Tujina

Pri 93 letih se je vrnil na kraj, kamor ni zmogel stopiti 75 let: Moram se soočiti z demoni

Normandija, 06. 06. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab/Urša Vrečar
Komentarji
258

Mineva 75 let od ene najpomembnejših vojaških operacij v zgodovini človeštva. Z izkrcanjem zavezniških sil na obalah Normandije v noči na 6. junij 1944 se je začelo osvobajanje Evrope izpod okupacije Tretjega rajha. Dan D tako danes simbolno predstavlja začetek konca druge svetovne vojne in propada nacizma v Evropi.

Ob obletnici vsako leto ne manjka političnih govorov, niti sporočil, ki trdijo, da je treba zgodovino nekoliko "popraviti". Letos so se na primer oglasili v Rusiji, kjer pravijo, da "izkrcanje ni bilo ključno za nadaljnji potek vojne in z njegovim pomenom ne bi smeli pretiravati".

A najbolj presunljiv je vsako leto znova prizor, ko se na prizorišče vrnejo veterani, ki so pred 75 leti stali na istem kraju, v nekih drugih okoliščinah.

Vsako leto jih je manj. Skupaj z njimi umira spomin na obdobje, ki ga človeštvo ne bi smelo ponoviti, a se nevarnost prav tega veča z vsakim letom, ko spomin na tragedijo druge svetovne vojne še nekoliko bolj zbledi.

Čeprav so zakorakali globoko v devetdeseta leta, se vračajo. Mnogi, ker so tako obljubili svojim v vojni padlim tovarišem, spet drugi na ta način vsako leto znova opravijo z demoni grozot vojne, ki jim 75 let kasneje še vedno ne pustijo spati, tretji prihajajo v opomin.

Strah jih je, da bo nauk druge svetovne vojne umrl skupaj z njimi, "samo še enkrat, četudi zadnjič" bi radi svojo zgodbo povedali mladim. V upanju, da bodo ti slišali ljudi, ki so videli, kako pred njihovimi očmi umirajo prijatelji, družinski člani, ljudi, ki so morali tudi sami vzeti življenja, ljudi, ki so za vedno ostali telesno in duševno zaznamovani, ljudi, ki so spremenili potek zgodovine.

Dan D, izkrcanje v Normandiji
Dan D, izkrcanje v Normandiji FOTO: AP

Pri 93 letih se je vrnil na kraj, kamor ni zmogel stopiti 75 let

Jerry Deitch
Jerry Deitch FOTO: AP

Nekateri so letos prišli prvič. Eden takšnih je Jerry Deitch. Še preden je prišel na kraj, ki zanj hrani toliko spominov, je novinarju AP povedal, da misli, da bo lahko nadzoroval svoja čustva, ni pa prepričan.

93-letni Deitch si je nekoč prisegel, da se sem ne bo vrnil. "Rekel sem si: ne, tega ne bom zmogel, preveč čustveno bo."

A zdaj, ko čuti, da se njegovo življenje izteka, si je premislil. Želel je nazaj na kraj, kjer je videl umreti dobre prijatelje, kjer je bil tudi sam ranjen. Na dan D je bil 18-letnik iz ameriške Nevade. "Prišel sem kot fant, odšel kot moški, v enem dnevu sem se z 18 postaral na 30 let. V vojni hitro odrasteš."

Grozote, ki jih je videl, je zakopal globoko vase. A ne želijo izginiti. Zato je šele pred kratkim začel pisati spomine. "Vse to me je spremenilo. Postal sem veliko bolj toleranten. Pa še v nekaj verjamem: Bog nam je dal svobodno voljo. Treba jo je uporabljati!"

Po toliko letih molka čuti, da ga govorjenje o tistem času osvobaja. "Spoznavam, da se je treba soočiti z demoni."

Vrnitve na kraj, ki je spremenil njegovo življenje, tako ne obžaluje. Vseeno pa čaka, da se vrne k soprogi, s katero sta poročena 71 let.

"Vsako noč sem nazaj sredi vojne"

Russell Pickett
Russell Pickett FOTO: AP

Še leto starejši Russell Pickett se je vrni že večkrat. A priznava, da to njegovih demonov ni pomirilo. Šele po dolgih letih je ugotovil, da se bo s posttravmatskim stresom lahko spopadel le, če poišče strokovno pomoč.

