Tujina

'Norčujejo se iz nas, vse so pometli pod preprogo'

Valletta, 16. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva eno leto, odkar je Malto, Evropsko unijo in svetovno novinarsko javnost pretresla novica o umoru malteške novinarke, blogerke in borke proti korupciji Daphne Caruana Galizia. Leto kasneje njena družina še vedno obupano tava v temi, kot pravijo, so oblasti primer namerno pometle pod preprogo.

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia FOTO: AP

Novinarka je umrla, ko je zapeljala z dovoza k njenemu domu in je odjeknila eksplozija podtaknjene bombe.

Galizia, ki so jo imenovali tudi "WikiLeaks v eni osebi", je bila na Malti najbolj znana preiskovalna novinarka, ki se ni ustavila, ko je bilo treba razkrivati korupcijo, nepotizem in druge nečedne posle malteške politike in družbene elite - četudi je bila velik del kariere zastraševana, grozila ji je kopica tožb, skupaj naj bi jih bilo 47, dvakrat jo je malteška policija celo aretirala, piše Independent.

53-letnica se je v svojem blogu dotaknila celo poslov ruskih oligarhov na otoku in aktivnosti libijske mafije, ki je prek Malte v južno Evropo tihotapila nafto.

Ko je usodnega dne odhajala od doma, je nameravala poskrbeti, da ji znova odprejo bančni račun, ki je bil zamrznjen, ker je malteški minister za gospodarstvo Christian Cardona proti njej vložil tožbo. Ker je pisala o tem, da naj bi med uradnim obiskom v Nemčiji obiskal bordel. Ker je bila že dolgo prepričana, da njenemu telefonu prisluškujejo, je želela zadevo na banki urediti osebno. A do tja ni prišla nikoli, saj je nekdo aktiviral bombo, ki je bila podstavljena v njenem vozilu.

Njen umor je sprožil ostre mednarodne reakcije, doma so ljudje protestirali zaradi "mafijske države". Njena družina je jasno povedala, da na pogrebu ne želi ne predsednika ne premierja - oba sta bila tarča njenega ostrega peresa in družina je sumila, da njuni izrazi žalosti ob njihovi izgubi ne bi bili iskreni.

Takrat je pod pritiski (mednarodne) javnosti oblast obljubila učinkovito preiskavo. Leto kasneje njena družina pravi, da niso storili nič omembe vrednega. "Ko sprašujemo, kaj se je premaknilo, nam ne povedo nič. Državni tožilec se iz nas celo javno norčuje z uporabo besednih zvez, ki jih je uporabljala moja mama," je za Independent povedal njen sin, prav tako preiskovalni novinar Matthew Caruana Galizia. "Kot kaže, so vse pometli pod preprogo, nobene volje nimajo, da bi preiskali motiv umora in našli ljudi, ki so ga naročili," še pravi.

Malteška vlada je sprva ponudila milijon evrov nagrade za pomembne informacije, a je julija letos notranji minister Michael Farrugia sporočil, da "niso našli oprijemljivih sledi". Družina meni, da oblasti preiskavo namerno sabotirajo, kar je Farrugia zanikal.

Na Malto je svojo delegacijo poslal celo Evropski parlament, izrazili so dvome glede nepristranskosti policije in sodstva ter zmožnosti oblasti, da izvedejo temeljito preiskavo, ki naj bi segla vse do najbolj vplivnih ljudi na Malti. Premier Joseph Muscat je na vse očitke dejal, da se je delegacija srečala s "preveč vladnimi kritiki, ki so jih zavedli".

Le nekaj dni po tem, ko je delegacija zapustila Malto, je policija vdrla v skladišče blizu prestolnice Valletta in aretirala tri moške  - brata Georga in Alfreda Degiorgia ter njunega pajdaša Vincenta Muscata. Obtožili so jih umora, uporabe eksploziva, zarote in vpletenosti v organiziran kriminal. 

Policija trdi, da je Alfred Degiorgio noč pred umorom novinarke preživel tako, da je spremljal njeno gibanje. V bližini so našli cigaretni ogorek, na katerem naj bi bil njegov DNK. Združba se je že znašla na sodišču na uvodnih obravnavah, brata pa imata težave tudi zaradi obtožb o pranju denarja. Policija preverja, kako je mogoče, da sta živela več kot razkošno, če pa sta uradno brezposelna.

A težava je, da je še vedno na prostosti kdor koli je umor naročil. In ne lovljenje "majhnih rib", lovljenje naročnika je "velik test", ki ga bo morala prestati malteška policija, če hoče svojcem nesrečne novinarke, domovini in svetu dokazati, da se je sposobna spoprijeti tudi z najbolj vplivnimi ljudmi v malteški družbi.

