Tujina

'Američani sprožili spopade v Gruziji'

Washington/Moskva, 28. 08. 2008 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
30

Po ruskem posredovanju v Gruziji so se odnosi med Moskvo in Washingtonom znova ohladili. ZDA so opogumile Gruzijo, da se je odločila za napad, obtožuje Putin.

Ruska vojska se umika
Ruska vojska se umika FOTO: Reuters
Putin trdi, da so želele ZDA s konfliktom v Gruziji odvrniti pozornost ameriških volivcev od konfliktov v Iraku in Afganistanu ter slabega gospodarske- ga stanja v ZDA.

Ruski premier Vladimir Putin je obtožil Washington vmešavanja v konflikt v Gruziji oziroma "njegovega orkestriranja" v korist enemu od ameriških predsedniških kandidatov, republikanskemu Johnu McCainu ali demokratskemu Baracku Obami. Kot je dejal v pogovoru za ameriško televizijsko hišo CNN, so ZDA opogumile Gruzijo, da je v začetku avgusta napadla Južno Osetijo. "Ameriški državljani so bili dejansko na območju konflikta. Delovali so v skladu z ukazi in edini, ki jim jih je lahko dal, je njihov vodja," je dejal. V Beli hiši so njegove trditve nemudoma označili zab neracionalne in neresnične.

Nekaj podobnega je na vrhu Šanghajske organizacije za sodelovanje v Dušanbeju povedal tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. "Dobro vemo, kdo je pomagal gruzijskim oblastem in jih spodbujal pri doseganju njihovih lastnih ciljev. To je nedopustno in se mora končati," je dejal. Članice organizacije (poleg Rusije še Kitajska, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan in Uzbekistan) so podprle Moskvo "pri njenih prizadevanjih za vzpostavljanje miru in stabilnosti na Kavkazu".

Članice kluba sedmih najbogatejših držav G7 so ostro kritizirale rusko priznanje Abhazije in Južne Osetije, medtem ko v Belorusiji razmišljajo, da bi sledili ruskemu zgledu.