"Zdaj sem na točki, ko sem vse skupaj sprejel. Ker veste, tega se ne znebite. Še posebej, če ste bili v takšni bitki. Ne glede na to, kaj počnete. Seveda bi rad pozabil. Ampak to ni mogoče. Jaz se vsako noč vrnem v vojno," je dejal za AP.

"Kot bi stala na sveti zemlji"

Občutek, ko se človek vrne na kraj, kjer so se zgodile nepopisne grozote, je nenavaden, pa pravi Leila Morrison, ki se je tukaj znašla, ker je med vojno negovala ranjene vojake. "Zdi se mi, kot da sem na sveti zemlji, ker so ljudje tukaj toliko izgubili."

Ko se je vojna končala, ji dela ni zmanjkalo. Še dolgo zatem je skrbela za preživele v koncentracijskem taborišču Buchenwald. "Vsemu svetu bi rada povedala, kako srečni smo, da smo svobodni in koliko privilegijev imamo, pa se jih sploh ne zavedamo."

"Svojo mladost sem dal za to, da lahko tisti, ki so danes mladi, uživajo svojo"

Z mešanimi občutki se je vrnil tudi danes 95-letni Richard Thomas Petzer. Bil je član britanske ekipe, ki je z obale odstranjevala eksplozivne naprave. Še danes se spomni, da jih je bilo več kot 12.000.

"Izgubil sem veliko prijateljev. Ampak po svoje sem ponosen na to, kar smo dosegli. Svojo mladost sem namreč žrtvoval za to, da lahko tisti, ki so danes mladi, svobodno uživajo svojo," pravi v upanju, da generacije, ki danes ne vedo, kaj je vojna, njegovo žrtev cenijo.

Leslie Robinson še danes težko govori o prizoru, ki ga je na dan izkrcanja videl pred seboj. Star je bil 19 let. Pred njim je bilo polje trupel. "Po načrtu bi se morali izkrcati okoli enajstih, pol dvanajstih. A se nismo mogli, ker ni bilo prostora. Toliko je bilo mrtvih in ranjenih vojakov."

Veteran Ray Lambert je vrnitev izkoristil tudi zato, da o mračni zgodovini spregovori na eni od francoskih osnovnih šol. "Adolf Hitler je bil zelo zloben," je povedal mladim poslušalcem. In jih opozoril: "Zgodovina nas uči, da bi, če bi nam tistega dne spodletelo, Hitler najbrž zavladal svetu."

Čeprav se zaveda dosežka, pa to ne more izbrisati groze, ki jo je doživel. "Ko zdaj vidim obalo, se spomnim vseh prijateljev, ki so bili tam ubiti. Ko pogledam čez kanal in vidim razburkano vodo, se mi zdi, da lahko spet slišim njihove glasove. Ampak seveda je vse to le v moji glavi," je povedal za AP.

Najpomembnejša zavezniška vojaška operacija v Evropi

V noči na 6. junij 1944 je več kot 160.000 zavezniških sil začelo eno najpomembnejših operacij druge svetovne vojne. Izkrcanje na obalah Normandije pod vodstvom ameriškega generala Eisenhowerja je pomenilo ključni preobrat, s tem se je odprla druga fronta v Evropi, katere glavni namen je bil razbremeniti vzhodno fronto, kjer je glavno breme boja proti Tretjemu rajhu nosila tedanja Sovjetska zveza. 

Dan D danes velja za najpomembnejšo zavezniško vojaško operacijo v drugi svetovni vojni v Evropi in hkrati predstavlja največje vojaško izkrcanje v zgodovini človeštva. 

Že spomladi leta 1944 se je na britanskem otočju v okviru operacije Overlord začela zbirati velika vojaška sila. V kopenskih, pomorskih in letalskih enotah so, poleg Američanov in Britancev, sodelovali tudi pripadniki številnih drugih narodov iz okupiranih evropskih držav. 

Za dan napada, ki je bil v pripravi že vse od leta 1943, je bil določen 6. junij. Prvi sunek v bližino normandijskega mesta Caen v Franciji je izvedlo približno 180.000 vojakov na 2300 ladjah in ob podpori 8000 letal. Kljub dolgotrajnim pripravam je bilo izkrcanje v Normandiji za nemško vojsko presenečenje, pričakovali so ga namreč bolj severno. 

