvarjala vse od 1992 pa do 2013. In potem vse tiho je bilo .
Kugakaj
15. 02. 2019 15.20
+24
Pri nas so diplomske tolk lahke da jih znanci pisejo ze od 300 evrov dalje. Ce imas izbran naslov in literaturo je napisana v max 5 dneh. Zaston šolstvo pripelje debile na fakultete, zardi njih pa nižamo standart. Pri nas so diplome prepis znanja drugih... Oz lahko recem da so nase diplome malo bolj obsezen esej
capprian
15. 02. 2019 15.00
+22
Pravilno, da novinarji raziskujejo, oni saj objavijo, policija pa zaradi interesov preiskave ne moremo dati podatkih, nao pa sploh nič iz tega. BRAVO NOVINARJI, TAKO NAPREJ IN VSE OBJAVITE, ZGLEDA DA JE ENE ŽE STRAH. !!!!
IS58
15. 02. 2019 19.54
+3
Ta,ki se bo lotil tega problema mora imeti tudi uradno priznano diplomo!!
1236
15. 02. 2019 14.59
+20
vse južnake je treba preverit tudi slovenci hodijo kupovat diplome , BEOGRAD NIČ DRUGAČE. TO ŽE VRABCI ČIVKAJO ,DA SE KOPUJEJO DIPLOME. Samo naši nič , ker sami to počnejo za otroke , ker nič v naših šolah ne naredijo. Ne dosegajo povrečja 5.0. navali narod.
Tretja Švica
15. 02. 2019 15.01
+13
Ja valjda, tudi Slovenci jih hodijo dol kupovat, tako da...
Tretja Švica
15. 02. 2019 14.57
+10
Nič novega, saj to se dela že vsa leta, tako da ne vem, zakaj je to tako bombastično novica. V moji bivši firmi se je vedelo, da jih hodijo dol kupovat, sodelavci so se še hvalili s tem, kadrovska je tudi vedela, pa so rekli, da ne morejo nič, ker so diplome uradne, pa z vozniškega mi je bilo isto itd... Balkan pač!
and1302
15. 02. 2019 14.54
+6
novinarji se gredo neke raziskovalce v tujini .a ni to poseg v policijsko zadevo oz oviranje postopka.torej zakaj novinarji ne iscejo v sloveniji kam je izginil denar
korintos23
15. 02. 2019 14.43
+15
A oni naš restant, kateri je diplomiral v Beogradu, magisterij pa spaco v Skopju, je to tudi tako naredil?
0OO7
15. 02. 2019 14.37
+6
Kaj se ne bi v smislu "raziskovalnega " novinarstva en vaš bogato obdarjen kolega preoblekel v privlačno žensko, potem pa mu v kritičnem trenutku prevzema certifikata naredil sile od pozadi...? Po moje bi ponudba diplom na trgu takoj drastično padla...
korintos23
15. 02. 2019 14.43
+2
In potem, če je gej, se obrne in še fajn njemu silo naredi! hahaha
0OO7
15. 02. 2019 20.49
LOPOVIGOTOVISTE
15. 02. 2019 14.35
+26
OJEJEJ PREDLAGAM DA MALO PREVERIYE DIPLOME IZ JUGE ... ŻE PRED 15 LETI MI JE GOVORIL EN VARNOSTNIK KAKO JE PO VOJNI VSAK DOBIL DILOMO KAKO JE ZELEL DA SO LAHKO SLI V SVET...
_Nico_T_
15. 02. 2019 14.30
+27
Zakaj so dobre ocene na nekaterih faksih rezervirane samo za točno določene otroke od nekaterih? In za to ni treba do Bosne, je kar lepo pri nas v Sloveniji!
proofreader
15. 02. 2019 14.26
+15
Pri nas imajo potuho čez celotno šolanje.
Neprijatelj
15. 02. 2019 14.23
+6
24 ...šmrkavci.
Neprijatelj
15. 02. 2019 14.23
+9
Beograd, Skopje in nazaj.
IS58
15. 02. 2019 14.21
+25
Ko bomo vsem, ki so sedaj na položajih preverili diplome,jih javno objavili,da je vse OK, potem je ta problem tudi v Sloveniji takoj rešljiv. Bojim pa se, da ni tako enostavno. Mislim, da je tudi Slovenija kontaminirana.
mk67
03. 05. 2019 18.01