Evropska unija razmišlja o sankcijah 

Predsedujoči zunanjim ministrom unije, vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner je dejal, da EU razmišlja, da bi proti Rusiji uvedla sankcije ali kako drugače ukrepala. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je grožnjo zavrnil kot čustven odziv Zahoda na negativen razvoj dogodkov v Gruziji. "Gre za to, da so globoko razočarani, ker domači ljubljenček nekaterih zahodnih prestolnic ni izpolnil njihovih pričakovanj," je dejal.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AladinPornxxx
30. 08. 2008 17.36
porka.malorka - se čist strinjam
porka.malorka
29. 08. 2008 13.21
Sramota za EU. Proti ZDA in IZRAELU je poterbno uvest sankcije one so začele to ne pa proti državi,ki je branila Osetijo in Abhazijo. Sramota
Ramzess
29. 08. 2008 11.24
Tako je Biofrutek, pa vendar, kakršnkoli 'bograč' z ameriškimi začimbami, bodo skuhali, ne bo dober. Sicer pa to ni nič čudnega, nič presenetljivega, saj skoraj ni vojne, kjer amerićani ne bi bili poleg, je ne bi tako ali drugače začeli, stalno posredno, z izzivanjem nasprotnih strani, enako je je bilo na balkanu, tu to vojno so zečeli oni, zaradi dobičkov in političnih interesov, kot prej in polsej, pol pa spet kobajagi prišli kot rešitelji. V vojni se vrtijo veliki, ogromni dobički. Odvračanje pozornosti od nečesa, običajno slabega početja v ozadju, pa za politiko ZDA ni nič novega, to je že pri njih navada. Kdo pa bo potegnil najkrajši konec pa se ve, svetovna naivna in nevedna, kratkovidna, slepa raja, ki se jim 'pobožno' pusti voditi, sem in tja, za nos. Ja, odvračanje pozornosti od (dvomljivo poštenih) volitev in slabega gospodarskega stanja v ZDA, da raja slučajno ne uvidela resnice. DedekLakai="Vsaka zver je najbol napadalna ko umira. In to je Amerika. Amerki zgubla status največje velesile na svetu in se tega zaveda, zato pa skuša vse skup razfukat preden gre proti dnu." Navsezadnje ZDA gre za STATUS QUO v svetu, moč, oblast in nadzor.
stafordcic@email.si
29. 08. 2008 11.07
Evropska unija razmišlja o sankcijah ha ha pa ni vam to Srbija a bojo mogoče nehal izvažat plin, nafto, nikelj, silicij, mangan, kositer, baker... al pa mogoče orožje ne vem v kakšnem smislu sankcije
stafordcic@email.si
29. 08. 2008 11.02
rusi in kitajci sliši se zanimljivo hmm...
Biofrutek
29. 08. 2008 10.43
Sami nerazgledani anti-amerikansko usmerjeni imbecili. Amerika je in še bo vodilna vojaška sila na svetu pa če vam je to všeč ali ne. Trenutno imajo sposobnost uničit katerokoli vojaško silo na svetu in to brez posebnih težav. Vključno z Rusijo. Edina varovalka je jedrsko orožje.
drzavljan35
29. 08. 2008 09.46
Eu ppotrebuje Rusijo in ne Rusija EU !! Sam se obrnejo na Kitajski trg in imajo prevc dela... Kaj pa zdej macko proameriski, ze cvilite !?
balon200
29. 08. 2008 09.02
Valda, da so Američani našuntali Gruzijce oz. njihovega blentavega predsednika. Tako se vedno dela in tako vedno delajo Američani. Povsod kjer je vojna na svetu so oni v ozadji kot glavni režiserji, za lastne potrebe, interese. Ponavadi Američani nekako našuntajo, podkupijo opozicijo, kakšne nacionaliste ali neko drugo nestrpno skupino v državi, da povzroči izredno stanje, potem nastane vojna, potem pa Američani pridejo in ribarijo v kalnem in 'pomagajo' seveda tako, da mora država pristati na pogoje in usluge. Tako to gre, tako dela Amerika in širi svoj vpliv,..najraje okrog Rusije. Rusija pa je že ful nervozna, ker se bivši Nato pakt polašča že bivših Sovjetskih republik. To je zelo nevarno.
Pygmalion
29. 08. 2008 08.18
No, to da je vse skupaj bilo zrežirano, je pa več kot očitno. Rusi so pred napadom imeli pripravljene kopenske in pomorske sile in so samo čakale na Gruzijsko provokacijo. Obstajajo tri možnosti: (a) vse so zrežirali Rusi, (b) vse so skupaj zrežirali Rusi in Američani (c) vse so zrežirali Američani ampak tako, da so Rusi mislili, da so oni vse zrežirali.
civitasstain@gmail.com
29. 08. 2008 07.05
SEJ BO Ti ja, amerikanci sigurno ne!
xiaobai
29. 08. 2008 04.07
zadeve ne poznam toliko, da bi jo kakorkoli komentirala, samo ce se je ze vse moralo zgodit, hvala bogu, da se je vsaj v drugi polovici leta, da se jansa in rupel nista imela moznosti blamirat, ko je slovenija imela predsednikovanje eu! si ne predstavljam, da bi unadva uspela tako hitro odreagirat in posredovat v pogajanjih, kot je to naredil sarkozy.
Luka Škorjanc
29. 08. 2008 02.08
DRZNOST, ti si norca pojedel 100 posto. Ne brat samo slovenske novice, ker se vidi da lezejo ameriki v rit.
strelc12
29. 08. 2008 02.03
Točno tko, Gruzija ni sama naredila samomora, amerika jo je čez rob vrgla.
klavdijl
29. 08. 2008 00.23
hja pol dajmo pa še sankcije na zda pa bo mir... a da ne... hinavci
SEJ BO
28. 08. 2008 23.57
AMERIČANI SO SE PODELALI V HLAČE
klavdijl
28. 08. 2008 23.42
saj sem že omenil nekje prej da sumim da je morala Gruzija imeti obljubljeno podporo ker sicer bi bil tak napad čisti samomor ... Rusi so imeli že vojsko na meji pa so Gruzijci še vedno provocirali... samo kaže da kar je blo obljubljenega pomoči je pol ni blo aja če pa pomoči ni bilo obljubljen potem pa res ne vem kaj so mislil
preprostež
28. 08. 2008 23.23
Če se bo tudi Slovenija pridružila razmišljanjem EU o sankcijah proti Rusiji... no, bolje da ne, ker tega niti najmanj ne mislim podpreti. Protestiram proti takšnemu sprenevedanju. Slovenija naj se izogiba vmešavanju v ta incident, ki se je v bistvu začel z njeno pomočjo Kosovu do osamosvojitve.
DedekLakai
28. 08. 2008 23.15
V videu reče nakoncu da bi največ koristi od hladne vojne mela kitajska. Kar je tudi res, kitajska je ena najbol gospodarsko rastečih držav na svetu in bo tudi brez hladne vojne v parih letih ali v desetih letih glavna velesila. Vprašanje je le če prode do hladne vojne ali bojo sodelovali v bojih ali samo filali ruse z orožjem.
DedekLakai
28. 08. 2008 23.00
Vsaka zver je najbol napadalna ko umira. In to je Amerika. Amerki zgubla status največje velesile na svetu in se tega zaveda, zato pa skuša vse skup razfukat preden gre proti dnu.
Smrekar1
28. 08. 2008 22.07
Ne vem ali je to smešno ali žalostno... pa saj Ruse še razumem, imajo precej bolj enostransko medijsko pokritost tega konflikta. Ampak da te base verjame nekdo, ki je bolj ali manj nevpleten (npr. mi) je pa že absurd.