Prvi val je na obali vzpostavil mostišča, ki so jih obdržali kljub hudim napadom in poskusom Nemcev, da bi jih vrgli nazaj v morje. Do teme prvega dne je bila nemška obramba prebita, izkrcalo se je okoli 120.000 zavezniških mož, v celotni operaciji pa se je na obalah Normandije izkrcalo približno tri milijone zavezniških vojakov. 

Območje okrog mostišča so na zahodu prebili najprej Američani. Po preboju se je večina enot usmerila proti Parizu. Nemški poskusi, da bi jih zaustavili, se niso posrečili. Tudi uporaba nemškega skrivnega orožja, raket V-1 (Vergeltungswaffe oziroma maščevalno orožje) in V-2, s katerimi je Hitler začel napadati Veliko Britanijo, ni mogla preobrniti poteka vojne. To je povzročilo le veliko gmotno škodo in ubilo okrog 6000 ljudi. Skorajda istočasno je v Parizu francosko odporniško gibanje zanetilo vstajo in 25. avgusta je bil osvobojen Pariz, do jeseni pa skorajda celotna Francija.  

Začel se je konec tisočletnega nemškega rajha. Nemčija je kapitulirala 11 mesecev kasneje. Berlin je padel 2. maja 1945, 8. maja je bila podpisana kapitulacija. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
06. 06. 2019 21.14
+16
z belimi in črnimi nam je grozila izguba prekmurja, primorska pa se ne bi priklučila nazaj sloveniji.
Karantanija
06. 06. 2019 20.37
+28
Partizani so šli v gozdove, ampak se niso skrivali, temveč branili svoje ozemlje, saj našo domovino večinoma prekriva gozd, kajne? Medtem so pa domobranci - izdajalci prisegli v našem glavnem mestu zvestobo Hitlerju! Sramota, ki ne bo izbrisana še tisoče let!
gappy666
06. 06. 2019 20.24
+2
Joj vidim da vas je polovica na Trstenjakovi OŠ delal hrhehe
matakokoyama
06. 06. 2019 20.07
+19
Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!!
matakokoyama
06. 06. 2019 20.05
+7
Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!! Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!!
Jimi1
06. 06. 2019 18.20
+12
Slaba vest? Naš stari ata se namreč po tem, ko je 45 tega napravil razbijaški "izlet" na TRST, tudi ni mogel vrniti tja, pa čeprav ga je bajna Italjanska penzija čakala... Hvala Bogu smo ga na koncu le prepričali, da je šel dvigniti v ranki Italiji prisluženo, in da je v bližnjem bifeju spil 1 kozarec Italijanskega rdečega... Kaj je razmišljal pa Bog si ga ve...?
asdfghjklč
06. 06. 2019 18.04
+13
Nasploh pohvalno že zato, ker Američani, Kanadčani, Avstralci pa še katera država, ki ni iz te celine, so sploh sodelovali v eneki vojni, ki se jih ni tikalo. Lahko bi ostali doma. Kar pa je najbolj važno, ne Američani pa ne Rusi ne bi mogli en brez drugega zmagati. Nemci so se mogli boriti na dveh koncih naenkrat.
mitschke00
06. 06. 2019 16.29
-29
Ina, pojma nimaš. Slovenije ne bi bilo, če se leta 91 ne bi osvobodili pod tiranijo Jugoslavije, ki je 50 let izvajala teror nad Slovenci. Partizani nimajo z današnjo Slovenijo prav nič.So samo drek mešali. Ko so nas Nemci napadli, so se skrili v gozdove kot pravi strahopetci, ko pa Nemcev ni bilo več na spregled, so pa udarili po lastnemu narodu.
ina5785
06. 06. 2019 17.04
+21
mitschke00 - Jaz, ki pojma NIMAM, te pa vprašam! A so domobranci potolkli Nemce in je nastala takratna država Jugoslavija????, kajti po Jugi je nastala samostojna SLO. Odgovori mi prosim,kdo je zaslužen v 2.vojni za končanje okupatorske morije????? Čakam odgovor!!!!
