Tujina

Nov udarec Uberju zadalo sodišče EU

Luxembourg, 20. 12. 2017 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uber je družba s področja prevoza, ki ga regulirajo članice, je presodilo sodišče EU. S tem je zavrnilo trditve Uberja, da ni običajna taksi storitev in zato ne more biti podvržen enakim pravilom kot ostale družbe, ki ponujajo prevoze.

Ameriško tehnološko podjetje Uber ni le ponudnik storitve posredovanja pri iskanju prevoza in ga ni mogoče opredeliti za "storitev informacijske družbe", temveč ga je treba opredeliti za "storitev na področju prevoza", je danes presodilo Sodišče EU. Iz tega sledi, da so članice pristojne, da določijo pogoje opravljanja takih storitev.

Uber vztraja, da ni običajna taksi storitev in zato ne more biti podvržen enakim pravilom kot ostale družbe, ki ponujajo prevoze.
Uber vztraja, da ni običajna taksi storitev in zato ne more biti podvržen enakim pravilom kot ostale družbe, ki ponujajo prevoze. FOTO: AP

Gre za nov udarec Uberju, ki je vztrajal, da ni običajna taksi storitev in zato ne more biti podvržen enakim pravilom kot ostale družbe, ki ponujajo prevoze. Prepričani so, da gre le za storitev povezovanja uporabnikov in ponudnikov prevozov, sami pa niso prevoznik. Zaradi tega je v številnih državah naletel na nasprotovanje taksistov, ki so menili, da je Uber nelojalna konkurenca.

Sodišče EU je ugotovilo, da je storitev posredovanja, kot je Uberjeva, in katere cilj je prek aplikacije za pametni telefon odplačno povezovati nepoklicne voznike, ki uporabljajo svoje lastno vozilo, z osebami, ki iščejo prevoz v mestu, treba šteti za neločljivo povezano s storitvijo prevoza.

Kot je navedlo sodišče, je aplikacija, ki jo Uber daje na razpolago, nepogrešljiva tako za voznike kot za osebe, ki iščejo prevoz v mestu. Prav tako je poudarilo, da ima družba Uber tudi odločilen vpliv na pogoje opravljanja storitev teh voznikov.

Zato je sodišče presodilo, da je to storitev posredovanja treba obravnavati kot sestavni del celotne storitve, katere glavni element je storitev prevoza, in je tako ni mogoče opredeliti za "storitev informacijske družbe", temveč jo je treba opredeliti za "storitev na področju prevoza".

Podvrženi istim zakonom kot ostale taksi službe

Za Uber tako ni mogoče uporabljati direktive o elektronskem poslovanju, temveč je podrejena pravilom s področja skupne prometne politike. To pomeni, da bodo države članice lahko od Uberja zahtevale, da taksisti pridobijo licence ali izpolnijo druge pogoje.

Poklicno združenje taksi voznikov v Barceloni je leta 2014 pri sodišču za gospodarske spore v Barceloni vložilo tožbo, s katero je zahtevalo, naj to ugotovi, da dejavnosti družbe Uber Systems Spain, ki je povezana z družbo Uber Technologie, pomenijo zavajajoča dejanja in dejanja nelojalne konkurence.

Da bi lahko preverilo, ali je ravnanje družbe Uber mogoče opredeliti za nelojalno ravnanje in ravnanje, ki je v nasprotju s španskimi pravili konkurence, je bilo treba najprej ugotoviti, ali gre za ponudnika prevoznih storitev, storitev informacijske družbe ali za kombinacijo obeh vrst storitev.

'Bitka Davida z Goljatom'

Združenje španskih taksistov, ki je sprožilo presojo, je današnjo odločitev sodišča pozdravilo kot veliko zmago. Predstavnik združenja Alberto Alvarez je dejal, da je šlo bitko David z Goljatom. "Vendar, kjer je volja, tam je pot," je poudaril.

