Tujina

Nov resničnostni šov o beguncih: 'Vrnite se, od koder ste prišli'

Varšava, 27. 08. 2018 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljska televizija TVN je predstavila nov resničnostni šov, ki ga bodo vrteli jeseni. V spremstvu kamer in voditelja bo šest Poljakov začelo svojo pot v Evropi in se bodo vračali nazaj na Bližnji vzhod, na poti, ki naj bi trajala mesec dni. To bo "ena najtežjih preizkušenj, ki jo bodo doživeli," so sporočili ustvarjalci. Udeleženci šova bodo mesec dni živeli kot begunci, z begunci, brez denarja in pod milim nebom.

Udeleženci šova "Vrnite se, od koder ste prišli" bodo imeli samo potni list, nekaj denarja in svoje telefone. Izbrali so šest ljudi, ki imajo popolnoma različne poglede na migrantsko krizo. Na TVN želijo šest posameznikov spraviti na rob zmožnosti in osnovno vprašanje šova je: Kako bo pot spremenila njihov pogled na imigracijo? Se bo spremenil tudi njihov pogled na življenje?

Rigonce - 1
Rigonce - 1 FOTO: Vitomir Petrović

 Začeli bodo v Berlinu, nadaljevali skozi Avstrijo, Madžarsko, Srbijo in prvi del končali v Grčiji, kjer se bodo vkrcali na čoln in prečkali Sredozemsko morje. Po prečkanju morja bodo nekaj časa preživeli v begunskem taborišču, nato pa bodo nadaljevali pot do Iraka oziroma Kurdistana.

Številni kritiki ustvarjalcem serije očitajo, da se okoriščajo s človeškim trpljenjem za komercialne namene. Kot je za poljski Press trdil producent Bogdan Czaja, je glavni namen, da se "začne resna in odprta debata glede migrantsko-begunske krize. Migranti in begunci so na Poljskem v veliki večini nezaželeni, saj samo 5 % prebivalcev podpira stalno ali začasno nastanitev tistih, ki so prispeli v migrantskem valu leta 2015".

Begunci iz Rigonc proti Brežicam - 1
Begunci iz Rigonc proti Brežicam - 1 FOTO: Miro Majcen

Ustvarjalci serije sicer trdijo, da gre bolj za dokumentarni film kot resničnostni šov: "Dvomim, da bi kdo hotel sodelovati pri takem šovu, če bi mislil, da je neetično," je za NBC trdil Piotr Kraško. Kraško je sicer udeleženca šova spremljal kot novinar in je poudarjal, da šov želi obuditi in spomniti na vse tiste ljudi, ki so se izgubili v sistemu in smo nanje pozabili. "Begunci iz Sirije, Ruande, Libije in Iraka trdijo, da smo nanje pozabili, da so se izgubili v sistemu."

Šov se konča na severu Iraka in Kurdistanu, kjer se bodo udeleženci šova srečali s tistimi, ki so jih pregnali fundamentalisti v IS. Večinoma se bodo srečali z Jazidiji, iraškimi katoliki in tudi suniti.

Skupina beguncev čaka na nadaljevanje poti - 2
Skupina beguncev čaka na nadaljevanje poti - 2 FOTO: Miro Majcen
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
28. 08. 2018 09.12
+3
Kako med beguci in brez denarja ? Prvič beguncev je zelo malo večinoma so emigranti z sodobnimi telefoni in vsotami denarja..
masni
27. 08. 2018 20.26
+9
Če bi jaz sodeloval v temle spolitiziranem šovu,grem iz Polske direkt v Nemčijo se pravi mesto Hamburg.Kaj potem?Vržem se z majhnim čolničkom v morje in začnem kričati na pomoč.Seveda me junaški humanitarni delavci,ki večinom ne delajo nikjer,kadiji cele dneve travco , financiramo jih pa vsi v Evropi,takoj rešijo.Po zdravniškem pregledu in obveznem okrepčilu povem, da sem Azis Mehmeti me oni odpeljejo v Libijo in VOLA evo mene na cilju.
Luka97
28. 08. 2018 08.26
+6
Dobil boš še denarno nagrado ker se prostovoljno vračaš. 😂
Boško1980
27. 08. 2018 20.15
+15
Koliko mi je znano migranti imajo denar sicer se neve od kod ampak z njim plačujejo tihotapce!
94001
27. 08. 2018 20.08
+9
Vsakemu I phona, 12000 Eur in Azil. Mislim, da bo to najlažji resničnostni šov. Sprejeti bodo povsod kamor bodo prišli, zastonj hrana, prenočišče, gratis transport... Res ne vem kaj je tu težkega?
Neuvrscen
27. 08. 2018 20.00
+27
Čestitka Poljakom, Madžarom, fuj slovenska emigrantska politika.
Garry
27. 08. 2018 19.39
+18
osebno menim,da jim ni prostora v EU,že itak so z njimi problemi....pa naj reče,kdor če...poskrbimo raje za svoje državljane,ki zivijo na robu revščine...toliko za v razmislek našim politikom
kr nekaj 1
27. 08. 2018 18.58
+18
Uff to bo fajn taborniško življenje. Saj če bodo lačni pa bodo nažicali kamermana da jim potegne iz žepa sendvič
StAnalitik
27. 08. 2018 18.47
+8
Bruseljskega in ostale državne parlamente preselit v Sirijo ali kam drugam.dol pa naj jim pridigajo o strpnosti.
MucaNeGrize
27. 08. 2018 18.22
+20
Angela naj gre poleg in nese s seboj vse, kar sama potrebuje , od deke do gat . Ostali politiki zahoda ( ki so povzročitelji vsega tega ) lahko štartajo na cilju poljakov in se veselo sprehodijo do berlina, pod enakimi pogoji .