mitschke00
06. 06. 2019 17.20
-31
Noben ni potolkel Nemcev, ne domobranci, ne partizani, nobeden.Nemci so zavzeli Yugo brez obrambe, ker je grda Yuga itak podpisala kapitulacijo.Pa se Nemci so bili veliiiiko premočni za partize. So se partizančki, ponavljam, skrili v gozdove in čakali odrešenika. Za konec okupatorske morije po evropi, ki je v Yugi sploh ni bilo,so zaslužne zavezniške sile in nobeni partizani.
marker1
06. 06. 2019 17.22
-21
Tudi naši partizani niso potokli Nemcev. Ko se je vojna na velikih bojiščih končala, so Nemci sami odšli domov.
mitschke00
06. 06. 2019 17.24
-23
Komendator
06. 06. 2019 18.45
+13
Dajte tisti, ki pritiskate minuse obrazložiti, da se Nemci iz Jugoslavije niso umikali zaradi Rdeče armade temveč zaradi partizanov. Bo šlo?
mitschke00
06. 06. 2019 19.02
-29
Nemci se niso umikali iz Jugoslavije zaradi partizanov Pa kaj ti govoriš nesmisle??Sam sebi lažeš, neverjetno. Partizani so bili strahopetci. Nič drugega.
Ate_ist
06. 06. 2019 20.21
+4
Karantanija
06. 06. 2019 20.35
+21
Partizani so šli v gozdove, ampak se niso skrivali, temveč branili svoje ozemlje, saj našo domovino večino pokriva gozd, kajne? Medtem so pa domobranci - izdajalci prisegli v našem glavnem mestu zvestobo Hitlerju! Sramota, ki ne bo izbrisana še tisoče let!
mitschke00
07. 06. 2019 12.42
-21
Raje prisežt zvestobo Hitlerju kot komunistom slovenskim To je ena krat ena
rekapaka
13. 04. 2021 14.34
Ti imaš pa kosovske korenine, Janšev sev
ivan.z Doba
06. 06. 2019 16.06
+23
Desnuhi, tale članek je sol na vašo izdajalsko, kolaboracionistično rano!!
mitschke00
06. 06. 2019 17.22
-15
nikhrast
06. 06. 2019 18.44
-31
Spet si vse pomešal, izdajalci so bili partizani, povezali so se s komunisti, tako nismo imeli svobode še 50 let. Si res tako mlad da ne veš kakšna diktatura je bila Juga.
Ate_ist
06. 06. 2019 20.22
+7
nik kako kaj tvoj multikulti v koloniji kanadi
Tone Anton
06. 06. 2019 15.59
+19
2.svet.vojna se je začela sept. 1939. Do junija 1944 so Rusi osvobodili nacizma precejšen del vzhodne Evrope. Potem se je začelo zares z izkrcanjem v Normandiji...
iganking
06. 06. 2019 15.35
+26
relativno malo let minilo pa Nemčija vseeno vodi evropo in so glavna sila! mislim da so oni tako ali tako zmagali!
scipio
06. 06. 2019 16.48
+11
Nemci so danes v Evropi spet v marsičem prvi, pomembno pa je, da to niso tisti morilci iz nemške vampirske in prekleto realne zgodbe v seriji hitler-tretji rajh-swastika-goebbels-auschwitz-herrnvolk-trpljenje-smrt-ruševine. Hitler je prišel gor preko gostilniških pretepov, podmuklega ubijanja svojih nasprotniko in propagande, dokler ni zmagal na volitvah v pogojih masovne histerije, ki jo je ta zlodej z nazi-svojatjo znal ustvariti v svojem ljudstvu in jih v desetih letih spravil iz obljub o psihedelično narisani nadvladi svetu domala do pogube. Del njih je v DDR izkusil sovjetski komunizem hujši od našega. Pomembno je danes , da so na nemškem krmilu neposredno ali posredno tisti nemci, ki s svojim tehnološkim know-howom svetu prodajajo kvaliteto za denar in dajejo danes kruh tudi mnogim slovenskim ustom, saj veš, da za njihove avtomobile izdelujemo dele in delčke. Takšne in toliko kot nam jih naročijo, da bo jasno, kdo je lahko brez koga in kdo ne. Moj prvi avto, btw, je bil listnato zelen Zastava 850 iz Kragujevca, moj sedanji je safirno bel MB C iz Sindelfingena. Vedno sem rad vozil vse svoje avte, moram pa reči, da so med omenjenim dvema znatne razlike v korist drugega, pa ne le v barvi. Zato jaz raje pišem o know-howu in o pomenu, da naj gre znanje sposobnih v izboljšave kakovosti življenja, ne pa v topove in šmajserje.