Odvetnica Montse Balague, ki zastopa združenje, pa je pojasnila, da se bo zadeva zdaj vrnila pred sodišče v Barceloni, ki bo na podlagi mnenja sodišča EU sprejelo odločitev.

Uber je imel v Španiji že vrsto težav, leta 2014 se je zaradi pritiskov že umaknil iz države. Ameriška družba zdaj v Španiji deluje v omejeni različici UberX in uporablja voznike z dovoljenji. Omejevanja delovanja Uberja so se doslej lotevale tudi že nemška, danska in madžarska vlada.

Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU. Novembra je londonsko delovno sodišče zavrnilo njihovo pritožbo glede zagotavljanja delavskih pravic svojim voznikom. Odločitev, na katero je Uber že napovedal pritožbo, se nanaša na leto dni staro odločitev sodišča, da mora Uber voznike obravnavati enako kot druga podjetja svoje redno zaposlene.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

i-mat
21. 12. 2017 10.15
-1
Mislim, da je vseeno potrebno rešiti to zadevo. Namreč ideja je okoljsko super stvar, če se v avtu za 5 ljudi vsak dan vozi en človek ali pa več, je povsem drugače ... Tukaj mislim, da gre predvsem za to, da se bori proti monopolu, treba pa je vseeno pogledat tudi pozitivni vidik prevozov ...
Frane Šajn
20. 12. 2017 20.27
+5
Čimprej jih zradirate bolje bo!
dannyer
20. 12. 2017 17.42
+18
preveč napadov je bilo že v britaniji in po drugih državah. pa še nelojalna konkurenca. če že imamo trg so pravila za vse enaka.
JApajaDAja
21. 12. 2017 08.27
Rudolf Strah
20. 12. 2017 15.22
+16
pravilno izgnat jih iz evrope
PadliAngel
20. 12. 2017 14.51
+14
Naj se držijo evropske zakonodaje pa plačujejo davke, če jim pa kaj ne paše pa pravac nazaj za združene plastične države..
Demo-kracija
20. 12. 2017 14.32
+13
Pa se je Mahnič tako trudil. Še o ekonomiji je razlagal, čeprav nima niti malo pojma. Provizije?
faganel
20. 12. 2017 14.11
+11
Hmmm, neke standarde, ki sicer veljajo za vse, ki se s prevozi ukvarjajo pa ja mora izpolnjevati... "platforma" in milenijici gor ali dol.
JApajaDAja
20. 12. 2017 14.34
+10
brez "standardov" za uber se je zgodil umor v libanonu-ne more vsak, brez nadzora, licence, prevažat ljudi, kot "taxist"!
ho?emVšolo
20. 12. 2017 14.05
+14
Tomaž Lisec (SDS) že protestira. Najprej bo povedal, kako sta s kolegom Mahničem v Italiji najela Uber. Zaključil bo pa v stilu SDS, da kdor še ni uporabljal Uber, naj se ne oglaša :)
JApajaDAja
20. 12. 2017 14.35
+9
pa po nici , bruslju....sta se baje "uberirala"...bila sta, baje, zadovoljena!!
komandant.mark
20. 12. 2017 14.04
+9
Ha, ha, ha janša pa v jok...
JApajaDAja
20. 12. 2017 14.55
+6
pa mali hrček tudi...bo treba vrnit 300k za neuspešno lobiranje.
iGURT
20. 12. 2017 13.58
+7
" V Evropi so Uber prepovedali v Bolgariji, na Danskem, v Italiji in na Madžarskem. V Bolgariji so govorili, da se lahko Uber vrne, če bo izpolnjeval vsaj minimalne pravne zahteve in se registriral kot taksi služba. Tudi na Danskem so od Uberja zahtevali, da uporabi taksimetre in to je bil razlog, da se je družba že leta 2014 umaknila z danskega trga. Na Madžarskem so po dveh letih in pol delovanja Uberja sprejeli zakonodajo, v kateri je zapisano, da je ameriška družba kršila zakone, ki jih morajo taksi službe spoštovati. Nova zakonodaja pa madžarskim uradnim regulatorjem omogoča, da družbam, ki delujejo nelegalno, celo onemogočijo dostop do spleta. V Franciji, Nemčiji in Italiji pa je blokirana nizkocenovna različica UberPop.