Tujina

Nov predlog ustavne pogodbe

Dublin, 04. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irsko predsedstvo EU je državam članicam predložilo osvežen osnutek ustavne pogodbe. Ta vsebuje več sto popravkov, konkretnejših predlogov pri ključnih odprtih točkah pa ne prinaša.

Čez dober mesec naj bi se voditelji EU dogovorili o ustavni pogodbi (Foto: Reuters)
Čez dober mesec naj bi se voditelji EU dogovorili o ustavni pogodbi (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novost tudi pravice manjšin in enakost med spoloma

Med novostmi v osnutku je tako moč najti določilo, da bodo države članice in njihovi

državljani pred ustavo enaki, med temeljne vrednote EU pa vnaša tudi pravice manjšin in enakost med spoloma.

Z novim besedilom so osvežena tudi določila o sestavi posameznih ministrskih svetov ter skupinskih predsedstev, ki naj bi jih vodila. Šlo naj bi za skupine treh držav, ki naj bi svet vsaka vodila po tri mesece, konkretne rešitve pa naj bi bile dorečene že pol leta po podpisu ustave.

Vrhunsko srečanje EU sredi junija je sicer skrajni rok, v katerem mora EU doseči dogovor o ustavi. Enkrat je poskus iskanja soglasja na vrhu že propadel. Decembra lani voditeljem ni uspelo poenotiti pogledov na ključne teme, predvsem na način sprejemanja odločitev.

Nadalje iz osveženega osnutka izhaja, da bo EU pri imenovanju predsednika Evropske komisije, Evropskega sveta in zunanjega ministra EU morala upoštevati geografsko in demokrafsko raznolikost držav članic. Ustava naj bi prav tako določila, da mora zunanji minister kot član Evropske komisije v primeru odstopa oditi skupaj s celotno ekipo doslej tega osnutek ni predvideval, ker je minister odgovoren tako evropski komisiji kot Svetu EU

Popravljeni so tudi postopki za sodelovanje na področju kriminalnih zadev in definicija

evropskega javnega tožilca. V zvezi s sodelovanjem na področju obrambe pa osveženi

osnutek predvideva, da bodo sodelujoče države o svojih ukrepih odločale same, in sicer na podlage kvalificirane večine. S tem želi predsedstvo pomiriti skrbi nevtralnih članic

unije, med katere sodi tudi sama Irska.

Nič o sestavi komisije, odločanju in Bogu

Dokument sicer obsega 130 strani. Ključnih odprtih vprašanj se sploh ne dotika. Tako ne vsebuje sprememb ali predlogov glede definicije in obsega odločanja s kvalificirano večino ter sestave Evropske komisije, prav tako pa ne omenja s t. i. verskega člena, ki ga vsebuje preambula k ustavi in ki za zdaj omenja versko dediščino Evrope. Nekaj sprememb je tudi sicer možnih, zagotovo pa ni moč pričakovati neposredne omembe Boga.

Čas za sprejem se izteka

Dogovora o ustavni pogodbi ni moč pričakovati pred vrhunskim zasedanjem je danes v razpravi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu nakazalo irsko predsedstvo EU.

EU bo pogajanja o ustavi znova zagnala čez dva tedna, 17. in 18. maja na zasedanju zunanjih ministrov petnajsterice. Po potrebi bo ministrski krog pogajanj sklican še 24. maja, ministri se bodo k ustavi zagotovo vrnili tudi na rednem srečanju 14. junija. V tem času naj bi opravili večino dela, tako da bodo voditeljem na junijskem vrhu, 17. in 18., na pogajalski mizi ostala le še ključna vprašanja.