korintos23
06. 06. 2019 15.01
+28
Vedno se pa plevel najde, eni še sedaj Hitlerjeve grdobije zagovarjajo.
antilevi?ar
06. 06. 2019 15.10
-19
Hitler za pol stvari ni vedel kaj mu generali in ostala bagra počne, verjemi. Očitno so še vedno ljudje, ki verjamejo židovskim zgodbicam in prodajajo lažne zgodbice naprej. Normandija ali dan D bi se lahko sprevrgel v čist polom, če nebi bilo več sreče prisotne,..toliko o skrbno načrtovani in opevano izvedenih akcijah, podobno se je dogajalo tudi drugod. Mnogi ne vedo, da se je Normandija zgodila zaradi drugega namena, ne toliko pomoč ljudem kot preprečiti komunizmu, da zavzame evropo. Hitler in Stalin sta bila marioneti v tej zgodbi, zelo mastno plačana in podpirana ravno s strani tistih, ki so ju "kao" želeli uničiti. Žal ta zgodba ni črno-bela ima veliko barvnih odtenkov vmes.
korintos23
06. 06. 2019 15.15
+14
Da ste dali Rusom mir ne bi bilo varšavskega pakta.
aoc123
06. 06. 2019 15.28
+20
antilevičar - Očitno zelo slabo poznaš zgodovino, da kaj takega govoriš. Hitler je točno vse vedel. On je generalom dajal navodila. Če je kateri delala nasprotno oz. se ni strinjal, ga je odstavil. Bitka v Rusiji je zato padla v vodo za nemce, ker se je odločil za zelo slabo taktiko s katero se je takratni general ni strinjal. Video posnetki in zapisi, govorijo drugače, kot ti pišeš glede Hitlerja in Stalina.
ivan.z Doba
06. 06. 2019 16.03
+9
@ anti, To bedarijo si sam spisal, ali je to umotvor s Trstenjakove?!
ChampionsLeague17
06. 06. 2019 14.55
-6
v Call of Duty United Offensive. si nisem mogel izbrati da bi bil nemec
Enej Mertelj
06. 06. 2019 14.21
+50
Slava jim čast vsem, ki so se borili za svobodo
antilevi?ar
06. 06. 2019 15.14
-17
Svobodo? Svobodo česa? Ogromno mladih je umrlo v igri velikih. Tam na drugi strani je bav bav in mi bomo pomagali, bla bla bla s takimi zgodbicami so vabili mlade v zakol ob tem obljubljali avanturo, čast, herojstvo,.. Če nisi bil z nami si bil proti nas,..torej kako možnost si imel?
Sava Sava
06. 06. 2019 16.10
+5
A kakšne možnosti - dostojanstvo in upor ali ponižnost in klečeplazenje.
mitschke00
06. 06. 2019 14.04
-30
Slovenija je v takem stanju, ker smo imeli 50 let partizansko Jugoslavijo. Partizani se pa danes po prsih tolčejo, da so oni zaslužni, da je Slo danes svobodna država. Zaslužni ste, tako je, da je Slo danes v takem razsulu. In pa njihovi potomci.Fej
ina5785
06. 06. 2019 15.03
+24
mitschke00 -Če NE bi bilo partizanov, TI danes NE bi čvekal neumnosti na forumu. Saj tudi SLO NE bi bilo, če znaš do tri računat. . . . . . . . . . . . . . Beluše današnji dan "OPOMINA NA GROZOTE" zelo boli, ker so bili proti lastnemu narodu!!!!!!!!!!!!!!
marker1
06. 06. 2019 17.25
-8
Teh ki so pomagali nacistom in teh, ki so izvrševali povojne poboje ni več in ne pogrevaj nekaj česar ni več.
GosjaPašteta
06. 06. 2019 13.35
+14
