Tujina

Zaletela sta se norveška vojaška ladja in tanker

Bergen, 08. 11. 2018 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
87

Na zahodni obali Norveške se je zgodila nesreča, v kateri sta se, zaradi še nepojasnjenih okoliščin, zaletela tanker, ki je prevažal nafto, in fregata HNoMS Helge Ingstad. Gre za eno najmodernejših ladij v norveški vojaški mornarici.

HNoMS Helge Ingstad je norveško vojsko stala več kot 450 milijonov evrov.
HNoMS Helge Ingstad je norveško vojsko stala več kot 450 milijonov evrov. FOTO: Twitter
HNoMS Helge Ingstad je norveško vojsko stala več kot 450 milijonov evrov.
HNoMS Helge Ingstad je norveško vojsko stala več kot 450 milijonov evrov. FOTO: Twitter

Tanker je trčenje prestal brez večjih posledic, fregata pa je močno poškodovana, saj je pri manevru izmikanja dobila veliko udrtino in razpoko v trupu, prav tako je ladja v prvotnem poskusu reševanja delno potonila. Helge Ingstad se je ravno vračala z NATO-ve vaje Trizobi stik in je imela 137 ljudi na krovu. Posadka je bila v celoti rešena, a sedem mornarjev je lažje ranjenih.

Namen imajo zgraditi pet ladij tega razreda.
Namen imajo zgraditi pet ladij tega razreda. FOTO: Twitter

Tanker je ravno zapuščal naftni terminal, spremljal pa ga je tudi vlačilec, ki naj bi nadzoroval smer in hitrost plovbe skozi kanal. Ni popolnoma jasno, kako se je trčenje zgodilo, a fregata Helge Ingstad, ki je bila na poti v bazo na koncu istega kanala, ima veliko razpoko v trupu, skozi katero je zajemala veliko vode. Domneva se, da je kapitan ukazal načrten zasuk ladje v bližnji fjord, da bi preprečil njeno potopitev. Kakor vidite na posnetku, v živo s kraja nesreče, se je ladja še dodatno potopila. V morje se je razlilo več kot 10.000 litrov nafte in na poti so že strokovne skupine, ki bodo poskušale omejiti posledice za naravo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fregato HNoMS Helge Ingstad so Norvežani v aktivno uporabo sprejeli leta 2009, dolga je 133 metrov in izpodriva 5290 ton. Norveško vojsko je stala več kot 450 milijonov evrov. Na krovu so poleg helikopterja tudi torpedi in ene najbolj modernih raket v norveškem arzenalu. V sklopu vaje Trizobi stik je iskala in uničevala nasprotnikove podmornice.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.