Družina in podporniki so nezadovoljni tudi s skromnim poročanjem o umoru v glavnih državnih medijih. Malteški bloger Manuel Delia pravi, da je sam, ker je govoril o primeru - tudi za tuje medije - prejel več groženj. In opozarja, da je Malta danes drugačna od Malte pred umorom: "Prej sem živel v državi, kjer so do onemoglosti nadlegovali novinarje, danes živim v državi, kjer so novinarko umorili."

K 'popolni resnici' o smrti pozvala Evropska komisija

Komisija je ob tem pozvala tudi k resnici o umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka februarja letos. "Ne želimo, da bi ti umori negativno vplivali na svobodne medije," so v skupni izjavi zapisali podpredsednik komisije Frans Timmermans, komisarka za pravosodje Vera Jourova in komisarka za digitalno gospodarstvo Marija Gabriel"Zato moramo odgovorne za te umore pripeljati pred roko pravice. Želimo popolno resnico," so poudarili. "Vsem novinarjem moramo poslati jasen signal, da je v Evropi varno delati. Če so utišani novinarji, je utišana tudi demokracija," so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
16. 10. 2018 16.46
+3
Radujte se Bogu, ker je nezmotljiv.
Čriček mali
16. 10. 2018 12.46
+9
In politiki spet podtaknili. Zalostn R.I.P
flatearth
16. 10. 2018 12.44
+4
Na Malti vsak vsakega pozna in vsi so si med seboj v nekem sorodstvu,
jesenvoyo
16. 10. 2018 10.12
+6
Kurupcije, nečednih poslov je v svetu zelo veliko, borba proti temu pa izredno težka, včasih tudi več ali manj nemogoča. V te aktivnosti je vpletenih izredno veliko ljudi, ki imajo vpliv oziroma moč na mnogih področjih, ki lahko in tudi aktivno posegajo v primere, kjer se zgodba zatakne ali pride v težave. Seveda tudi med njimi prihaja do medsebojnih težav in ti ljudje potem v lastno zadoščenje, maščevanje dostavljajo informacije o nečednih poslih tistim novinarjem, ki si upajo poskušati informirati javnost. Problem so seveda konkretni dokazi, teh pa ni ravno veliko. Tudi Malteška novinarka je bila verjetno povezana s tistimi, od katerih je dobivala informacije o korupciji in drugih nečednih poslih, žal pa je prestopila tisto varno mejo in s tem plačala to z življenjem.
FIGEC
16. 10. 2018 09.39
+19
Družbene elite vsake države so sposobne najbolj zavrženih, najbolj zahrbtnih in najbolj pokvarjenih dejanj, kar si jih človeški um lahko zamisli. Dejanja, ki jih izvajajo po raznih državah, me niti najmanj ne presenečajo. Ako pa bi se kateri preiskovalni novinar slučajno prebil preblizu resnice pa ga "ohladijo" ali pa proti njemu uporabijo celo policijo, da ga obdela ali pa celo zapre. Podlo in pokvarjeno do fundamenta. Ampak tega se moramo navaditi, to je namreč DEMONOKRACIJA...
KAPIBARA
16. 10. 2018 08.59
+33
Pri nas so pa hitro pijanca lovca najdli..
ginem
16. 10. 2018 08.32
-36
na sliki zgleda hinavska
korintos23
16. 10. 2018 08.59
+25
Oni kateri jo je pa ubil je pa prijaznega obraza?
ginem
16. 10. 2018 09.16
-13
Infraping
16. 10. 2018 16.47
anakondabox
16. 10. 2018 08.05
+34
Ponavljam ta stavek za novinarko. Preveč si je upala sedaj pa ima. Pogumnih ljudi, z zdravo pametjo in pokončno hrbtenico ta svet ne prenese. #praznoglavci
Naj bi
16. 10. 2018 07.42
+13
Zakaj je 2x pravnomočni obsojeni v našem parlamentu?
deratizacija
16. 10. 2018 08.00
+37
Zato, ker pravilo o nekaznovanosti v primeru zaposlitve v DZ velja zgolj za čistilko.
MojsterSplinter
16. 10. 2018 09.24
-2
Kateri dve pravnomočni obsodbi imaš v mislih?
FIGEC
16. 10. 2018 09.42
+8
Saj se pa ve..., neznani kraj, neznani čas, neznano dejanje....
Dusan Pak
16. 10. 2018 07.36
+46
Pri nas pa nič ne razkrivajo ker z mafijozi držijo. Zakaj ne raziščejo kaj delata lopova Erjavec in Bratuškova v parlamentu oziroma da sta ministra. Vsi skupaj ste povezani pišete samo kaj se dogaja zunaj naših meja.
anakondabox
16. 10. 2018 08.10
+20
Dusan Pak povsem se strinjam z vami. Kot da je Slovenija dežela angelčkov. Poslušala sem intervju s Cerarjem, ki ga je vodila Mojca Širok in intervju z Erjavcem v Studio City. In ti ljudje, ki stresajo puhlice še prekleto dobro zaslužijo in so verni, da povzročajo red in blagostanje državi. #neumnost
murinar
16. 10. 2018 09.07
+2