Mene samo nekaj zanima. Če ste premagali nacistično nemčijo pa nevem kaj še use, zakaj je potem Slovenija v takem stanju? A vm je nekej nacistou ušlo? Itak pa ste tukej spodej usi pametni kot da ste se usi boril v Vojni... Treba je gradit prihodnost in živet sedanjost ker tut če ugotovimo da je zgodovina drugačna kot so nas učil, bo stanje v tej državi še vedno isto. Vojne zločince leve in desne strani vse v zapor in štartat na novo.
mitschke00
06. 06. 2019 12.40
-16
Ja,na današnji dan se je končal nacizem in druga svetovna vojna,ampak glede Slovenije se je pa takrat šele začelo trpljenje pod komunistično oblastjo Nacisti niso likvidirali v primerjavi z komunisti nič Slovencev. Za komuniste se pa tako ve, kakšna barbarstva in zločine proti človeštvu so zagresili
METKA102
06. 06. 2019 14.55
+15
malce si pomešal zgodovinska dejstva in datume.
korintos23
06. 06. 2019 15.00
+9
Koga so te to tak hudo mlatili, domobrance?
mitschke00
06. 06. 2019 12.37
-36
Škoda ker Hitlerju takrat ni uspelo poraziti Rusije Se rusi, kot je eden že napisal, lahko zahvalijo samo Američanom in Britancem, da so jim iz letal na 200 metrov širok pas med njimi in nacistično vojsko metali hrano, orožje in podobno. Nemci so takrat že videli pocas Moskvo pred sabo. Pa tako dobro so štartal.Potem je pa zima prišla, in omenjena pomoč Američanov.
korintos23
06. 06. 2019 14.52
+19
Tudi Napoleon jo je od daleč videl in fasal! In vsak bo kateri jo bo mislil osvojiti.
antilevi?ar
06. 06. 2019 15.23
-11
Nebo držalo, zakaj lažeš. Kaki amerikanci so pomagali Rusom na vzhodni fronti, daj ne lupetaj. Nemci so se usrali, ko so videli kaj boljševiki počnejo. Pripravljeni so bili žrtvovati miljone samo, da premagajo nemce. Preberi si kako zgodbo preživelih nemcev. Mitraljez se mu je pregrel in mogel streljati koliko rusov je rinilo na njegov ognjen položaj, mrtvih na tone, da se ti smuči,.ja tudi trdokožnim nemcem se je obračal želodec. Marsikateri je dvignil roke in obupal v upanju, da bo čimprej konec. V Stalingradu je narod jedel podgane, da preživi, medtem, ko je nemška divizija dobivala veliko podporo-tudi z zahoda. Ko so jim pa prekinili dostavo hrane in goriva se je pa zgodba obrnila v škodo nemcev, drugo je pa naredil indoktriniran narod in mati narava.
Ate_ist
06. 06. 2019 20.45
+7
anti mogoče bi predno kaj napišeš vsaj pogledal kakšen zgodovinski vir. naprimer število padlih nemcev in sovjetov. potem bi sam uvidel svoje pretiravanja. če bi bilo tako, kot ti pišeš, bi bili nemci avgusta 1941 že v vladivostoku, sovjeti pa ne bi več obstajali.
totalka
06. 06. 2019 12.27
+9
Kdaj boste nehali z zahodno propagando....polovica Francije je paktiralo z nemci....ogromno francozov je bilo v nemških enotah na ruski fronti......v franciji je bilo cc.80.000 nemških vojakov in to so bili večinoma še otroci in starajši...napadalo je pa 150.000 zaveznikov....bruhaaaa.....samo pri kursku so imeli nemci več kot milion vojakov proti pa bila rdeča armada z 2.3 milkiona.......vas ni sram kako povzdigujete smradere da so osvobodili evropo. Vojna še ni bila končana 'zavezniki z trumanom,čerčilom in ostankom nemcije planirali kako bi napadli sssr.....škoda da jih niso vse vrgli v antlantik !!!!
aple2014
06. 06. 2019 12.25
+12
Nemorem verjet, sami zgodovinarji pa eni kot da bi bili tam al pa na drugih frontah. Isto kot baba cula baba rekla, vsak od vas ima svojo zgodbo to je malo cudno se vam ne zdi??