​ Ta je prepovedana tudi v Zürichu. Uber je na težave naletel tudi v dveh ameriških zveznih državah. V zvezni državi Teksas, v mestu Austin je ustavil delovanje, ko so oblasti zahtevale, da mora od vseh šoferjev pobrati prstne odtise in tudi preveriti njihovo preteklost. Na Aljaski pa se je Uber po šestih mesecih poslovil, ker je zvezna država zahtevala, da vse voznike registrira kot taksiste. To pa bi pomenilo, da jim pripada tudi del nadomestila za zavarovanje. Plačati je moral tudi skoraj 78.000 dolarjev (dobrih 65.000 evrov) globe. Prevoze kot je Uber so prepovedali tudi v kanadskem Vancouvru. Oblasti so sicer obljubile, da bodo do konca tega leta vzpostavile vse potrebno, da bi lahko podjetje spet delovali. Na Kitajskem je Uber beležil velike izgube, vse dokler ni kitajske podružnice kupil kitajski tekmec Didi Chuxing. Delovanje je Uber zaradi grozečih denarnih kazni ustavil tudi na Tajvanu. Avstralski Severni teritorij pa je zavrnil sprejetje zakonodaje, ki bi omogočila delovanje Uberja"
dannyer
20. 12. 2017 17.43
+6
zaradi spolnih napadov ne preverjenih voznikov izgnan iz londona.
iGURT
20. 12. 2017 13.53
+13
"Ministru Koprivnikarju (SMC) ni uspelo. Zato zdaj SDS v Slovenijo uvaža Uber, medtem ko ga drugod prepovedujejo. Ker Uber ni pripravljen pristati na pogoje iz Zakona o prevozih v cestnem prometu in opravljati taxi službo kot vse druge prevozne službe, je SDS vložila zakon, ki Uber izvzema iz vseh zakonskih določb. SDS-ov predlog ni nič drugega kot popolna kapitulacija zakonodaje pred multinacionalno korporacijo, ki si z izkoriščanjem in prekarizacijo delavcev ter spretnim izigravanjem davčne in delavske zakonodaje znižuje stroške in predstavlja nelojalno konkurenco vsem ostalim prevoznikom. Namesto Uberja potrebujemo javni prevoz, ki bo učinkovitejši in cenejši od prevoza z osebnim avtomobilom in bo znižal število avtomobilov na naših cestah ter s tem prispeval k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in čistejšemu zraku. Prihod Uberja ne prinaša nič od tega."
iGURT
20. 12. 2017 13.54
+3
emilzapata
20. 12. 2017 13.47
-13
zakaj takšen odpor pred Uberjem,v državah srednje in južne Amerike je zelo popularen in poceni, ažuren, v nekaj minutah na razpolago, dostopen tudi tistim, ki se klasičnih taxi prevozov prej niso mogli privoščiti.
emilzapata
20. 12. 2017 13.51
-9
v veliko večjih mestih so se prebivalci odpovedali lastništvu avtomobila, ker jih prevoz z Uberjem stane veliko manj kot z lastnim avtom, in dosegljiv 24 ur na dan.
zeleleni
21. 12. 2017 09.11
+2
in kje je v sloveniji večje mesto še ljubljana ni en bav bav lahko pa uber poskusno deluje na vrhniki ki se utaplja od prometa
ho?emVšolo
20. 12. 2017 13.14
+12
A tako torej. Za to taka vnema v SDS, ko so se tako močno v parlamentu zavzemali za Uber. EU jih je prehitel.
AlternativeFacts
20. 12. 2017 13.27
+2
Tom Roblek
20. 12. 2017 13.00
+3
a bo koprivnikar zdaj moral dat dnar uberju nazaj?